Simptomele alergiei la grâu
Ce este alergia la grâu?
Alergia la grâu se manifestă atunci când sistemul imunitar are o reacție anormală la oricare dintre proteinele prezente în grâu. Când o persoană care are o alergie la grâu intră în contact cu acesta, corpul său percepe grâul ca pe o amenințare. Corpul trimite anticorpi pentru a-l ataca. Acest răspuns imun poate provoca mai multe simptome, dintre care unele care pot pune viața în pericol.
Deși alergia la grâu este de obicei confundată cu boala celiacă, cele două afecțiuni sunt separate, fiecare fiind diagnosticate diferit și având simptome diferite. Boala celiacă provoacă un răspuns imun anormal la gluten, care este una dintre proteinele găsite în grâu. Boala celiacă nu poate provoca simptome imediate, dar provoacă leziuni pe termen lung intestinelor unei persoane. O altă afecțiune numită sensibilitate la gluten non-celiacă sau intoleranța la gluten poate provoca probleme digestive la persoanele care nu au boală celiacă sau alergie la grâu.
Simptomele alergiei la grâu pot fi evitate complet, trăind un stil de viață fără grâu.
Simptomele alergiei la grâu
Simptomele alergiei la grâu apar, de obicei, cu câteva minute după contactul cu grâul. Simptomele sunt similare cu cele cauzate de alte alergii alimentare și includ:
- urticarie sau erupții cutanate
- iritarea gurii și a gâtului
- greață și vărsături
- diaree
- congestie nazală
- iritație a ochilor
- probleme de respirație
O alergie severă la grâu poate provoca, de asemenea, șoc anafilactic, care vă poate umfla gâtul și vă poate induce corpul într-o stare de șoc. Anafilaxia pune viața în pericol și necesită asistență medicală imediată.
Ce cauzează alergia la grâu?
Orice expunere la proteinele găsite în grâu va provoca un răspuns imun, dacă sunteți alergici. Pâinea, pastele și cerealele de mic-dejun sunt alimente care conțin grâu. Cu toate acestea, proteinele din grâu se găsesc și în produsele și alimentele care nu sunt evidente, cum ar fi produsele cosmetice, ketchupul, înghețata și cărbunele.
Mai jos sunt câteva alimente și produse care ar putea declanșa un răspuns alergic la cineva cu alergie la grâu:
- pâine, paste, prăjituri, prăjituri și brioșe
- cereale
- cuscus
- făină și griș
- bere
- sos de soia
- proteine vegetale hidrolizate
- produse procesate din carne, precum hot dog sau mezeluri
- produse de panificație
- produse lactate, cum ar fi înghețata
- jeleul și anumite bomboane
- amidon gelatinizat și amidon modificat
La unele persoane cu alergii la grâu, simptomele apar doar dacă practică exerciții fizice, în orele de după consumul produselor cu grâu. Simptomele sunt adesea mai severe în aceste cazuri și pot include anafilaxie. Această afecțiune se numește anafilaxie alimentară indusă de efort.
Cine este expus riscului de alergie la grâu?
Oamenii sunt mai predispuși la o alergie la grâu, dacă provin dintr-o familie în care alergiile la alimente sau alte substanțe sunt frecvente. Este posibil să fiți mai expuși riscului de a avea alergie la grâu sau alergie la un alt aliment, dacă aveți în familia dumneavoastră persoane cu alergii sau boli alergice, precum astmul sau eczemele.
Alergia la grâu este mai frecventă la copii decât la adulți și aproximativ 65% dintre copii depășesc alergia până ajung la adolescență, potrivit Colegiului American de Astm, Alergie și Imunologie.
Cum este diagnosticată alergia la grâu?
Este important să obțineți un diagnostic exact al alergiei la grâu, astfel încât să excludeți alte afecțiuni, cum ar fi boala celiacă. Un alergolog va poate diagnostica această alergie.
Pentru a diagnostica o alergie la grâu, alergologul vă va pune întrebări cu privire la simptomele dvs. și istoricul familial, pentru a stabili dacă alergiile sunt comune în linia dvs. de sânge.
