Cele mai frecvente semne de intoleranță la gluten
Intoleranța la gluten este caracterizată prin reacții adverse la gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară.
Sunt mai multe cauze potențiale ale intoleranței la gluten, incluzând boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă și alergia la grâu.
Toate cele trei forme de intoleranță la gluten pot provoca simptome pe scară largă, dintre care multe nu au nicio legătură cu digestia.
Acest articol va analiza în detaliu cele mai frecvente simptome ale intoleranței la gluten. La finalul lui o să găsiți un amalgam de articole publicate în ultimele luni, legate de gluten.
Simptomele bolii celiace
Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten.
Este o boală autoimună care afectează aproximativ 0.5 – 1% din populația generală (USA 0.71%, Italia 0.57%, Finlanda 2.5%) și poate duce la deteriorarea sistemului digestiv.
Aceasta poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv probleme de piele, gastro-intestinale, modificări ale dispoziției și multe altele.
Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale bolii celiace:
1. Diaree, constipație și fecale mirositoare
Persoanele cu boală celiacă suferă de inflamații la nivelul intestinului subțire, după ce au consumat gluten.
Acest lucru dăunează mucoasei intestinale și duce la o absorbție slabă a nutrienților, rezultând într-un disconfort digestiv semnificativ, diaree frecventă sau constipație.
Diareea frecventă poate cauza câteva probleme majore de sănătate, cum ar fi dezechilibrul de electrolitici, deshidratarea și oboseala.
În plus, persoanele cu boală celiacă pot prezenta un scaun palid și urât mirositor, din cauza absorbției slabe a nutrienților.
2. Oboseala
Oboseala este un simptom frecvent în rândul persoanelor cu tulburări autoimune, inclusiv boala celiacă.
Se crede că mai mulți factori contribuie la oboseala persoanelor cu boală celiacă, inclusiv:
- dureri cronice
- tulburări de somn
- condiții psihologice precum depresia
Boala celiacă poate fi, de asemenea, legată de un risc mai mare de anemie prin carență de fier, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a produce celule roșii de sânge.
Acest lucru poate provoca mai multe efecte secundare grave, precum scăderea nivelului de energie și oboseală.
3. Reacții cutanate
Intoleranța la gluten vă poate afecta și pielea.
O afecțiune a pielii cu vezicule, numită dermatită herpetiformă, este o manifestare a bolii celiace.
Deși toată lumea care are boală celiacă este sensibilă la gluten, unele persoane cu această afecțiune nu prezintă simptome digestive care indică boala celiacă.
Mai mult, simptomele altor câteva afecțiuni ale pielii s-au îmbunătățit, după ce indivizii au urmat o dietă fără gluten. Acestea includ:
- Psoriazis: Această afecțiune inflamatorie se caracterizează prin descuamarea și înroșirea pielii.
- Alopecia areată: Aceasta este o boală autoimună, o afecțiune dermatologică a foliculilor piloși, care se caracterizează prin căderea părului.
- Urticarie cronică: Aceasta este o afecțiune a pielii caracterizată prin erupții cutanate, care sunt roșii și roz si au un vârf albicios.
4. Depresie și anxietate
Depresia afectează anual aproximativ 6% dintre adulți. Simptomele, care implică adesea sentimente de deznădejde și tristețe, pot avea un efect major asupra vieții de zi cu zi.
Persoanele cu probleme digestive par a fi mai predispuse atât la anxietate, cât și la depresie, decât persoanele fără afecțiuni subiacente.
Depresia și anxietatea sunt deosebit de frecvente în rândul persoanelor care suferă de boală celiacă.
Există câteva teorii despre modul în care intoleranța la gluten poate facilita depresia. Acestea includ:
- Nivelurile atipice de serotonină. Serotonina este un neurotransmițător care permite celulelor să comunice. Este numită și hormonul „fericirii”, deoarece nivelurile scăzute au fost asociate cu depresia.
- Exorfinele de gluten. Aceste peptide se formează în timpul digestiei unora dintre proteinele din gluten. Acestea pot interfera cu sistemul nervos central, ceea ce poate crește riscul de depresie.
- Modificări ale microbiotei intestinale. Creșterea cantităților de bacterii dăunătoare și scăderea cantităților de bacterii benefice pot afecta sistemul nervos central, crescând riscul de depresie.
5. Pierderea inexplicabilă în greutate
O schimbare neașteptată a greutății corporale este adesea un motiv de îngrijorare. Deși poate să provină din varii motive, pierderea inexplicabilă în greutate este un efect secundar destul de comun al bolii celiace nediagnosticate.
Într-un studiu efectuat pe pacienții cu boală celiacă, două treimi din aceștia au pierdut în greutate în cele 6 luni care au dus la diagnosticarea acestora.
Scăderea în greutate poate fi explicată printr-o varietate de simptome digestive, împreună cu o absorbție slabă a nutrienților.
6. Anemie prin deficit de fier
Deficitul de fier este cel mai frecvent deficit de nutrienți și reprezintă 50% din toate cazurile de anemie din întreaga lume.
