Sensibilitatea vs. Intoleranța la Gluten

Sensibilitatea la gluten și boala celiacă sunt două condiții diferite dar în același timp similare. În acest articol, voi discuta despre ambele boli și veți înțelege de ce adesea oamenii încurcă atunci când vine vorba de cele două, și de ce fiecare dintre condiții este la fel de serioasă ca și cealaltă.
Intoleranța la gluten afectează între 250.000 și un milion de români, conform estimărilor Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten. Numărul pacienților cu boală celiacă a crescut în România de 5-10 ori față de ceea ce era în urmă cu 10 ani din pricina creșterii bolilor autoimune.
Bolile cronice nu vin cu costuri doar emoționale și fizice, dar de asemenea pun poveri financiare pe sectorul public și privat.
Unul dintre factorii indiscutabili în multe boli cronice este inflamația cauzată de către consumarea de gluten. Studiile arată că oricine – chiar dacă nu au boala celiacă sau o sensibilitate la gluten – are într-un fel sau altul un răspuns inflamator în urma consumului de gluten.
Sensibilitatea la gluten vs. Boala celiacă
Dacă aveți vreun fel de inflamare cronică sau durere, eliminarea glutenului ar putea fi primul pas în eliminarea arderii inflamatoare din corpul dumneavoastră. Dar înainte să vă luați la-revedere de la gluten, este mai bine să înțelegem întâi ce este boala celiacă și ce este sensibilitatea la gluten.
1. Ce este boala celiacă?
Boala celiacă este o boală autoimună reprezentată adesea de un atac al sistemului imunitar asupra intestinului subțire.
De fiecare dată când cineva mănâncă gluten (substanța declanșatoare), globulele albe din sânge produc anticorpi care atacă fără să fie nevoie marginea intestinului subțire, rezultând în daune intestinale și atrofie viloasă.
Intestinul subțire este un tub de 6-7 metri compus din microvili. În corpul cuiva cu boala celiacă, aceștia sunt complet uzați. Când aceștia sunt distruși, intestinul subțire nu absoarbe cum trebuie nutrienți. Din acest motiv cei mai mulți celiaci suferă de un fel de deficiență nutrițională sau de o condiție asociată acesteia.
Unele dintre multele simptome ce indică boala celiacă sunt oboseală cronică, anemie, probleme cu densitatea oaselor, probleme dentare, probleme digestive, de piele, boli psihice sau infertilitate. După cum vă puteți imagina, fără nutriție adecvată, corpului îi este imposibil să funcționeze corect, în acest fel lăsând boala să se instaleze.
Boala celiacă este cauzată de o combinație de trei factori – fiecare dintre care trebuie să fie prezent pentru ca boala celiacă să înceapă:
- Predispozițiile genetice
- Consumarea de mâncare declanșatoare (cu gluten)
- Permeabilitate intestinală
Celiachia este cea mai bine documentată boală autoimună din lume și este singura boală autoimună unde factorul declanșator (glutenul) a fost descoperit.
Persoanele cu boala celiacă nu pot mânca gluten, care este găsit în grâu, orz, secară și o serie de produse derivate din aceste ingrediente. După eliminarea glutenului, microvilii celor mai mulți pacienți se vindecă.
Nu există leac pentru boala celiacă, și nici vreun tip de tratament larg acceptat în afară de dieta lipsită de gluten.
2. Sensibilitatea la gluten (cunoscută ca și Intoleranța la gluten)
Sensibilitatea la gluten abia a început să fie recunoscută ca o adevărată condiție medicală și din păcate, încă există multă informație derutantă despre cum să clasifici sensibilitatea la gluten și multe controverse despre cum este diagnosticată și tratată, de asemenea.
Când cineva este sensibil la gluten, înseamnă că ei primesc un răspuns inflamator de fiecare dată când consumă această proteină.
Spre deosebire de persoanele cu celiachie care au atrofie viloasă, persoanele cu sensibilitate la gluten au microvili în stare funcțională.
Persoanele cu o sensibilitate la gluten nu dezvoltă anticorpi transglutaminoși (tTg) în țesut care, când sunt prezenți, indică boala celiacă.
În timp ce sensibilitatea la gluten este considerată o condiție legată de gluten, aceasta nu este clasificată ca o boală autoimună.

Diferențe și similarități
Acum că ați înțeles în detaliu boala celiacă și sensibilitatea la gluten, vom sublinia principalele diferențe și similarități între cele două condiții.
1. Numărul de persoane afectate
Între 1-5% din populația României suferă de boala celiacă, în timp ce un procent mult mai mare de oameni, aproximativ de șase ori mai mult, au o sensibilitate la gluten.
2. Simptome
Expunerea la gluten în ambele dintre boli pot rezulta în simptome similare, incluzând dar nu fiind limitate la condiții gastrointestinale, condiții de piele, de oase, dureri de articulații și mușchi, deficiențe nutriționale, boli psihice, orale sau dentale.
Dacă suspectați că corpul dvs. răspunde greșit la gluten, ar trebui să vă testați pentru boala celiacă și dacă ați ieșit negativ, să vă testați pentru sensibilitate la gluten, înainte de a implementa o dietă fără gluten.
3. Analize pentru sensibilitate la gluten vs. Boala celiacă
În timp ce ambele boli necesită o analiză de sânge, testele caută lucruri diferite.
Testul pentru celiaci caută anticorpi specifici glutenului.
Spre deosebire de testul pentru celiaci, nu există markeri biologici care să ne ajute să testăm sensibilitatea la gluten. Experții recomandă o dietă de restricție pentru a definitiva dacă glutenul este într-adevăr cauza problemelor dumneavoastră.
4. Daunele cauzate
Persoanele cu boala celiacă au microvilii tociți și deteriorați, în timp ce persoanele cu sensibilitate la gluten au microvili normali, dar inflamați.
5. Predispoziția la alte boli
Studiile spun că 25% dintre pacienții cu boli autoimune au tendința de a dezvolta și alte boli autoimune.
Din moment ce boala celiacă este o boala autoimună, persoanele cu această boală pot avea un risc mai mare de a colecta mai multe boli autoimune decât cineva cu sensibilitate la gluten.
Este important să reținem că sensibilitatea la gluten este un precursor al unei boli autoimune. Acest lucru înseamnă că, dacă sunt netratate, ambele te lasă cu riscul de a acumula alte boli autoimune.
Pe care dintre cele două o ai?
Dacă consumați gluten și aveți simptome cronice ca și urmare, este important să vorbiți cu doctorul dumneavoastră legat de sensibilitatea la gluten sau boala celiacă.
Pentru celiachie, o simplă analiză de sânge, urmată de o endoscopie (unde un doctor se va uita la atrofia viloasă vă va ajuta să înțelegeți dacă aveți boala celiacă.
Dacă nu există dovezi pentru boala celiacă, dar încă aveți o reacție inflamatoare de fiecare dată când consumați gluten, cel mai probabil suferiți de o sensibilitate la gluten.