Glutenul
Glutenul este o proteină pe care o puteți găsi în cereale cum ar fi orz, secară sau grâu. Oamenii pot evita glutenul din mai multe motive. Majoritatea persoanelor care nu mănâncă gluten au boală celiacă. Boala celiacă este o condiție autoimună care determină sistemul imunitar să formeze anticorpi ca răspuns la gluten.
Alte persoane pot evita glutenul deoarece au o intoleranță la proteine. Dacă corpul dvs. este intolerant la gluten, mucoasa intestinului subțire nu poate lua nutrienți cheie. Dacă mâncați gluten și aveți intoleranță la acesta, este posibil să experimentați:
- diaree
- balonare
- pierdere în greutate
- un declin general al sănătății
Cele mai multe cercetări actuale analizează efectele glutenului asupra bolii celiace, însă unele studii recente sugerează o posibilă legătură între gluten și migrene.
Care sunt simptomele unei migrene?
Unele persoane care au migrene vor experimenta ceea ce se numește „aură” înainte de durerea de cap. În timpul aurei, ai putea experimenta o varietate de tulburări senzoriale. Unii oameni văd pete oarbe sau în zigzag. Alții spun că se simt amuzanți sau au un simț ciudat al gustului sau mirosului.
Alte simptome ale migrenei includ:
- oboseală
- greaţă
- pierdere a poftei de mâncare
- febră
- alte sentimente de disconfort
Consultați-vă medicul dacă aveți simptome extreme, mai ales dacă aveți greață și febră.
Ce cauzează o migrenă?
Nimeni nu știe de ce apar migrenele, dar există câțiva factori declanșatori și factori de risc. De exemplu, o persoană cu antecedente familiale de migrene este mai probabil să sufere migrene.
Unele persoane pot identifica lucruri care declanșează o migrenă.
Cafeină
Unii oameni se confruntă cu o migrenă atunci când nivelul cafeinei scade în sânge. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă de obicei consumați multă cafeină sau sunteți deosebit de sensibil la această substanță.
La alte persoane, cafeina ajută la ameliorarea durerii de la o migrenă. Cafeina este un ingredient din unele medicamente pentru migrenă. Dacă cafeina este unul dintre factorii declanșatori, consultați medicul sau farmacistul pentru a vă asigura că medicamentul dvs. nu conține cofeină.
Conservanți
Conservanții pentru alimente și băuturi, cum ar fi glutamatul monosodic (MSG) sau nitrații, pot declanșa migrene. Citiți cu atenție etichetele alimentelor. Dacă comandați mâncare acasă, întrebați dacă alimentele conțin MSG.
Hormoni
Fluctuațiile hormonilor pot provoca migrene. Femeile pot prezenta migrene în perioada menstruală. Dacă aveți în mod regulat o migrenă în timpul perioadei menstruale, schimbările nivelului hormonal pot fi declanșatoare.
Vreme
Schimbările meteo pot provoca migrene. O modificare a presiunii barometrice, care poate apărea atunci când vine o furtună de ploaie sau o modificare a altitudinii poate declanșa o migrenă. Unii oameni sunt, de asemenea, mai predispuși la migrene pe vreme caldă și umedă, deși deshidratarea poate juca un rol în dezvoltarea unei migrene pentru acei oameni.
Stresul și oboseala
Situațiile dificile sau presiunea adăugată ar putea provoca o migrenă. Oboseala și lipsa somnului pot fi, de asemenea, un factor.
Legătura dintre gluten și migrene
Glutenul poate fi un factor declanșator pentru migrene la unii oameni. Un studiu recent a sugerat o legătură între boala celiacă și migrene. Migrenele pot fi chiar un simptom timpuriu al bolii celiace la unele persoane, deși migrena este considerată o complicație rară a bolii celiace.
Glutenul poate afecta sistemul nervos la persoanele cu boală celiacă și la persoanele cu intoleranță la gluten. Exemple de afecțiuni care afectează sistemul nervos includ:
- tulburări de învățare
- depresie
- migrenă
- durere de cap
Asta înseamnă că glutenul poate declanșa migrene la persoanele care nu au boală celiacă, dar au în schimb o sensibilitate la gluten. Sensibilitatea la gluten nu este încă bine înțeleasă. O persoană cu sensibilitate la gluten poate prezenta:
- gândire confuză sau incertă
- durere abdominală
- simptome gastro-intestinale, cum ar fi diaree sau constipație
- dureri articulare
- balonare
- oboseală cronică
Glutenul poate fi un factor declanșator pentru migrene la unele persoane, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege această legătură.