Deficitul de fier cauzează simptome precum:
- scădere a hemoglobinei
- oboseală
- dificultăți de respirație
- ameţeală
- dureri de cap
- piele palidă
- slăbiciune
La boala celiacă, absorbția nutrienților din intestinul subțire este afectată. Acest lucru are ca rezultat o cantitate redusă de fier absorbit din alimente.
Anemia prin deficit de fier poate fi printre primele simptome ale bolii celiace pe care un medic le poate observa.
Studii recente sugerează că deficiența de fier poate fi semnificativă atât la copii, cât și la adulții cu boală celiacă.
7. Tulburări autoimune
Boala celiacă este o boală autoimună care determină sistemul imunitar să vă atace tractul digestiv, după ce ați consumat gluten.
Având această afecțiune autoimună, sunteți mai predispuși și la alte afecțiuni autoimune, cum ar fi boala tiroidiană autoimună.
Și tulburările autoimune ale tiroidei pot fi un factor de risc pentru apariția tulburărilor emoționale și depresive.
Acest lucru face ca boala celiacă să fie mai frecventă la persoanele care au și alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, bolile autoimune ale ficatului și bolile inflamatorii intestinale.
8. Dureri articulare și musculare
Oamenii experimentează dureri articulare și musculare din numeroase motive.
Există o teorie conform căreia, cei cu boală celiacă au un sistem nervos suprasensibil sau hiperexcitabil.
Deci ei pot avea un grad mai mic de activare a neuronilor senzoriali, care provoacă durere la nivelul mușchilor și articulațiilor.
9. Amorțeală la picioare sau brațe
Un alt simptom surprinzător al intoleranței la gluten este neuropatia, care implică amorțeală sau furnicături în brațe și picioare.
Această afecțiune este frecventă la persoanele cu diabet zaharat și deficit de vitamina B12. Poate fi, de asemenea, cauzată de toxicitate și de utilizarea cronică a alcoolului.
Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că persoanele cu boală celiacă ar putea prezenta, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta această neuropatie, care poate fi cauzată de prezența anumitor anticorpi.
Simptome ale sensibilității la gluten non-celiace
Deși boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten, între 0,5-13% dintre oameni pot avea, de asemenea, sensibilitate la gluten non-celiacă, o formă mai ușoară decât boala celiacă, care poate provoca anumite simptome.
Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome cauzate de sensibilitatea la gluten non-celiacă:
1. Balonare
Balonarea este sentimentul care apare atunci când vă simțiți burta umflată, după ce ați mâncat.
De obicei, aceasta este cauzată de producția excesivă de gaze sau de perturbări ale mușchilor sistemului digestiv.
Deși balonarea este foarte frecventă și poate avea multe explicații (listate în articolul de mai jos), poate fi, de asemenea, un semn de intoleranță la gluten.
De fapt, senzația de balonare este una dintre cele mai frecvente probleme în rândul persoanelor sensibile sau intolerante la gluten.
De exemplu, un studiu a arătat că 87% dintre persoanele care au suspectat sensibilitatea la gluten non-celiacă au prezentat balonări.
2. Diaree și constipație
Ocazional, diareea și constipația sunt normale, dar pot fi un motiv de îngrijorare, dacă se întâmplă în mod regulat.
Pentru persoanele cu sensibilitate la gluten, consumul de alimente care conțin gluten poate declanșa probleme digestive.
Mai mult de 50% dintre persoanele sensibile la gluten se confruntă în mod regulat cu diaree, în timp ce aproximativ 25% suferă de constipație.
3. Dureri de stomac
Durerea abdominală este foarte frecventă și poate avea numeroase explicații.
Cu toate acestea, este, de asemenea, cel mai frecvent simptom al intoleranței la gluten.
Se estimează că până la 83% dintre cei cu intoleranță la gluten suferă dureri abdominale și disconfort, după ce au consumat gluten.
4. Dureri de cap
Mulți oameni suferă de migrene din când în când. Migrena este o afecțiune comună, afectând aproximativ 1 din 6 adulți din Statele Unite.
Cu toate acestea, unele studii au arătat că indivizii cu intoleranță la gluten pot fi mai predispuși la episoade de migrenă, decât alți indivizi.
Dacă aveți dureri regulate de cap sau episoade de migrenă, fără nicio cauză aparentă, ați putea fi sensibili la gluten.
5. Oboseala
Simțirea oboselii este foarte frecventă și de obicei nu este legată de nicio afecțiune. Cu toate acestea, dacă vă simțiți foarte obosiți în mod constant, ar trebui să luați în calcul posibilitatea unei boli.
Persoanele cu intoleranță la gluten sunt foarte predispuse la oboseală, mai ales după ce au consumat alimente care conțin gluten.
Potrivit unui studiu efectuat pe 486 de persoane cu sensibilitate la gluten non-celiacă, 64% au raportat că au experimentat oboseală acută.
6. Depresie și anxietate
Se consideră că tulburările de anxietate afectează aproximativ 33% dintre persoanele din întreaga lume.
