Dietă pentru boala celiacă: Liste de alimente, meniuri și sfaturi
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care provoacă leziuni grave la nivelul mucoasei intestinului subțire. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz și secară, care declanșează simptomele acestei boli.
În prezent nu există un remediu pentru boala celiacă. O dietă strictă fără gluten trebuie urmată pentru a îi permite organismului să se vindece și să funcționeze la parametrii normali.
Dacă o persoană suferă de această boală și consumă chiar și o cantitate extrem de mică de gluten, intestinele sale se vor deteriora treptat, indiferent dacă aceștia simt sau nu orice simptom.
Pentru cei cu boală celiacă, evitarea glutenului este esențială, dar poate fi mai dificilă decât pare la prima vedere.
Acest articol bifează câteva beneficii ale dietei pentru boala celiacă și oferă o liste de alimente de consumat și de evitat, un meniu săptămânal și alte sfaturi utile.
Ce este dieta pentru boala celiacă?
Oricine este diagnosticat cu boala celiacă trebuie să urmeze o dietă specială, fără gluten.
Atunci când o persoană cu boală celiacă mănâncă gluten, acesta provoacă o reacție autoimună, care afectează mucoasa intestinului subțire.
Ca urmare, intestinul subțire nu poate absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente, creând simptome precum diaree, scădere bruscă în greutate și malnutriție.
Singura modalitate de prevenire a acestor daune este urmarea strictă a dietei fără gluten.
Potențiale beneficii
Urmarea unei diete pentru boala celiacă are câteva beneficii.
Reduce simptomele bolii celiace
Multe persoane cu boală celiacă prezintă simptome incomode, cum ar fi diaree, indigestie, dureri abdominale, oboseală și dureri de cap.
După ce un individ a urmat o dietă fără gluten timp de cel puțin un an, s-a dovedit că aceste simptome au fost ameliorate la mai mult de 90% dintre persoanele cu boală celiacă, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții lor.
Simptomele intestinale, cum ar fi diareea, tind să fie cele mai rapide de rezolvat – unele persoane pot scăpa de acest simptom după doar două zile de la începerea unei diete fără gluten.
În general, durează în medie o lună pentru a vedea îmbunătățiri semnificative pentru mișcările intestinale, balonare și durerile abdominale.
Previne mici leziuni intestinale
Pentru persoanele cu boală celiacă, consumul de gluten declanșează o reacție autoimună, care dăunează intestinului subțire, unde nutrienții sunt absorbiți.
Evitarea glutenului previne acest proces autoimun, iar intestinul subțire se poate vindeca și reveni la funcția normală.
Acest proces necesită timp – deci cu cât este începută mai devreme o dietă fără gluten, cu atât mai bine.
Într-un studiu recent, până la 95% dintre copiii cu boală celiacă care au urmat o dietă fără gluten timp de doi ani, nu au mai prezentat semne de leziuni intestinale.
Recuperarea tinde să fie mai lentă la adulți, 34-65% dintre ei ajungând să își vindece intestinul în doi ani.
Cu toate acestea, acest număr ajunge la cel puțin 66% – și chiar până la 90% – după cel puțin cinci ani de dietă fără gluten.
Expunerea chiar și la cantități mici de gluten poate opri vindecarea intestinelor, de aceea vigilența este crucială.
Îmbunătățește absorbția nutrienților
Deficiențele de nutrienți sunt frecvente la persoanele cu boală celiacă din cauza absorbției slabe a intestinului subțire, care este în mare parte deteriorat.
Deficiențele de fier, calciu, magneziu, zinc, vitamina B12, niacină, riboflavină și folat, precum și vitaminele A, D, E și K, sunt cele mai frecvente.
Anemia prin carență de fier este unul dintre cele mai cunoscute semne ale bolii celiace la adulți.
Cu toate acestea, consumul de suplimente nu va corecta întotdeauna deficiențele la persoanele cu boală celiacă, dacă intestinele lor sunt încă deteriorate și incapabile să absoarbă nutrienți.
S-a demonstrat că urmarea unei diete fără gluten repară destul intestinele pentru a putea corecta anemia prin carență de fier, în termen de 6-12 luni, chiar și fără administrarea unui supliment.
Îmbunătățește fertilitatea la femei
Femeile cu boală celiacă prezintă șanse mai mari de infertilitate și pot fi expuse la un risc mai mare de pierdere a sarcinii, decât femeile fără această afecțiune.
Cercetările sugerează că reacția autoimună pe care glutenul o declanșează poate fi de vină.
Cu toate acestea, după urmarea unei diete stricte fără gluten, s-a constatat că fertilitatea s-a îmbunătățit drastic și riscul de pierdere al sarcinii a scăzut.
