Consumul de gluten poate crește riscul de boală celiacă la copii

- Consumul de gluten înainte de vârsta de 5 ani poate crește riscul copilului de a dezvolta o intoleranță la gluten sau boală celiacă, dacă are antigene HLA.
- Un studiu spune că, cei care poartă genotipul asociat cu diabetul de tip 1 prezintă un risc crescut de boli asociate glutenului, dacă îl consumă înainte de vârsta de 5 ani.
- Cercetătorii au studiat 6,605 de copii cu acest genotip specific, în primii 5 ani din viața lor, înregistrând aportul zilnic de gluten al fiecărui copil.
- Au descoperit că aceia care au avut un aport mai ridicat de gluten au prezentat un risc crescut cu 6,1% de a prezenta un răspunsul imunologic la gluten. Copiii care au mâncat mai mult decât cantitățile normale de gluten au avut un risc crescut de 7,2% de a dezvolta boala celiacă.
- Rezultatele studiului nu se aplică tuturor copiilor în general, ci doar celor cu antigene HLA.
Copiii care mănâncă mult gluten în primii ani de viată pot prezenta un risc crescut de a dezvolta boala celiacă și intoleranță la gluten, potrivit unui studiu publicat în JAMA. (sursă)
Cercetătorii suedezi au urmărit 6.605 de copii, de la naștere până la vârsta de 5 ani. Aceștia au înregistrat consumul de gluten al fiecărui copil pentru perioade de 3 zile, la fiecare câteva luni.
La sfârșitul perioadei de observație, cercetătorii au descoperit că aceia care au consumat cantități mai mari de gluten au mai multe șanse de a dezvolta o sensibilitate la gluten și boala celiacă în sine.
Mai mult, pentru fiecare gram de gluten consumat zilnic, riscul de a dezvolta afecțiunea a crescut.
Pe parcursul studiului, care a fost desfășurat în perioada 2004-2010, 1.216 copii, sau aproximativ 20% dintre participanții la studiu, au dezvoltat o intolerantă la gluten. Aproximativ 7%, sau 450 de copii, au dezvoltat boala celiacă. Cele mai multe diagnostice au fost prezentate copiilor cu vârste între 2 și 3 ani.
„Studiul nostru arată o asociere clară între cantitatea de gluten consumată de copii și riscul de a dezvolta boala celiacă sau boala pre-celiacă”, a declarat dr. Daniel Agardh, profesor la Universitatea Lund din Suedia și lider al studiului. (sursă)
Agardh și colegii săi au găsit anterior rezultate similare doar într-un grup mai mic de copii suedezi. Acest nou studiu a confirmat aceste constatări preliminare.
Glutenul și genele tale
„Este important de reținut, că acei copiii care au făcut parte din acest experiment erau deja predispuși la dezvoltarea bolii celiace și a sensibilității la gluten.” a spus dr. Gina Posner, medic pediatru la Centrul Medical din Fountain Valley, California.
„Aceștia sunt copii care poartă genotipul asociat cu diabetul de tip 1 și celiachia, deci sunt mai predispuși să aibă boala celiacă, decât restul populației. Consumul de gluten poate declansa formarea anticorpilor. Studiul nu se referă la oameni fără genotip.” a spus Posner.
Din acest motiv, rezultatele studiului pot fi puțin mai dramatice decât cele apărute la un grup de copii care nu erau predispuși.
„Incidența bolii celiace pentru publicul larg este de 1 la sută, dar pentru tinerii care suferă de diabet de tip I, incidența crește substanțial, între 5 și 10 la sută”, a spus dr. Robert Hamilton, medic pediatru la Centrul Saint John’s din Santa Monica, California. Cu alte cuvinte, între 5 și 10 la sută dintre tinerii care au diabet de tip I vor avea, de asemenea, boala celiacă. „Aceasta este, desigur, o creștere substanțială.”
Atenția asupra glutenului a crescut în ultimii ani, pe măsură ce diagnosticele asociate aceste proteine au crescut. (sursă)
Potrivit Fundației pentru Boala Celiacă, se estimează că 1% dintre persoanele din întreaga lume au boală celiacă.
Ar trebui copii sa evite glutenul?
Boala celiacă și sensibilitatea la gluten nu au încă un leac. Cu toate acestea, simptomele neplăcute pot fi evitate, în mare măsură, dacă se evită glutenul.
Doctorul David Blanco, gastroenterolog pediatric la Universitatea St. Luke’s din Pennsylvania, a spus că părinții nu trebuie, sub nici o formă, să evite să le ofere copiilor gluten.
„Alternativele fără gluten nu au un conținut ridicat de vitamine B și nu sunt considerate ca fiind o alternativă mai sănătoasă, decât dacă copiii sunt diagnosticați cu unul dintre cele trei diagnostice”, a explicat Blanco.
Posner a adăugat: „O mulțime de produse fără gluten au o valoare nutrițională mică și niveluri ridicate de calorii.”
În timp ce rezultatele studiului ar putea sugera că expunerea la gluten ar putea duce la dezvoltarea unor condiții strâns legate de această proteină, rezultatele s-ar putea să nu se aplice deloc copilului dumneavoastră.
Hamilton a explicat că, deoarece acest studiu a fost realizat pe copii care au gene specifice bolii celiace, nu este indicat să se deducă că rezultatele sale s-ar putea aplica tuturor copiilor.
„Marea majoritate a populației nu este expusă riscului de a dezvolta o afecțiune legată de gluten”, a spus el. „Astfel, pentru copiii sănătoși care nu au aceste genotipuri [HLA], nu există niciun motiv pentru care ei să nu se mai bucure de alimente care conțin gluten. Vor fi bine. ”
Cu alte cuvinte, cu excepția cazului în care dumneavoastră sau celălalt părinte aveți o istorie genetică a unor astfel de afecțiuni, copilul dvs. poate mânca orice.
Concluzia
Când este timpul ca copilul dvs. să înceapă să mănânce alimente solide, discutați cu medicul pediatru. Medicul vă poate sugera testarea copilului pentru genotipurile legate de boala celiacă și diabetul de tip 1, dacă există antecedente în familie pentru aceste afecțiuni.
Dacă rezultatele analizelor arată o predispoziție pentru copilul dumneavoastră, puteți să creați o dietă specială împreună cu medicul.
„Pacienții ar trebui să fie examinați pentru boala celiacă înainte de a începe o dietă fără gluten, deoarece, după ce au început deja să evite glutenul de câteva luni, testul nu va mai fi valid”, a spus Hamilton.