Cele mai bune 6 tipuri de paste fără gluten
Pentru iubitorii de paste, o alimentație fără gluten poate părea mult mai descurajantă decât o simplă modificare a dietei. De aceea am pregătit o listă cu 6 alternative de paste fără gluten.
Fie că urmați o dietă fără gluten din cauza bolii celiace, a unei sensibilități la gluten sau a preferințelor personale, nu trebuie să renunțați la felurile dvs. preferate.
Deși pastele tradiționale sunt fabricate de obicei folosind făină de grâu, există o mulțime de alternative fără gluten disponibile.
Iată 6 dintre cele mai bune tipuri de paste și tăiței fără gluten:
1.Paste de orez brun
Pastele de orez brun sunt una dintre cele mai populare varietăți de paste fără gluten datorită aromei sale blânde și a texturii care este ușor de mestecat – ambele funcționând bine ca un substitut pentru cele mai multe feluri de mâncare tradiționale.
Comparativ cu majoritatea celorlalte tipuri de paste, pastele de orez brun sunt o sursă bună de fibre, având aproape trei grame în 200 grame de paste fierte.
Orezul brun este, de asemenea, bogat în micronutrienți importanți, cum ar fi mangan, seleniu și magneziu.
În plus, cercetările arată că tărâțele găsite în orezul brun sunt pline de antioxidanți și compuși puternici care pot ajuta la combaterea deteriorării oxidative a celulelor.
Alte studii au descoperit că consumul de orez brun poate crește nivelul de antioxidanți din sânge și poate ajuta la prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul, cancerul și bolile de inimă.
Penne din făină de orez brun – Doves Farm
REZUMAT
Pastele de orez brun sunt o sursă bună de fibre, minerale și antioxidanți care pot optimiza sănătatea și preveni bolile cronice. Aroma sa ușoară și textura ușor masticabilă îl fac un substitut excelent pentru majoritatea tipurilor tradiționale de paste.
2. Tăiței Shirataki
Tăițeii Shirataki sunt fabricați din glucomannan, un tip de fibră extrasă din rădăcina plantei konjac.
Deoarece fibra trece prin intestin nedigerată, tăițeii shirataki sunt în esență fără calorii și carbohidrați.
Ei au o textură gelatinoasă și puțin sau deloc gust, dar iau aromele altor ingrediente atunci când sunt fierte.
În plus, s-a dovedit că fibra de glucomannan crește pierderea în greutate și reduce nivelurile de grelină, hormonul care stimulează foamea.
Alte studii au constatat că glucomanan-ul poate reduce nivelul colesterolului, stabiliza zahărul din sânge și poate trata constipația.
Cu toate acestea, rețineți că tăițeii shirataki nu contribuie aproape deloc la numărul de calorii sau substanțe nutritive în dieta dvs.
Din acest motiv, este deosebit de important să încercați compoziții sănătoase pentru pastele dvs., cum ar fi grăsimi sănătoase pentru inimă, legume și proteine.
Taiței Shirataki – Diet Food (de asemenea vegane)
Spaghetti Shirataki – Diet Food (de asemenea vegane)
Paste Fettuccine Shirataki – Diet Food (de asemenea vegane)
REZUMAT
Tăițeii Shirataki sunt fabricați din glucomannan, un tip de fibre care nu conține calorii și care poate contribui la pierderea în greutate, la reducerea nivelului de colesterol, la reglarea zahărului din sânge și la ameliorarea constipației.
3. Paste de năut
Pastele de năut sunt un tip mai nou de paste fără gluten, care a atras recent o mare atenție în rândul consumatorilor atenți la sănătate.
Sunt foarte asemănătore cu pastele obișnuite, dar cu o aromă puternică de năut și o textură puțin mai grea de mestecat.
Este, de asemenea, o alternativă bogată în proteine și fibre, rezultând în aproximativ 13 grame de proteine și 7 grame de fibre în fiecare porție de 60 de grame.
