Toate tipurile de alcool fără gluten
Alcoolul și glutenul au fost tot timpul un subiect sensibil, deoarece ca și la toate alimentele există riscul de cross-contaminare. Chiar dacă alcoolul de bază nu conține gluten în mod natural, există posibilitatea ca producătorul să fi adăugat coloranți sau aditivi care să conțină gluten.
Vom începe articolul cu un videoclip în care Peter Green, directorul Centrului de boala Celiacă de la Universitatea Columbia din New York, ne vorbește despre tipurile de alcool fara gluten pe care le putem bea fără probleme!
„Glutenul este un termen folosit pentru componenta proteică de stocare a cerealelor: grâu, secară și orz. Într-un grăunte de gluten, cea mai mare parte a acestuia este un carbohidrat, fiind o sursă majoră de carbohidrați pentru populația occidentală. Iar o mică componentă a acestuia este această componentă proteică pe care o numim „gluten”. O întrebare care apare frecvent este „Dacă urmez o dietă fără gluten, ce forme de alcool pot consuma?”
Berea iese din discuție, cu excepția cazului în care nu conține gluten. Berea este făcută din hamei etc. Are gluten. Există bere fără gluten care este fabricată, de exemplu, din sorg. Vinul nu conține gluten. Orice băutură care este distilată nu conține gluten.
În procesul de distilare, produsele vaporoase care conțin alcool și … atunci când se separă de produsul principal, componentele proteice nu sunt transferate în distilat. În timp ce se prepară ceva de genul berii, toate componentele proteice rămân în produsul final.
Unele dintre aceste mărci au pe etichetă „distilate din grâu francez”. Este perfect. Mulți indivizi care urmează o dietă fără gluten încearcă să găsească, de exemplu, vodcă, în principal din cereale fără gluten. Nu contează. Orice formă de lichior distilat nu conține gluten.„
Peter Green, directorul „Centrului de boala Celiacă” de la Universitatea Columbia, NY
Whisky
Whisky, care este numit după expresia în limba irlandeză pentru „apa vieții”, este o băutură alcoolică populară savurată în întreaga lume.
Există multe soiuri de whisky, spre ex. bourbon și scoțian, iar băutura poate fi făcută dintr-o varietate de cereale, cele mai frecvente fiind porumbul, orzul, secara și grâul.
Procesul de preparare a whisky-ului include distilarea unei cereale fermentate și îmbătrânirea alcoolului rezultat în butoaie de stejar. În ciuda faptului că multe tipuri de whisky sunt fabricate din cereale care conțin gluten, băutura este adesea considerată a fi fără gluten datorită procesului de distilare.
În esență, distilarea este atunci când compoziția fermentată este încălzită, formează vapori, și apoi condensată înapoi într-un lichid. În timpul acestui proces, alcoolul este separat de amestecul de cereale fermentate.
Cu toate acestea, există încă unele îngrijorări că nu tot whisky-ul ar fi fără gluten, iar unele persoane cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten pot reacționa la whisky-uri obținute din cereale care conțin gluten.
Reglementările nu permit ca alcoolul distilat din ingrediente care conțin gluten să fie etichetat ca „fară gluten”. În plus, aceste produse trebuie să precizeze că sunt fabricate din cereale care conțin gluten și că nu se poate verifica dacă 100% din gluten a fost îndepărtat în timpul distilării.
De ce anumite persoane pot prezenta simptome?
Există mai multe motive pentru care unele persoane pot avea reacții negative la consumul de whisky.
În timp ce distilarea separă cea mai mare parte a glutenului, există șansa ca acesta să nu îndepărteze 100%, mai ales dacă procesul de distilare nu a fost efectuat corect.
În plus, există riscul de cross-contaminare dacă whisky-ul este procesat într-o fabrică care utilizează ingrediente care conțin gluten.
Mai mult, ingredientele care conțin gluten pot fi adăugate la whisky după distilare, cum ar fi piureul de cereale nedistilat pentru aromă sau colorantul de caramel din malț de orz.
Din păcate, este imposibil să ne dăm seama dacă aceste ingrediente au fost adăugate prin simpla examinare a sticlei. Prin urmare, cel mai bun mod de a ști dacă un produs este sigur de consumat este prin contactarea directă a distileriei.
În plus, când vine vorba de cocktailuri, este important să vă adresați barmanului și să îl informați de problema voastră pentru a vă asigura că toate ingredientele utilizate sunt lipsite de gluten.
Iată câteva branduri de whisky care au fost testate și ar putea fi bune pentru cei cu dietă fără gluten:
- Crown Royal
- Glenfiddich Scotch
- Jack Daniel’s Whiskey (siteul lor spune că ar fi fără gluten)
- Jim Beam Bourbon
- Queen Jennie Whiskey (făcut 100% din sorg)
Vinul
Vinul nu conține gluten în mod natural, dar există o practică mai veche de stocare și îmbătrânire a vinului în butoaie de stejar sigilate cu pastă de grâu care poate adăuga cantități mici de gluten. Din moment ce această tehnică nu mai este folosită atât de mult, nu ar trebui să aveți probleme cu vinul!
