Diabetul și glutenul: Ce trebuie să știți

Probabil ați observat o mulțime de alimente pe rafturile magazinelor cu etichete fără gluten. Dacă aveți diabet, este posibil să vă întrebați dacă glutenul este ceva ce ar trebui să evitați.
Glutenul este un tip de proteină care se găsește în anumite cereale. Acestea includ grâu, orz și secară. Glutenul poate provoca inflamația intestinului subțire la persoanele cu boală celiacă. Acest lucru poate duce la simptome care includ:
- durere abdominală
- diaree
- gaz
- anemie
- dureri articulare și musculare
- afecțiuni ale pielii
- oboseală
Este necesar să urmați o dietă fără gluten pentru tot restul vieții, dacă aveți boală celiacă.
Sensibilitate non-celiacă la gluten (NCGS)
Unele simptome ale bolii celiace sunt experimentate de persoanele cu o afecțiune cunoscută sub numele de sensibilitate la gluten non-celiacă. Acești oameni nu se confruntă cu același tip de leziuni și iritații la nivelul intestinului subțire ca și cei cu boală celiacă, dar intoleranța la gluten poate provoca în continuare probleme fizice și mentale. Intoleranța la alte componente ale alimentelor care conțin gluten – cum ar fi grupurile de carbohidrați fermentabili – poate provoca probleme fizice sau mentale. Sensibilitatea la gluten non-celiacă poate duce uneori la gândire neclară și depresie.
Legătura dintre gluten și diabet

Aproximativ 1 din 100 de persoane au boală celiacă, dar aproximativ 10 la sută dintre persoanele cu diabet de tip 1 au și boală celiacă, potrivit Asociației Americane a Diabetului. Cercetările sugerează că poate exista o legătură genetică între boala celiacă și diabetul de tip 1. Anumiți biomarkeri din sânge care vă fac să aveți mai multe șanse de a avea boală celiacă vă pot crește riscul de a dezvolta diabet de tip 1. Ambele afecțiuni au o componentă inflamatorie, care determină sistemul imunitar să atace țesuturile sau organele corpului, cum ar fi intestinele sau pancreasul.
Nu pare să existe o legătură între boala celiacă și diabetul de tip 2.
Gluten și carbohidrați
Glutenul se găsește în multe alimente bogate în carbohidrați, deoarece acestea sunt adesea pe bază de cereale. Alimentele bogate în carbohidrați vă pot crește glicemia, așa că fiți precauți când le consumați.
Dacă nu vedeți o etichetă „fără gluten”, presupuneți că majoritatea pastelor, produselor de patiserie, berii și gustărilor conțin gluten. Este nevoie doar de o cantitate foarte mică de gluten pentru ca o persoană cu boală celiacă – și, uneori, cu intoleranță la gluten – să aibă o reacție. Citiți despre ce alimente să evitați.

Dacă sunteți în căutarea unor alimente cu amidon pentru a completa dieta diabetică, există o mulțime de opțiuni care nu includ gluten, precum:
- cartofi albi si dulci
- orez brun și sălbatic
- porumb
- hrişcă
- soia
- quinoa
- sorg
- leguminoase
Trecerea la carbohidrați cu amidon și fără gluten nu înseamnă că ne putem opri numărarea carbohidraților. Veți avea o mulțime de alternative sănătoase dacă eliminați cerealele care conțin gluten.
Produsele fără gluten pot avea un conținut ridicat de zaharuri sau sodiu pentru a spori aroma, așadar citiți cu atenție etichetele. Conținutul de carbohidrați din alimente obișnuite poate fi diferit de ceea ce sunteți obișnuit, dacă nu conține gluten. Multe produse fără gluten conțin, de asemenea, mai puține fibre. Acest lucru poate determina absorbția mai rapidă a carbohidraților, ceea ce poate crește glicemia.
Ar trebui să încep o dietă fără gluten?
Dacă nu aveți boală celiacă sau sensibilitate la gluten, nu trebuie să urmați o dietă fără gluten. Nu pare să existe mari beneficii pentru sănătate, în comparație cu alte diete concepute pentru persoanele cu diabet.
Dacă aveți diabet și boală celiacă, singura modalitate de a evita durerea și daunele cauzate de consumul chiar și de puțin gluten este evitarea lui. Consultați un dietetician care este, de asemenea, specialist de diabet, pentru cele mai bune sfaturi!