Glutenul și anxietatea
Termenul de gluten se referă la un grup de proteine găsite într-o varietate de cereale și poate avea o legătură mare cu anxietatea.
În timp ce majoritatea oamenilor sunt capabili să tolereze glutenul, acesta poate declanșa o serie de efecte secundare adverse la cei cu boala celiacă sau cei cu sensibilitate la gluten.
Pe lângă faptul că provoacă stres digestiv, dureri de cap și probleme ale pielii, unii cercetători raportează că glutenul poate contribui la simptome psihologice, cum ar fi anxietatea.
Acest articol analizează studii și cercetări pentru a determina dacă glutenul poate provoca anxietate.
Boala celiacă
Pentru cei cu boală celiacă, consumul de gluten declanșează inflamații la nivelul intestinelor, provocând simptome precum balonare, gaze intestinale, diaree și oboseală.
Unele studii arată că boala celiacă poate fi, de asemenea, asociată cu un risc ridicat de a avea anumite tulburări psihiatrice, precum anxietate, depresie, tulburare bipolară sau schizofrenie.
Urmarea unei diete fără gluten poate ajuta nu numai la ameliorarea simptomelor pentru cei cu boala celiacă, ci și la reducerea anxietății.
Un studiu din 2001 a constatat că urmarea unei diete fără gluten timp de 1 an a scăzut anxietatea la 35 de persoane cu boală celiacă.
Un alt studiu efectuat pe 20 de persoane cu boală celiacă a raportat că participanții au avut un nivel mai ridicat de anxietate înainte de a începe o dietă fără gluten decât după ce au aderat la ea timp de 1 an.
Cu toate acestea, alte studii au sugerat contradictoriul
De exemplu, un studiu a constatat că femeile cu boală celiacă aveau mai multe șanse de a avea anxietate, în comparație cu populația generală, chiar și după ce respectaseră o dietă fără gluten.
În special, traiul cu familia a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de tulburări de anxietate în studiu, ce poate fi atribuit stresului cauzat de cumpărarea și pregătirea meselor pentru membrii familiei cu sau fără boala celiacă.
Mai mult, un studiu din 2020 realizat pe 283 de persoane cu boală celiacă a raportat o incidență ridicată a anxietății la cei cu boală celiacă și a constatat că aderarea la o dietă fără gluten nu a îmbunătățit semnificativ simptomele de anxietate.
Prin urmare, în timp ce urmarea unei diete fără gluten ar putea scădea anxietatea pentru unele persoane cu boala celiacă, aceasta nu poate face nicio diferență sigură la nivelurile de anxietate și chiar poate contribui la stres și anxietate la alții.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele unei diete fără gluten asupra anxietății pentru cei cu boală celiacă.
Sensibilitatea la gluten
Cei cu sensibilitate la gluten (non-celiac) pot prezenta, de asemenea, efecte adverse atunci când glutenul este consumat, inclusiv simptome precum oboseală, dureri de cap și dureri musculare.
În unele cazuri, cei cu sensibilitate la gluten pot prezenta, de asemenea, simptome psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Sunt necesare mai multe studii, dar unele cercetări sugerează că eliminarea glutenului din dietă poate fi benefică pentru aceste afecțiuni.
Potrivit unui studiu efectuat pe 23 de persoane, 13% dintre participanți au raportat că urmarea unei diete fără gluten a dus la reducerea sentimentelor subiective de anxietate.
Un alt studiu efectuat pe 22 de persoane cu sensibilitate la gluten a constatat că consumul de gluten timp de 3 zile a dus la creșterea sentimentului de depresie.
Deși cauza acestor simptome rămâne neclară, unele cercetări sugerează că efectul s-ar putea datora unor modificări ale microbiotei intestinale, o grupă de bacterii benefice din tractul digestiv care este implicată în mai multe aspecte ale sănătății.
Spre deosebire de boala celiacă sau alergia la grâu, nu există un test specializat pentru diagnosticarea sensibilității la gluten.
Cu toate acestea, dacă aveți anxietate, depresie sau orice alte simptome negative după ce ați consumat gluten, consultați un profesionist pentru a stabili dacă o dietă fără gluten poate fi potrivită pentru dvs.
Toate tipurile de alcool fără gluten
Concluzia
Anxietatea este adesea asociată cu boala celiacă și sensibilitatea la gluten.
Deși cercetările au observat rezultate mixte, mai multe studii arată că urmarea unei diete fără gluten poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate la cei cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten.
Sursa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073457/
omentarii Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] 10. Anxietate (articolul nostru despre acest subiect) […]
[…] Glutenul și anxietatea […]
[…] Glutenul și anxietatea Cele mai bune 5 făinuri fără gluten pentru diabet 6 motive pentru care nu vă este foame dimineața […]