Ingrediente
-
Pentru aluat
-
400 g Făină de patiserie
-
150 ml Lapte
-
150g Zahăr
-
60g Unt
-
1 linguriță Guma de guar
-
3 Galbenușuri
-
1 fiolă Esență vanilie
-
Pentru întins Ulei de floarea soarelui
-
1 linguriță Coajă rasă de portocalăProdus disponibil
-
Pentru maia
-
100g Făină de patiserie
-
100ml Lapte călduț
-
30g Drojdie proaspată
-
1 lingură Mieresau sirop de arțar
-
Pentru umplutură
-
300g Nucă măcinată
-
150ml Lapte
-
1 lingură CacaoProdus disponibil
-
2 lingurițe MiereProdus disponibil
-
150g Zahăr
-
1 linguriță Coajă rasă de portocală
-
Pentru uns
-
1 Gălbenuș
-
2 linguri Lapte
Instrucțiuni
Pași
1
Gata
|
Maia |
2
Gata
|
Umplutură |
3
Gata
|
AluatÎn mijlocul făinii se face o adâncitură unde se adaugă laptele amestecat cu zahărul, gălbenușurile, maiaua, esența de vanilie, coaja rasă de portocală și se amestecă. Se frământă până la înglobarea perfectă a făinii, după care se adaugă untul moale în trei etape, de fiecare dată frământând până la înglobare. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul (aproximativ 1 oră jumătate). |
4
Gata
|
După ce aluatul a dospit, se răstoarnă pe masa de lucru unsă cu ulei și se împarte în două părți egale. Se întinde fiecare parte într-o foaie de dimensiunea formei pentru cozonac și se adaugă jumătate din umplutură pe care o întindem pe toată suprafața excluzând marginile. Se rulează și se repetă pentru a doua parte de aluat. Se împletesc cele două suluri și se pun în tava tapetată cu hârtie de copt. Cu un cuțit se fac câteva tăieturi pe toată suprafața cozonacului, apoi se lasă la dospit 1 oră într-un loc cald. Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu lapte. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 ° C pentru timp de 50-55 minute sau până când trece testul scobitorii. |
5
Gata
|