Berea
Berea este o băutură alcoolică populară de care oamenii din întreaga lume se bucură de mii de ani.
Este chiar a treia cea mai populară băutură, după apă și ceai.
Fabricarea berii este un proces complex care implică fermentarea. Zahărul din cereale se fermentează folosind drojdie. Drojdia digeră zahărul pentru a produce alcool.
Fabricarea berii implică de obicei patru ingrediente principale:
- Apă. Fiind mai mult de 90% din produsul final, apa este ingredientul principal.
- Hamei. Această floare specială este adăugată în mod tradițional pentru a oferi un gust unic, amar.
- Cereale. Servind ca sursă de zahăr pentru fermentare, cele mai frecvent folosite boabe sunt orz, grâu și secară – toate acestea conțin gluten.
- Drojdie. Acest organism viu, unicelular, digeră zahărul pentru a produce alcool.
Fabricile de bere pot folosi, de asemenea, alte cereale, zahăr, arome și aditivi pentru a oferi berii lor culori, gusturi și arome unice. Unele dintre acestea pot conține și gluten.
Unele fabrici de bere fabrică băutura din cereale naturale fără gluten, cum ar fi orez, porumb, sorg și mei. Există de asemenea facilități dedicate fabricării de bere fără gluten pentru a evita cross-contaminarea cu gluten în timpul procesului de fabricare a berii.
Câteva branduri de bere certificare fără gluten:
- Bavaria
- Daura
- MaltMeUp (prima bere certificată românească)
Vodca
Majoritatea experților consideră că vodca nu conține gluten, chiar dacă este distilată din cereale de gluten (grâu, orz sau secară). Cu toate acestea, unele persoane cu boală celiacă și sensibilitate la gluten non-celiacă reacționează la cerealele din vodcă.
Dar dacă reacționați la vodca distilată din cereale de gluten, în schimb puteți bea vodcă făcută din cartofi, porumb sau alte substanțe fără gluten. Vodca din cartofi, în special, este disponibilă în magazine de băuturi alcoolice, baruri și restaurante.
Câteva branduri certificate fără gluten:
- Grey Goose (grâu)
- Chopin (cartofi)
- Titos (porumb)
- Smirnoff (porumb)
- Absolut (grâu)
Vă recomandăm să evitați vodca cu orice fel de aromă!
Cidru
Majoritatea cidrurilor sunt fermentate din mere sau alte fructe. Majoritatea sunt sigure, cu toate acestea, unele conțin orz adăugat pentru enzime și aromă. Citiți eticheta!
Gin
Majoritatea ginurilor se fac cu cereale care conțin gluten. Produsul final nu conține gluten, dar nu poate fi promovat sau etichetat ca „fără gluten”. Personal, nu am avut niciodată o problemă cu orice fel de gin, și am experimentat un număr destul de mare!
Gin-uri pe care le recomandăm:
- Hendrick’s
- Tanqueray
- Bombay Sapphire
- Monkey 47
Rom
Distilat din trestie de zahăr, romul este lipsit de gluten și sigur pentru celiaci. Feriți-vă de amestecurile de băuturi prefabricate, cum ar fi cele destinate pentru piña colada – multe dintre acestea conțin ingrediente cu gluten!
Branduri recomandate:
- Bacardi (Toate sortimentele pe lângă cel argintiu, care poate conține gluten)
- Captain Morgan
- Myers’s
Sake
Această băutură japoneză este fermentată din orez si enzime Koji. Procesul de fabricație ar trebui să îl facă sigur pentru celiaci!
Tequila
Distilate în Mexic din cactusul de agave, toate tequilele făcute 100% din agave sunt fără gluten și sigure pentru celiaci.
Branduri recomandate:
- Patron
- Don Julio
- Hornitos
Alte băuturi cu alcool fără gluten:
- Campari
- Șampania
- Cognacul
- Cointreau
- Jaegermeister
- Prosecco
- Khalua (lichior de cafea)
- Vermutul
- Martini
Dacă urmați o dietă fără gluten, sper că aceste informații au clarificat puțin situația și au fost de ajutor.
Aveți mare grijă când consumați orice alcool menționat, și, mai ales pentru whisky, vă recomand să vă monitorizați simptomele pentru 24-72 ore după ce îl consumați pentru a avea certitudinea că totul este în regulă!
Consumați alcool în mod responsabil!
Surse:
https://www.ttb.gov/images/pdfs/rulings/2014-2.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6611335/
https://glutenbee.com/jim-beam-gluten-free/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29891319/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28244676
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092422441400003X