Cum este testată boala celiacă?
În prezent, nu există metode de testare a intoleranței la gluten. Există, în schimb, teste pentru boala celiacă, o tulburare autoimună care declanșează o reacție alergică semnificativă la gluten. Fără existența unui test valid pentru sensibilitatea la gluten non-celiacă, mulți recurg la testarea „celiacă”.
Boala celiacă nu este atât de frecventă, afectând doar 1% a populația lumii. Un test negativ al bolii celiace nu înseamnă că nu aveți o intoleranță la gluten.
Glutenul este o proteină din grâu, secară și orz. Poate fi găsit și în unele medicamente, rujuri, paste de dinți și uneori cărbuni.
La persoanele diagnosticate cu boală celiacă, consumul de gluten determină sistemul imunitar să producă anticorpi care atacă mucoasa intestinului subțire. Acest lucru nu numai că poate provoca anumite leziuni ale sistemului digestiv, dar poate reduce aportul de substanțe nutritive importante pe care organismul le primește.
Test de sânge
Puteți face un simplu test de sânge pentru a depista boala celiacă, dar trebuie să urmați o dietă care include gluten pentru ca acesta să fie corect. Testele de sânge depistează anumiți anticorpi cu valori mai mari decât cele normale, pentru persoanele cu boală celiacă.
Biopsie
O biopsie a țesuturilor din intestinul subțire este cel mai precis mod de a diagnostica boala celiacă. În procesul de diagnosticare, medicul dumneavoastră va începe, cel mai probabil, cu un test de sânge, cum ar fi tTG-lgA.
Dacă unul dintre aceste teste indică posibilitatea apariției bolii celiace, medicul dumneavoastră poate efectua o endoscopie pentru a vă vizualiza intestinul subțire și pentru a prelua o părticică din acesta, pentru a o analiza, înainte de a face orice modificări dietetice.
Testul tTG-IgA
Unul dintre testele inițiale pentru boala celiacă este testul de anticorpi ai antitransglutaminazei tisulare. Conform Fundației pentru boala celiacă, sensibilitatea acestui test este:
- pozitiv pentru 98% dintre persoanele care au boală celiacă și care urmează o dietă care conține gluten;
- negativ pentru aproximativ 95% dintre persoanele care nu au boală celiacă;
Pentru copiii cu vârsta de sub 2 ani, testul va include, de obicei, anticorpi IgA și anti gliadina deamidata lgG.
Există șanse minore de rezultate fals pozitive, pentru persoanele care nu au boală celiacă, dar care au o altă tulburare imunitară, cum ar fi artrita reumatoidă sau diabetul de tip 1.
Test de anticorpi anti-endomisium lgA
Testul de anticorpi anti-edomisium lgA (EMA-lgA) este, de obicei, recomandat persoanelor care au dificultăți în a diagnostica boala celiacă. Nu este la fel de sensibil ca testul tTG-IgA și este mai scump.
Testul anti gliadina deamidata
Dacă aveți un deficit de IgA sau un test negativ pentru anticorpi tTG sau EMA, puteți încerca acest test pentru boala celiacă. Dacă testele dvs. sunt negative, dar simptomele intoleranței la gluten nu sunt reduse, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte opțiuni de testare.
Testarea genetică
În procesul de diagnosticare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda testarea genetică a antigenelor leucocitelor umane (HLA-DQ2 și HLA-DQ8). Acesta poate fi utilizat pentru a elimina suspiciunile că boala celiacă este cauza simptomelor dumneavoastră.
Testarea la domiciliu
Mai mult de jumătate dintre persoanele cu boală celiacă continuă să aibă simptome chiar și atunci când urmează o dietă strictă fără gluten, potrivit „Fundației pentru boala celiacă”.
Un motiv frecvent pentru aceasta este consumul neintenționat de gluten. Dacă credeți că vi s-a întâmplat acest lucru, puteți efectua un test de urină sau fecale pentru a determina dacă ați consumat gluten în ultimele 24-48 de ore.
Există, de asemenea, teste de sânge și respectiv ADN, disponibile la domiciliu, pentru testarea bolii celiace. Dacă vreți să vă faceți un test la domiciliu, discutați cu medicul dumneavoastră despre potențialele riscuri și acuratețe . De asemenea, verificați dacă testarea la domiciliu va fi acoperită de asigurarea dumneavoastră de sănătate.
Cine ar trebui să fie testat pentru boala celiacă?
Dacă aveți un disconfort digestiv sau diaree, timp de mai mult de două săptămâni, discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele pe care le aveți și luați în considerare testarea pentru boala celiacă.
Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace includ:
- diaree
- pierdere în greutate
- oboseală
- gaze
Simptomele bolii celiace care nu sunt legate de digestie pot include:
- anemie
- osteoporoză (pierderea densității osoase)
- osteomalacie (înmuierea oaselor)
- hiposplenism (funcție redusă a splinei)
- dermatită herpetiformă (erupții pe piele și mâncărimi)
Concluzia
Dacă credeți că problemele voastre digestive ar putea fi legate de boala celiacă, discutați cu medicul dumneavoastră. Chiar dacă nu vă îngrijorează boala celiacă, dacă vă confruntați cu un disconfort digestiv sau diaree de peste două săptămâni, trebuie să luați legătura cu medicul dumneavoastră.
Dacă există suspiciunea de boală celiacă, medicul dumneavoastră va începe cel mai probabil analizele cu un test tTG-IgA. Rezultatele acestui test vor indica dacă alte teste de sânge sau genetice sunt necesare.
Testarea va fi cel mai probabil urmată de o endoscopie și o biopsie, înainte să vă fie recomandată o dietă fără gluten.
Sursa: