Ghid pentru diabetul de tip 1 și boala celiacă
De parcă un tratament pentru o boală autoimună nu este de ajuns, persoanele cu diabet de tip 1 prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate și cu o a doua boală, boala celiaca fiind una dintre posibilități.
De-a lungul anilor, cercetările au arătat că între 8% și 19.7% dintre persoanele care suferă de diabet de tip 1 au și boala celiacă, o tulburare digestivă cauzată de o reacție imună anormală a corpului la gluten.
Nu există studii care să indice că una o poate provoca pe cealaltă, dar aceste două boli merg mână în mână, cu o rată ascendentă de cazuri similare.
Din acest motiv, am creat acest ghid, care cuprinde sfaturi și informații utile, pentru a duce un trai bun, atât cu boala celiacă, cât și cu diabet de tip 1.
Inflamarea este legătura
Ariel Warren, o nutriționistă din New York specializată pe provocările și educația diabetului, care suferă de diabet de tip 1, spune că nu este surprinsă de relația dintre diabet și gluten, deoarece toate bolile autoimune au un lucru în comun: inflamația.
„Ca dietetician care suferă de tipul 1 de 25 de ani, consider orice boală autoimună ca și prezența unei inflamații de grad scăzut sau a unei inflamații cronice”, spune Warren pentru DiabetesMine.
Acest studiu spune că glutenul poate provoca inflamații la oricine, nu doar la cei cu diabet de tip 1, ceea ce înseamnă că consumul a cât mai puțin gluten poate ajuta la reducerea inflamației generale.
Warren a declarat, de asemenea: „Asociația Americană a Diabetului spune că riscul de boală celiacă pentru o persoană cu diabet de tip 1 este de 10%, dar motivul pentru care toate aceste studii spun ceva diferit ar putea fi din cauza altor variabile, cum ar fi locul unde studiul a fost făcut.”
Ce este glutenul?
Glutenul este componenta proteică găsită în mai multe cereale. O tulpină (pai) de grâu conține amidon (carbohidrați), germeni (grăsimi) și gluten (proteine).
Glutenul se găsește în următoarele cereale:
- Grâu
- Alac
- Șrot
- Griş
- Orz
- Secară
- Triticale (un hibrid între grâu și secară)
Verificați întotdeauna eticheta alimentelor și căutați întotdeauna spicul tăiat care certifică alimentele ca fiind fără gluten.
Ce este boala celiacă?
Boala celiacă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că atunci când o persoană celiacă consumă gluten, sistemul imunitar atacă mucoasa intestinului subțire. Aceasta este cea mai severă formă de „intoleranță la gluten” din cauza acestui aspect autoimun.
Acest atac al sistemului imunitar duce la deteriorarea țesutului din intestinul subțire.
Simptomele bolii celiace
Ultimii 20 de ani au dus la creșterea gradului de conștientizare a bolii celiace, și a devenit cunoscut faptul că sunt numeroase simptomele și modurile în care glutenul poate afecta sănătatea unei persoane.
Simptomele imediate pot include:
- Gaze
- Diaree
- Dureri de stomac
- Vărsături
- Creier în ceață
- Depresie
- Dureri de cap / migrene
- Erupții cutanate sau mâncărime a pielii
- Balonare
- Oboseală
- Dureri articulare
- Anemie
- „Tulburări de creștere” la bebeluși și copii
În timp, aceste daune pot afecta în mod semnificativ capacitatea organismului de a absorbi substanțele nutritive vitale din alimente, rezultând deficiențe de vitamine.
În timp ce daunele se pot vindeca într-o oarecare măsură, deoarece mucoasa intestinului se reînnoiește aproximativ la fiecare trei săptămâni, ea poate face acest lucru numai dacă o dietă fără gluten este respectată. De fiecare dată când o persoană cu boală celiacă consumă gluten, sistemul imunitar atacă instant și intervin daunele.
Boala celiacă „silențioasă”
Este important să reținem că unii oameni prezintă foarte puține semne ale acestei tulburări, care nu includ probleme de digestie, așa cum mulți ar putea presupune.
„Nu există întotdeauna simptome petnru celiaci” explică Warren. „Este foarte important să faceți un test de sânge anual care să depisteze anticorpii asociați cu boala celiacă dacă aveți diabet de tip 1.”
Testare și tratamente pentru boala celiacă
Testarea pentru boala celiacă începe cu o analiză de sânge, care caută anticorpii rezultați atunci când sistemul imunitar atacă corpul. Testarea anticorpilor specifici celiachiei caută un număr anormal de anticorpi, determinând dacă suferiți de această boală.
Amintiți-vă, este important să continuați să mâncați gluten în săptămânile de dinaintea testului de sânge. Dacă încetați să consumați gluten timp de câteva săptămâni înainte de test, anticorpii nu vor fi prezenți.
Boala celiacă poate fi confirmată și printr-o biopsie. În timp ce sunteți anesteziați, o echipă de doctori vă introduce un mic furtun care este compus dintr-o cameră video și un mecanism de extragere a unei probe de țesut. Doctorul se va uita după anumite inflamații și proba de țesut va fi analizată ulterior.
Tratamentul pentru boala celiacă este simplu: nu consumați alimente cu gluten.
Boala cealiacă versus alergia/sensibilitatea la grâu: Care este diferența?
Aceste două forme de „probleme cu glutenul” au câteva lucruri în comun, de aceea este esențial să cunoasteți diferențele.
O alergie sau sensibilitate la grâu înseamnă că organismul tău răspunde într-un mod negativ atunci când consumi această proteină. La fel ca o alergie la lactoză când vorbim de lactate, de obicei simptomele nu pot pune viața în pericol, dar sunt foarte incomode:
- Gaze
- Diaree
- Creier în ceată
- Erupții cutanate, urticarie sau mâncărime a pielii
- Migrene
- Anafilaxie: umflături la nivelul nasului sau gâtului (care pot pune viața în pericol)
O alergie sau sensibilitate la grâu nu rezultă același tip de anticorpi precum boala celiacă, ci anticorpi alergici (igE), care se secretă la orice alergen, fiind nespecifici.
Unele persoane cu alergie la grâu pot constata că pot consuma în continuare cereale care conțin gluten, precum secară, orz și spirulină.
Dacă testul a fost negativ pentru anticorpi care indică boala celiacă, următorul pas ar fi să eliminați toate cerealele care conțin gluten din dieta dvs. timp de trei săptămâni și apoi să re-introduceți treptat pe fiecare din ele în parte. Dacă corpul dvs. răspunde bine la secară și orz, atunci ați putea să concluzionați că alergia/ sensibilitatea dvs este la grâu, nu la gluten.
Boala celiacă și nivelul zahărului din sânge
„Pentru boala celiacă, singurul tratament este evitarea glutenului”, confirmă autoarea, care trăiește cu diabet de tip 1 de peste 45 de ani și boala celiacă de 30 de ani, scriind cărți despre ambele afecțiuni.
„Bineînțeles, asta nu este întotdeauna ușor de făcut. Dar abordarea este mai simplă decât la diabet ”, spune Meagher. „Dar dacă nu îl gestionați corect, acesta poate crea cu adevărat ravagii pentru nivelul zahărului din sânge.”
Meagher se referă la daunele continue pe care consumul regulat de gluten le aduce mucoasei intestinului, ducând la malabsorbția nutrienților esențiali (inclusiv carbohidrați, vitamine și minerale esențiale).
„Și asta înseamnă că zahărul din sânge ar crește substanțial,” spune Meagher. Acest lucru se adaugă la abundența de variabile cu care se confruntă deja o persoană cu diabet de tip 1.
„Dacă mănânc majoritatea tipurilor de pâine fără gluten, trebuie să iau o doză mărită, de insulină, în comparație cu pâinea cu gluten.”