Poate reduce riscul de cancer
Boala celiacă este asociată cu un risc de trei ori mai mare de limfom non-Hodgkin – o formă agresivă de cancer care apare în sistemul limfatic.
Mai multe studii au descoperit că diagnosticarea precoce a bolii celiace și urmarea unei diete fără gluten pot reduce acest risc – dar este nevoie de mai multe cercetări.
Scade riscul de osteoporoză
Până la 75% dintre persoanele cu boală celiacă netratată au o densitate osoasă scăzută și sunt expuse unui risc de osteoporoză.
Acest lucru se poate datora absorbției slabe a calciului și a vitaminei D, precum și a inflamației crescute care interferează cu procesul de osificare.
Cercetările arată că diagnosticarea bolii celiace și începerea unei diete fără gluten pot ajuta la stoparea pierderii osoase și la reducerea riscului de apariție a osteoporozei.
Alimente de consumat
Există multe alimente care nu conțin gluten în mod natural, pe care să le savurați:
- Proteine animale: carne de vită, pui, produse lactate, ouă, carne de vânat, miel, carne de porc, fructe de mare și curcan.
- Grăsimi și uleiuri: Avocado, ulei de cocos, măsline, uleiuri, grăsimi saturate și unt.
- Fructe și legume: sub orice formă, inclusiv proaspete, congelate, uscate sau conservate.
- Cereale și pseudocereale fără gluten: amarant, hrișcă, porumb, mei, quinoa, orez, sorg, teff și orez sălbatic.
- Ierburi și condimente: Niciuna dintre ierburile și condimentele proaspete și uscate nu conțin gluten în mod natural (mare atenție la condimentele pe care le achiziționați din magazin).
- Leguminoase: fasole, linte, mazăre, arahide și soia.
- Nuci și semințe: de orice tip, inclusiv migdale, caju, chia, in, nuci
Există, de asemenea, o mare varietate de produse certificate fără gluten, inclusiv pâine, cereale, făină, biscuiți, paste și produse de patiserie.
Alimente de evitat
Singurele alimente care trebuie evitate în dieta bolii celiace sunt cele care conțin gluten.
Alimentele care conțin în mod natural gluten includ următoarele cereale:
- Grâu
- Alac
- Șrot
- Griş
- Germene de grâu
- Tărâțe de grâu
- Orz
- Secară
- Triticale (un hibrid între grâu și secară)
Produsele realizate cu aceste ingrediente includ:
- Produse de patiserie și mic-dejun: covrigi, biscuiți, pâine, clătite, cornuri, gogoși, tortilla din făină, pâine prăjită, brioșe, pâine naan, clătite, chifle și vafe.
- Deserturi: Brownies, tort, prăjituri, plăcinte și anumite bomboane.
- Paste: Chow mein, cușcuș, găluște, tăiței, gnocchi, ravioli, tăiței soba, tăiței udon și paste din grâu.
- Gustări: biscuiți și covrigi.
- Unele băuturi: bere și alte băuturi sintetice.
- Altele: pesmet, crutoane, multe sosuri, sosuri îngroșate, sos de soia, sau alimentele care au unul din ingrediente „amidon modificat din porumb”.
Alimentele care sunt adesea contaminate cu gluten includ:
- Alimente prăjite: Multe restaurante prăjesc toate alimentele în aceeași friteuză, care lasă urme de cross-contaminare – spre exemplu cartofii prăjiti în același ulei cu schnitzelele.
- Articole fără gluten manipulate necorespunzător la restaurante: Articolele fără gluten trebuie preparate cu echipamente speciale și, cel mai important, este necesară purtarea unei perechi noi de mănuși pentru fiecare preparat.
- Ovăz: ovăzul este adesea procesat și transportat cu același echipament ca și cerealele care conțin gluten și poate fi contaminat, cu excepția cazului în care sunt etichetate în mod specific ca fiind GF.
Alimentele care conțin frecvent gluten ascuns includ:
- Sirop de orez brun: orezul brun este în natural fără gluten, dar siropul este adesea preparat cu malț de orz.
- Chipsuri: anumite branduri și arome pot conține gluten sau oțet de malț, așa că verificați etichetele.
- Înghețate și iaurturi: verificați ca acestea să nu aibă incorporate anumite mixuri de prăjituri.
- Sosuri de salată: pot conține oțet de malț, sos de soia sau făină.
- Înlocuitori de carne: Burgeri vegetarieni, cârnați vegetarieni și imitațile de fructe de mare pot conține gluten.
- Carne: Unele amestecuri de carne deja preparate conțin gluten sau sunt marinate cu ingrediente care conțin gluten.
- Pachetele de condimente: pot conține amidon modificat sau făină.
- Supă: agenții de îngroșare din făină (adesea utilizați în supele cremoase) sau orz.
- Bulion: unele varietăți conțin făină.
