Conține maioneza gluten?

Este maioneză fără gluten?
Maioneza, un condiment cremos alb-gălbui, se servește de obicei rece împreună cu sandvișuri sau este folosit ca bază pentru sosuri.
Deoarece este atât de frecvent utilizat în întreaga lume, s-ar putea să vă întrebați dacă este sigur de consumat când urmați o dietă fără gluten.
Acest articol prezintă ingredientele utilizate pentru a face maioneza și explică dacă persoanele care urmează diete fără gluten o pot consuma.
Din ce este făcută maioneza?
Mayo este o emulsie amestecată de:
- gălbenușuri sau ouă întregi
- ulei
- un acid (de obicei, oțet sau suc de lămâie)
Amestecate, aceste trei ingrediente simple creează singure o maioneză de bază.
Pot fi adăugate condimente și arome suplimentare. Unele dintre cele utilizate în mod obișnuit includ sare de mare, zahăr, muștar Dijon, piper alb, semințe de țelină și de muștar.
Tipul de ulei folosit pentru fabricarea maionezei poate varia, de asemenea. Mulți producători folosesc un ulei cu aromă neutră, cum ar fi canola, avocado, semințe de struguri sau șofran. Un ulei de măsline cu aromă mai puternică ar putea copleși aroma maionezei.
REZUMAT
Maioneza este o emulsie amestecată de gălbenușuri de ou, ulei și un acid, cum ar fi suc de lămâie sau oțet.
Maioneza este sigură pentru persoanele care mănâncă fără gluten?

Niciunul dintre ingredientele tradiționale utilizate în maioneză – ouă, ulei și nici acizi – nu conține gluten. Prin urmare, o maioneză adevărată ar trebui, în majoritatea cazurilor, să fie sigură pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten.
Cu toate acestea, este posibil ca unele dintre ingredientele suplimentare să conțină gluten sau ca uleiul și oțetul folosit în rețetă să fie derivate din produse care conțin gluten.
Există, de asemenea, un risc de cross-contaminare cu gluten în timpul producției de maioneză și conținutul acestuia.
Cu toate acestea, există câteva practici prin care vă puteți asigura că o maioneză este fără gluten.
Cum se găsește o maioneză fără gluten
Când faceți cumpărături la magazin, cel mai bun mod de a vă asigura că cumpărați o maioneză fără gluten este să vă uitați atent la etichetă.
Mulți producători de alimente aleg să includă semnul de fără gluten în mod voluntar pe produsele lor, dar nu sunt obligați din punct de vedere legal să o facă. Astfel, unele maioneze fără gluten pot să aibă acest lucru menționat pe etichetă, chiar dacă produsul nu conține gluten.
Când sunteți la un restaurant, consultați un ospătar sau un manager pentru a afla dacă maioneza lor este fără gluten.
Se știe că următoarele mărci mayoase vând opțiuni fără gluten:

Biona ORGANIC – maioneza recomandată de noi
- Biona
- Damhert Nutrition
- Byodo
- Hellman’s
- Finestra Cielo
- Probios BIO
Unele dintre aceste mărci vând mai multe tipuri de maioneză – unele care conțin gluten și altele nu – deci este totuși mai bine să căutați indicații fără gluten pe etichetă atunci când cumpărați de la aceste branduri.
REZUMAT
Multe din maionezele vândute la magazinele alimentare conțin o etichetă pe ambalaj care indică faptul că produsul nu conține gluten și puteți consulta un ospătar sau un manager când sunteți la restaurant dacă nu sunteți sigur.
Cum se face maioneza acasă

Dacă vrei să fii sigur că maioneza ta nu conține gluten, o puteți face singuri acasă!
Pentru maioneza de casă fără gluten, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 ou mare
- 1 cană (236 ml) de ulei cu o aromă ușoară, cum ar fi canola, avocado sau șofran
- 1 lingură (15 ml) de oțet (de exemplu, vin alb, roșu, cidru de mere)
- 1 linguriță (5 ml) de suc de lămâie
- 1/4 linguriță de sare
- condimente suplimentare, cum ar fi piper negru sau alb, muștar, semințe de muștar, țelină sau un vârf de zahăr (opțional)
Pentru a face maioneza:
Într-un bol, amestecați oul pentru aproximativ 30 de secunde.
Apoi, adăugați oțetul și sarea și amestecați încă 30 de secunde.
Se amestecă încet câteva picături de ulei. Dacă adăugați prea mult ulei odată, este posibil ca maioneza să nu se îngroașe corect.
Se amestecă sucul de lămâie și orice condimente suplimentare pe care doriți să le adăugați.
Majoritatea maionelor de casă depozitate în frigider pot fi utilizate în siguranță până la 14 zile. Cu toate acestea, dacă observați un miros rânced, mucegai sau o schimbare bruscă a culorii maionezei, cel mai bine este să o aruncați.
Concluzia
Maioneza tradițională este făcută din doar câteva ingrediente naturale fără gluten.
Cu toate acestea, uneori condimentele adăugate sau cross-contaminarea ar putea face ca un mayo să fie inadecvat pentru cei cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
Verificarea etichetelor sau prepararea propriei maioaneze acasă sunt două modalități de a vă asigura că alegeți o opțiune sigură fără gluten.
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] testată boala celiacă? Cross-contaminarea cu gluten Toate tipurile de alcool fără gluten Conține maioneza gluten? Conexiunea dintre gluten și acnee 8 dintre cele mai bune fainuri fără gluten 15 snack-uri […]