Aveți grijă la anumite alimente fără gluten
În timp ce mass-media tinde să facă publicitate alimentelor fără gluten ca fiind alternative mai sănătoase, o persoană cu diabet de tip 1 trebuie să tină cont de faptul că aceste alimente nu au neapărat un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.
Alimentele înlocuitoare fără gluten, pentru pâine, covrigi, brioșe și fursecuri, ar putea avea un nivel mult mai ridicat de carbohidrați decât versiunea normală a produselor. Acestea ar avea un impact mai mare asupra nivelului de zahărul din sânge și ar necesita mai multă insulină.
„Pe de altă parte, dacă gătiți acasă, alternativele pentru gluten, cum ar fi făina de migdale și de cocos, au un nivel mai mic de carbohidrați și un număr mai mare de proteine și grăsimi”, spune Warren, „de aceea vă ajută să gestionați mai ușor glicemia. ”
Ce poți mânca dacă ai boală celiacă?
Unul din beneficiile bolii celiace ar fi că vă încurajează să adoptați un stil de viată mai sănătos și să gătiți mai mult acasă.
„O dietă fără gluten vă poate ajuta să consumați mai multe alimente precum legume, nuci, fructe și anumite proteine sănătoase”, spune Warren.
Este OK să vă răsfățați
„A accepta în dieta voastră produse și dulciuri fără gluten, este doar un mic ajutor care duce la echilibrarea stilului de viată și vă ajută să respectați această dietă mult timp.” spune Warren.
„Există o anumită mentalitate legată de carbohidrați și de a urma diete precum Paleo sau Keto, care pot fi secătoare pentru organism” spune Warren.
„Găsiți acele produse sau delicatese fără gluten care vă plac și păstrați întotdeauna câteva la îndemână”, încurajează Warren.
„Sau găsiți câteva rețete de prăjituri fără gluten care vă plac și aveți întotdeauna ingredientele necesare preparării lor, astfel încât să vă puteți satisface aceste mici pofte, cu moderare.”
Încercarea de a evita complet anumite alimente – în special desertul – vă poate face să vă gândiți la acel lucru în mod constant.
„În loc să vă bucurați de o felie de tort de ciocolată fără gluten, ajungeți să mâncați jumătate din tort dacă țineți aceste pofte în frâu”, avertizează Warren.
„Ia-ți insulina. Verifică-ți glicemia. Mănâncă mai ales alimente integrale, dar trebuie să existe un echilibru ”, spune Warren. „Menține sănătatea și echilibrul corpului, cât și a minții”.
Rezistă tentației
„Nu lăsați aceste condiții să vă împiedice să vă trăiți viața așa cum doriți să o trăiți”, spune Meagher. Ea spune că, cu nenumăratele alternative delicioase de alimente fără gluten, nici măcar nu este tentată.
„Eu tind să am tot timpul mâncare în geantă pe care să o pot scoate și consuma, dacă nu găsesc nimic sigur atunci când nu sunt acasă.”
„Intestinul este format din milioane și milioane de celule” explica Publicația Scolii de Medicină de la Harvard. „Aceste celule se unesc pentru a crea o barieră strânsă care acționează ca un sistem de securitate și care decide ce este absorbit în fluxul sanguin și ce nu.”
Meagher sugerează persoanelor să renunțe la autocompătimire și să ia boala celiacă ca pe o altă provocare în viață, pe care trebuie să o asume cu curaj în fiecare zi.
„Trebuie să trăiești cu câteva limitări? Ei bine, da. Trebuie să mai planifici puțin? Sigur. Dar aceasta este doar viața. Cu toții trecem prin anumite situații sau circumstanțe, cronice sau de altă natură, cu care trebuie să ne confruntăm în fiecare zi. Cheia este să găsim soluții sau cel puțin soluții alternative, astfel încât circumstanțele sau situațiile respective să nu ne oprească. ” încurajează Warren.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4156157/
https://www.byramhealthcare.com/blogs/how-gluten-intake-is-linked-to-type-1-diabetes
https://www.health.harvard.edu/blog/putting-a-stop-to-leaky-gut-2018111815289