O recomandare de meniu săptămânal complet, fără gluten
Luni
- Mic dejun: ouă fierte cu fructe și migdale.
- Prânz: wrap de salată cu pui, chipsuri din cartofi și guacamole.
- Cină: orez prăjit cu pui
Marţi
- Mic dejun: iaurt grecesc cu felii de fructe, nuci și miere.
- Prânz: orezul prăjit rămas.
- Cină : tacos cu guacamole, porumb și cașcaval
Miercuri
- Mic dejun: panini cu avocado și ou ochi.
- Prânz: salată de ton, avocado, pătrunjel, ceapă, lămâie și castravete.
- Cină: spagheti cu cârnăciori și ciuperci.
Joi
- Mic dejun: smoothie de fructe cu iaurt grecesc.
- Prânz: nuggets de pui cu 3 sosuri.
- Cină: burger cu bacon, curcan, avocado și ceapă caramelizată.
Vineri
- Mic dejun: ovăz cu lapte (de vacă sau de soia), nuci, banane, nucă de cocos și afine.
- Prânz: curry de pui cu lapte de cocos.
- Cină: pizza napoletană cu salam, ardei, ciuperci și parmezan.
Sâmbătă
- Mic dejun: omletă cu ciuperci, ardei și ceapă + un fruct.
- Prânz: gnocchi cu bacon și mazăre.
- Cină: somon la cuptor cu legume și orez brun.
Duminică
- Mic dejun: omletă cu ciuperci, ardei și ceapă, împreună cu un fruct.
- Prânz: salata de pui cu quinoa și fasole verde.
- Cină: pachețele cu carne tocată.
Sfaturi utile și posibile „capcane”
Urmarea unei diete fără gluten este relativ simplă, dar există câteva „capcane” comune care trebuie evitate.
Deficiente de nutrienți
Spre exemplu, în SUA, produsele fabricate cu făină rafinată, cum ar fi pâinea, biscuiții și pastele, trebuie să fie suplimentate cu vitaminele B, niacină, tiamină, riboflavină și acid folic.
Cu toate acestea, această adăugare de nutrienți nu este realizată în versiunile fără gluten ale acestor alimente. Acest lucru poate crește riscul de deficiențe nutritive dacă consumați cantități mari din aceste produse.
În plus, grâul integral, orzul și secara sunt surse bune de fibre, de aceea este important să consumați alte alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, fasolea și leguminoasele.
Costuri
Produsele fără gluten, cum ar fi pâinea, produsele de patiserie, biscuiții și pastele, pot avea un preț dublu fată de prețul produselor tradiționale pe bază de grâu.
Cu toate acestea, aceste alimente de specialitate nu sunt neapărat necesare în dieta bolii celiace. Puteți consuma alimente bogate în nutrienți mai puțin costisitoare, care nu conțin gluten în mod natural și care nu prezintă risc de contaminare.
Mai putină flexibilitate
În timp ce alimentele fără gluten devin din ce în ce mai ușor de procurat, în magazine și restaurante, cei care urmează o dietă fără gluten se pot simți uneori ca fiind „limitați”.
Acest lucru este valabil mai ales în mediile sociale care implică consumul de alimente, cum ar fi nunți, petreceri sau chiar o cină cu prietenii.
Cu toate acestea, urmarea unei diete fără gluten devine mai ușoară cu timpul și experiența. Cercetările arată că cei mai mulți oameni sunt obișnuiți cu dieta după cinci ani.
Câteva sfaturi pentru cei care știu că urmează să cineze în oraș: verificați în prealabil meniul online al restaurantului sau sunați la restaurant pentru a afla ce opțiuni aveți fără gluten și aduceți cu voi cel puțin un tip de mâncare sau gustare la o petrecere.
A rămâne pozitiv și a vă concentra pe alimentele pe care le puteți consuma, și nu pe cele pe care nu le puteți servi, ajută la îmbunătățirea experienței unice a bolii celiace.
Concluzia
Dieta bolii celiace este o dietă fără gluten care reduce simptomele neplăcute ale afecțiunii, permite intestinului să se vindece, îmbunătățește absorbția nutrienților și scade riscul de infertilitate, cancer și osteoporoză.
Evitați grâul, orzul, secara și orice aliment fabricat cu aceste cereale și concentrați-vă pe alimentele și cerealele care sunt în mod natural fără gluten.
În timp ce dieta bolii celiace poate părea scumpă și limitativă la început, planificarea din timp și bucuria adusă de încercarea unor noi alimente pot face tranziția mai ușoară.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17451570/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3496881/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28514243/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25824917/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051613/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12219789/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12219789/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18315587/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21447770/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12192198/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11014772/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11197242/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25003268/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24619876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24619876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11903028/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15825131/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847761/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19785691/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19785691/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257612/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257612/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11842999/