Deoarece simptomele unei alergii la grâu se pot suprapune cu simptomele bolii celiace și ale intoleranței la gluten, medicul dumneavoastră va efectua teste specifice de diagnostic, pentru a exclude aceste afecțiuni și pentru a determina că aveți alergie la grâu. Testul de diagnosticare va fi un test de piele, un test de sânge sau chiar ambele.
Pentru testul de piele, medicul dvs. vă va injecta o cantitate mică de proteine de grâu purificate, sub suprafața pielii, de obicei pe antebraț sau pe spate. Dacă locul injectării devine roșu sau umflat, va fi confirmată alergia la grâu.
Alergia la grâu poate fi, de asemenea, diagnosticată printr-un test de sânge. Medicul dumneavoastră vă va extrage o mică probă de sânge și va testa anticorpii specifici care s-au dezvoltat împotriva grâului în sistemul imunitar. Testul de sânge care poate testa în mod specific boala celiacă, este unul diferit.
Un stil de viață fără grâu
Dacă aveți o alergie la grău, trebuie să respectați o dietă strictă fără grâu pentru a evita apariția simptomelor care vă pot pune viața în pericol. Din fericire, există multe opțiuni alimentare în magazine și restaurante pentru persoanele care trebuie să evite grâul.
Fructele proaspete, legumele, fasolea și carnea neambalată sunt toate alimente sănătoase, fără grâu. Orice produs alimentar ambalat cu sigla „fără gluten” este, prin definiție, lipsit de grâu. De asemenea, puteți mânca produse fabricate din alte cereale, precum:
- porumb
- orez
- quinoa
- orz
- secară
- ovăz
Puteți să înlocuiți făina tradițională cu făina din soia, orez, porumb, sorg, tapioca, cartof sau nucă de cocos.
În Statele Unite, legislația impune ca produsele alimentare ambalate, care conțin grâu, să aibă o etichetă clară care anunță prezența grâului. Cu toate acestea, această lege nu se aplică produselor nealimentare, cum ar fi produsele cosmetice, deci, dacă aveți o alergie severă la grâu, trebuie să aveți grijă să citiți lista ingredientelor sau să contactați producătorul, în caz că aveți nelămuriri.
Gestionarea simptomelor unei alergii la grâu
Anafilaxia este cel mai grav simptom al alergiei la grâu și poate pune viața în pericol. O persoană cu alergie la grâu poate experimenta anafilaxie într-un interval cuprins între câteva secunde și câteva minute, de la consum. Anafilaxia poate fi tratată imediat prin injectarea unui steroid numit epinefrină.
Când sunteți diagnosticat cu o alergie la grâu, medicul dumneavoastră vă va da probabil o rețetă pentru un auto-injector de epinefrină. Acest injector vă va ajuta pe dumneavoastră sau pe cineva din jur, dacă persoana în cauză consumă din greșeală grâu și intră în șoc anafilactic. Ar trebui să sunați imediat la salvare după administrarea epinefrinei persoanei care suferă de anafilaxie. Medicul dumneavoastră vă va explica cum să utilizați auto-injectorul și cum să aveți grijă de persoana care a consumat grâu, până la sosirea unei ambulanțe.
Medicamentele alergice obișnuite, cum ar fi antihistaminicele și corticosteroizii, pot fi utilizate pentru a trata alte simptome ale alergiei la grâu.
Simptomele unei alergii la grâu pot fi neplăcute, dar dvs. sau copilul dvs. veți învăța rapid cum să vă adaptați la un stil de viață fără grâu. Dacă sunteți pregătiți pentru tratamentul anafilaxiei, o să vă puteți relaxa și veți putea trăi o viață normală.
Surse:
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/wheat-gluten/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/wheat-allergy
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/wheat-gluten/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wheat-allergy/symptoms-causes/syc-20378897
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wheat-allergy/diagnosis-treatment/drc-20378902
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wheat-allergy/diagnosis-treatment/drc-20378902
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=101.91
https://www.anaphylaxis.org.uk/living-with-serious-allergies/factsheets/
https://www.anaphylaxis.org.uk/living-with-serious-allergies/factsheets/
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] Simptomele alergiei la grâu […]