Anxietatea implică sentimente de îngrijorare, nervozitate, neliniște și agitație. De multe ori, aceasta merge mână în mână cu depresia.
Persoanele cu intoleranță la gluten par a fi mai predispuse la anxietate și depresie, decât persoanele fără afecțiuni preexistente.
De exemplu, într-un studiu, până la 40% dintre persoanele cu sensibilitate la gluten au declarat că au experimentat în mod regulat anxietate.
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că persoanele cu depresie și intoleranță la gluten (diagnostic stabilit de către ei) spun că se simt mai bine cu o dietă fără gluten și vor să o continue, chiar dacă simptomele lor digestive nu sunt rezolvate în totalitate.
Acest lucru sugerează că expunerea la gluten poate induce sentimente de depresie, indiferent de simptomele digestive.
7. Durerea
Expunerea la gluten poate provoca inflamații la persoanele sensibile la gluten.
Inflamația poate duce la dureri răspândite, inclusiv la nivelul articulațiilor și mușchilor.
Persoanele cu sensibilitate la gluten par, de asemenea, să fie mai susceptibile la a experimenta amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor.
În timp ce cauza exactă rămâne necunoscută, unele studii mai vechi au legat acest simptom de prezența anumitor anticorpi legați de intoleranța la gluten.
8. Ceață cerebrală
„Creierul încețoșat” se referă la sentimentul care apare atunci când nu puteți să gândiți clar. Oamenii cu acest simptom l-au descris ca:
- fiind uituci
- având dificultăți în procesul de gândire
- senzație de „tulburare”
- oboseală mentală
A avea o „minte încețoșată” este un simptom obișnuit al intoleranței la gluten, care afectează aproape 40% dintre indivizii cu această afecțiune.
Acest simptom poate fi cauzat de o reacție la anumiți anticorpi din gluten, dar motivul exact este necunoscut.
Simptomele alergiei la grâu
Alergia la grâu este un tip de alergie alimentară care face ca sistemul imunitar să reacționeze la anumite proteine, care se găsesc în grâu, inclusiv glutenul și alți compuși.
Alergia la grâu este mai frecventă la copii decât la adulți. De fapt, se estimează că aproximativ 65% dintre copii depășesc alergiile la grâu până la vârsta de 12 ani.
Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale alergiei la grâu:
1. Erupție cutanată
Ca și alte tipuri de intoleranță la gluten, alergiile la grâu pot fi asociate cu anumite afecțiuni ale pielii.
În special, alergiile la grâu pot cauza deseori urticarie. Acesta este un tip de erupție cutanată caracterizată prin mâncărime, roșeață și inflamație.
De obicei, această reacție se instalează la scurt timp după ce o persoană mănâncă produse din grâu și se reduce în timp.
2. Probleme digestive
Studiile arată că persoanele care sunt alergice la grâu raportează adesea că au probleme digestive, cum ar fi:
- greaţă
- vărsături
- crampe
- diaree
Alergiile alimentare pot declanșa și alte simptome digestive, inclusiv:
- balonare
- durere
- indigestie
Acest lucru se datorează răspunsului imun al organismului, care este declanșat odată ce este consumat un alergen, cum ar fi grâul.
3. Congestia nazală
Strănuturile, congestia nazală și curgerea nasului pot fi, de asemenea, semne ale unei alergii la grâu.
Aceste simptome sunt deosebit de frecvente în rândul persoanelor cu astm bronșic. Aceasta este o afecțiune alergică cauzată de inhalarea frecventă a făinii de grâu, care are ca rezultat o sensibilitate crescută la grâu sau la alte cereale.
Potrivit unui studiu efectuat pe 162 de muncitori ai fabricii de pâine, aproape 89% dintre cei care au prezentat simptome de astm au raportat și simptome nazale, cum ar fi congestia.
4. Anafilaxie
Anafilaxia este o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată în mod corespunzător.
Poate provoca o serie de simptome grave, inclusiv umflături, urticarie, greață, vărsături și dificultăți de respirație, după expunerea la un alergen, cum ar fi grâul.
Deși simptomele încep să apară, de obicei, în câteva minute de la expunere, ele pot apărea și cu până la o oră mai târziu.
Tratamentul implică, în general, utilizarea epinefrinei, un medicament care este injectat direct în piele, după apariția anafilaxiei.
Concluzia
Intoleranța la gluten poate avea numeroase simptome. Cu toate acestea, rețineți că majoritatea simptomelor de pe lista de mai sus pot avea și alte explicații.
Cu toate acestea, dacă experimentați în mod regulat unele dintre ele fără o cauză aparentă, atunci este posibil să reacționați la glutenul din dieta dumneavoastră. Discutați cu un medic ca să găsiți cauza exactă.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27763541/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448082/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448082/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541055/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31276043/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541375/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836595/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27499257/
https://celiac.org/about-celiac-disease/symptoms-of-celiac-disease/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5286752/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29797748/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK63748/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107708/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591866/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025969/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27492679/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835875/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051613
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541375/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541375/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26864718/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30167716/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30167716/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591866/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542220/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31359810/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2007.03549.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24885375/