Conexiunea dintre gluten și acnee
Acneea, o afecțiune inflamatorie comună, are o varietate de factori agravanți la persoanele de toate vârstele. În timp ce factorii exacți care înrăutățesc acneea sunt uneori necunoscuți, există o atenție îndreptată către dietă. Glutenul, un grup de proteine care se găsește în grâu și în alte cereale, este unul dintre aceste considerente dietetice.
Unele persoane nu pot mânca gluten din cauza sensibilității sau intoleranței. Cu toate acestea, nu există dovezi că reducerea glutenului din dieta dvs. va reduce erupțiile acneice, mai ales dacă nu aveți nicio formă de sensibilitate la gluten.
Ce este glutenul?
Glutenul nu este un singur ingredient, ci mai degrabă un grup de proteine care apar în mod natural în diferite cereale, cum ar fi:
- grâu
- secară
- triticale (un amestec de secară și grâu)
- orz
Când te gândești la gluten, îți vin adesea în minte pâinea și pastele. Datorită naturii sale elastice, glutenul este considerat un „lipici” care ține împreună aceste tipuri de alimente. Cu toate acestea, glutenul (în special din grâu) se găsește într-o varietate de alte produse alimentare, cum ar fi supele și sosurile de salată.
Unele cereale care nu conțin gluten în mod natural, cum ar fi orezul și ovăzul, pot fi uneori contaminate cu alte cereale care conțin gluten. Acesta este motivul pentru care este important să citiți etichetele alimentelor pentru a vă asigura că un produs este într-adevăr lipsit de gluten.
Totuși, glutenul în sine nu este neapărat un pericol pentru sănătate decât dacă aveți boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă.
Boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă
În teorie, intestinele dvs. ajută la descompunerea glutenului, rezultând într-un produs cunoscut sub numele de gliadină. Datorită mai multor factori, inclusiv o predispoziție genetică, corpul poate crea anticorpi împotriva proteinei, precum și a altor proteine din corp. Acest lucru creează simptomele asociate cu boala celiacă.
Boala celiacă și sensibilitatea la gluten au simptome similare. Este posibil să aveți oboseală excesivă și dureri de cap frecvente, împreună cu simptome gastro-intestinale, cum ar fi constipație, dureri abdominale și diaree. De asemenea, pot apărea erupții cutanate.
Spre deosebire de sensibilitatea la gluten, boala celiacă este o boală autoimună. Când persoanele cu boală celiacă mănâncă gluten, aceasta poate provoca leziuni ale intestinului subțire. Asociația Română pentru Intoleranța la Gluten estimează că boala celiacă afectează între 250.000 și un million de români. Singura modalitate de a evita complet simptomele fie a bolii celiace cât și a sensibilității este evitarea tuturor formelor de gluten și a produselor care conțin gluten.
De asemenea, este posibil să aveți o alergie la grâu cu sau fără boală celiacă sau sensibilitate. O alergie la grâu poate provoca simptome gastro-intestinale, precum și probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate și urticarie. Alergiile severe la grâu pot duce la dificultăți de respirație și pot necesita asistență medicală imediată.
Glutenul nu provoacă acnee
În ciuda unora dintre afirmațiile care circulă pe internet, o dietă fără gluten nu vă va vindeca acneea. Nu există dovezi clinice care să arate că glutenul declanșează erupții acneice. În plus, cercetările nu susțin că o dietă fără gluten va face acneea să dispară.
Sensibilitatea la gluten și boala celiacă legată de alte afecțiuni ale pielii
Deși glutenul nu a fost legat științific de acnee, alte afecțiuni ale pielii pot fi asociate cu boala celiacă. Acestea includ următoarele condiții:
Alopecia areată
Alopecia areată este un tip de tulburare autoimună care cauzează căderea parului de pe cap și corp. Se știe de multă vreme că există o asociere între boala celiacă și alopecia areata.
Un studiu sugerează investigarea copiilor cu alopecie areată pentru boala celiacă. Cu toate acestea, nu există date care să sugereze că alopecia areată se va îmbunătăți cu o dietă fără gluten, chiar și în prezența bolii celiace.
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o boală de piele cronică, inflamatorie, care provoacă mâncărime, observată mai ales la copii și adulți tineri. Este legată de disfuncția imună și are o bază genetică.
Deși eczema a fost legată de boala celiacă, nu există dovezi puternice care să sugereze că o dietă fără gluten ar ajuta.
Dermatita herpetiformă
Dermatita herpetiformă este o erupție vezicală observată la persoanele cu boală celiacă care consumă gluten. Apare la aproximativ 10% dintre persoanele care suferă de această afecțiune.
Urticarie
Urticaria este o reacție alergică care apare din mai multe motive, inclusiv din substanțe alergice, cum ar fi medicamente sau, uneori, din alimente. Există cazuri rare de urticarie asociate cu boala celiacă. În majoritatea cazurilor, este mai probabil ca cele două să nu aibă legătură.
Psoriazis
Psoriazisul în plăci este o tulburare legată de disfuncția imună. Rezultă plăci inflamatorii roz, argintii, solzoase pe piele. Unele date limitate sugerează că o dietă fără gluten poate ajuta persoanele care trăiesc cu psoriazis, în special cele cu boală celiacă, dar sunt necesare studii suplimentare.
Există vreo legătură între dietă și acnee?
Când vine vorba de sănătatea pielii, glutenul nu este singurul ingredient alimentar care vă îngrijorează. Legătura dintre dietă și acnee a fost mult timp dezbătută, fiind adesea plină de mituri vechi.
Ceea ce a fost stabilit este posibilitatea ca unele alimente să vă poată agrava acneea.
Printre cele mai importante alimente se numără:
- lactate
- suplimente de proteine din zer
- alimente bogate în glucide, cum ar fi cartofii albi și orezul alb
Este dificil de identificat care alimente ar putea cauza probleme cu pielea. Dacă credeți că dieta dvs. este de vină pentru acnee, ar putea fi util să țineți un jurnal alimentar cu note despre când vă confruntați cu erupții.
Apoi, puteți împărtăși aceste informații dermatologului dvs. pentru a determina dacă există modele și modificări dietetice ulterioare care ar trebui făcute.
Când să vedeți un medic
Cu excepția cazului în care aveți sensibilitate la gluten sau boală celiacă, consumarea glutenului nu vă va afecta probabil sănătatea pielii într-un fel sau altul.
Problemele recurente legate de acnee pot fi abordate cu un dermatolog, mai ales dacă produsele fără prescripție medicală care conțin retinoid topic, acid salicilic sau peroxid de benzoil nu au funcționat. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda produse mai puternice pentru a vă ajuta să vă curățați acneea.
Poate dura câteva săptămâni pentru ca un nou plan de tratament al acneei să funcționeze. Consultați-vă medicul înainte de a elimina din alimentație orice grup de alimente.
Concluzia
Deși o dietă fără gluten este, de asemenea, legată de alte “promisiuni”, cum ar fi tratamentele împotriva acneei și pierderea în greutate, nu există suficiente dovezi care să demonstreze că acest lucru funcționează efectiv.
Cu excepția cazului în care nu puteți mânca gluten, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a explora alte moduri în care puteți trata problemele cronice ale acneei. Aceasta include medicamente pentru acnee care s-au dovedit a funcționa, împreună cu un stil de viață sănătos și un regim bun de îngrijire a pielii.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4037977/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104239/
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] Intoleranta la gluten vă poate afecta și pielea. (vezi conexiunea dintre gluten și acnee) […]