Cum sunt diagnosticate migrenele declanșate de gluten?
Fă-ți testul pentru boala celiacă
Consultați-vă medicul dacă vă întrebați dacă migrenele dvs. ar putea fi legate de gluten. Medicul dumneavoastră vă poate efectua un test de sânge sau o endoscopie pentru a vă testa boala celiacă. Un test de sânge va indica dacă aveți un nivel mai ridicat de anticorpi, ceea ce se întâmplă atunci când aveți un sistem imunitar compromis. Glutenul poate fi cauza acestui răspuns. O endoscopie permite medicului dumneavoastră să vă privească intestinul subțire și să verifice dacă există daune. Deteriorarea ar putea fi un semn al bolii celiace.
Urmați o dietă de eliminare
Dacă dați rezultate negative pentru boala celiacă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o dietă de eliminare. În timpul unei diete de eliminare, veți elimina alergenii posibili din dietă și apoi îi veți adăuga încet, observând dacă și când simptomele dvs. revin. Acest lucru vă poate ajuta să determinați ce anume declanșează migrena.
Păstrați un jurnal de migrenă
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, să țineți un jurnal cu alimente și migrene. În jurnalul dvs., veți urmări tot ceea ce mâncați și când aveți o migrenă. Acest lucru vă va permite să observați tendințele. De exemplu, dacă de multe ori aveți migrenă a doua zi după ce ați băut vin roșu, vinul roșu poate fi un factor declanșator. Un jurnal vă poate ajuta să vedeți dacă glutenul vă poate cauza migrene.
Cum sunt tratate migrenele declanșate de gluten?
Cel mai eficient tratament pentru boala celiacă este o dietă în care elimini toate alimentele care conțin gluten.
Evitați glutenul
Poate fi dificil să stabiliți ce alimente puteți sau nu puteți consuma în timp ce urmați o dietă fără gluten.
Alimente care pot conține gluten:
- pâine
- carne procesată
- anumite bomboane
- condimente, cum ar fi sosul de soia și alte sosuri
- unele produse ambalate, cum ar fi prăjituri și gustări
Alimente care sunt de obicei fără gluten:
- fructe și legume, inclusiv amidonul, cum ar fi cel de cartofi, mazăre și porumb
- majoritatea produselor lactate
- carne și păsări de curte preparate fără să fie prăjite
- fasole linte
- Quinoa
- orez
- tapioca
- hrișcă
Multe tipuri de paste, cereale și alte produse de bază sunt disponibile într-o versiune fără gluten. Verificați etichetele și căutați semnul de “fără gluten” pe toate alimentele.
Luați medicamente
În plus, înafară de evitarea declanșatorilor, cum ar fi glutenul, alte tratamente pentru o migrenă includ medicamente fără prescripție medicală, precum și prescripții pe care medicul dumneavoastră vi le poate oferi dacă migrenele sunt intense și apar frecvent. Aceste medicamente pot preveni simptomele unei migrene înainte de a începe.
Faceți alte schimbări ale stilului de viață
S-ar putea să doriți, de asemenea, să luați în considerare ajustarea altor comportamente ale stilului de viață, cum ar fi eliminarea cafeinei sau a alcoolului, pentru a vedea dacă aceste restricții ajută la prevenirea migrenelor.
Care este perspectiva?
Ar putea dura câteva săptămâni până când simțiți o diferență în corpul dumneavoastră după ce începeți o dietă fără gluten. Rămâneți cu ea și păstrați un jurnal al migrenelor pentru a determina dacă schimbarea dietei ajută la îmbunătățirea acestora.
Puteți încerca oricând alte tratamente pentru migrenă sau medicamente preventive dacă dieta fără gluten nu funcționează. Terapiile alternative, cum ar fi acupunctura și masajul ar putea ajuta, de asemenea, în tratarea migrenelor.
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] Migrenele și glutenul – Care este legătura? […]