Despre intoleranta la gluten

Totul legat de intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten si boala celiaca sunt niste problemă destul de frecvente.
Se caracterizează prin reacții adverse la gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară.

În termeni medicali, termenul de “gluten” se referă la proteină din anumite boabe care pot provoca boală celiacă. Principalele ingrediente care pot cauza boală sunt gliadină și glutenină (grâul), secalina (secară), hordeina (orz) și avenina (ovăzul). Glutenul are un rol important, în special în produsele de panificație: crește volumul de produse de patiserie, ajută la menținerea formei acestora, are un efect pozitiv asupra formării cojilor și le menține proaspete pentru o lungă perioadă de timp. Combinat cu apă, glutenul formează un polimer specific. Astfel, rezultă o compoziție care va conțîn gaze fermentate, ajutând la fermentarea aluatului. În acest caz, vorbim despre malț.
https://www.retetefaragluten.ro/14-dintre-cele-mai-frecvente-semne-de-intoleranta-la-gluten/

Dacă o persoană este intoleranță la gluten, sistemul imunitar va reacționa in mod greșit. Intestinul subțire favorizează absorbția nutrienților importanți în sânge prin mucoasa intestinală. Din acest motiv, milioane de vili intestinali (peri în formă de deget) se găsesc pe mucoasa intestinului subțire, ceea ce dublează suprafața de absorbție a nutrienților din intestinul subțire. În cazul bolii celiace, vilozitățile intestinale sunt grav afectate de consumul de gluten, astfel încât acestea devin plate și absorb din ce în ce mai puțini nutrienți. Datorită absorbției reduse, alimentele ajung în intestinul gros semi-digerate. Deoarece intestinul gros nu are funcție digestivă, provoacă în special crampe abdominale și diaree acută.

Glutenul se găsește în pâine, prăjituri și checuri, anumite tipuri de orez sălbatic, paste și multe produse pre-gătite (cum ar fi pesmet, cartofi prăjiți, crochete, placinte de cartofi, cârnați, hot dog) și feluri de mâncare proaspete cu brânză. , Ouă, musli, supe, sosuri, deserturi, dulciuri, cremă de ciocolată, produse lactate care conțin fructe, alimente cu conținut scăzut de grăsimi, chipsuri de cartofi, ketchup, muștar, ciocolată și amestecuri de condimente. Glutenul se găsește de obicei în ingredientele medicamentelor, pastelor de dinți, produselor de igienă orală și rujurilor. Citiți cu atenție lista ingredientelor fiecărui produs!

Cu toate acestea, pot apărea și greață, constipație, flatulență, oboseală, scădere în greutate sau depresie. Pentru unii oameni, o mușcătură de pâine este suficientă pentru a le supăra stomacul. Singura modalitate de a lupta împotriva bolii celiace este să nu mănânci gluten toata viață. Odată diagnosticată boala, este foarte important să discutați în detaliu adaptabilitatea dietei cu medicul sau dieteticianul, astfel încât organismul să poată lua în mod adecvat cei mai importanți nutrienți din alimente.