Proteinele și fibrele au un efect de „umplere” și vă pot ajuta să reduceți aportul de calorii pe parcursul zilei, pentru a ajuta la controlul greutății.
Un mic studiu efectuat pe 12 femei a constatat că consumul a 200 de grame de năut înainte de masă a contribuit la reducerea nivelului de zahăr din sânge, a poftei de mâncare și a consumului de calorii mai târziu în cursul zilei, în comparație cu o masă obișnuită.
Mai mult, cercetările arată că năutul poate îmbunătăți performanța intestinului și reduce nivelul colesterolului.
Paste Casarecce din năut – Probios
REZUMAT
Pastele de năut sunt bogate în proteine și fibre, ceea ce poate ajuta la controlul greutății și la îmbunătățirea funcției intestinului, a nivelului de colesterol și a controlului de zahăr din sânge.
4. Pastele cu quinoa
Pastele cu quinoa sunt un substitut fără gluten pentru pastele obișnuite care sunt obținute, în mod obișnuit, din quinoa amestecată cu alte cereale, cum ar fi porumbul și orezul. Este adesea descris ca având o textură ușor granuloasă, cu o aromă de nuci.
Ingredientul său principal, quinoa, este o cereală integrală populară, cunoscută pentru profilul său nutritiv bogat, aroma ușoară și beneficiile extinse pentru sănătate.
Fiind una dintre puținele proteine complete pe bază de plante, quinoa furnizează o doză consistentă din toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul dumneavoastră.
Quinoa este, de asemenea, o sursă bună de alte vitamine și minerale importante, inclusiv mangan, magneziu, fosfor, folat, cupru și fier.
În plus, pastele cu quinoa sunt bogate în fibre, oferind aproximativ 3 grame de fibre în fiecare porție de 40 de grame de paste uscate.
Studiile arată că fibrele pot încetini absorbția zahărului în fluxul sanguin, pentru a regla nivelul zahărului din sânge, a îmbunătăți sănătatea digestivă și pentru a întări sentimentul de plenitudine, pentru a preveni creșterea în greutate.
Penne cu quinoa și făină de hrișcă – Doves Farm
REZUMAT
Pastele cu quinoa sunt o sursă bună de proteine, fibre și micronutrienți și pot fi benefice pentru sănătatea digestivă, controlul glicemiei și menținerea greutății.
5. Paste cu hrișcă
Pastele din hrișcă sunt un tip de paste fabricate din făină de hrișcă, o plantă cultivată în mod obișnuit pentru semințele sale nutritive, asemănătoare cerealelor.
Au un gust de nucă, cu o textură ușor masticabilă, granuloasă și sunt disponibile în multe forme și dimensiuni diferite.
Aceste paste au un număr mai mic de calorii decât multe tipuri de paste tradiționale, dar totuți au o cantitate bună de proteine și fibre.
O porție de 56 de grame de paste cu hrișcă, gătite, conțin aproximativ 7 grame de proteine, 3 grame de fibre și o cantitate bună de micronutrienți importanți, cum ar fi manganul și tiamina.
Studiile arată că consumul de hrișcă poate fi asociat cu îmbunătățirea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și a reglării de greutate.
Ele au, de asemenea, un indice glicemic mai scăzut decât alte amidonuri, ceea ce înseamnă că consumul nu va crește nivelul zahărului din sânge la fel de mult.
Cu toate acestea, rețineți că unii producători combină făina de hrișcă cu alte tipuri de făină atunci când produc acest tip de paste.
Asigurați-vă că verificați cu atenție eticheta ingredientelor!
Spaghetti din hriscă – Rapunzel
REZUMAT
Consumul de hrișcă a fost legat de îmbunătățirea sănătății inimii, reglarea greutății și nivelurile de zahăr din sânge.
6. Paste multigrain
Multe tipuri de paste fără gluten sunt fabricate folosind un amestec de cereale diferite, inclusiv porumb, mei, hrișcă, quinoa, orez și amarant.
Valoarea nutrițională a acestor soiuri de paste poate varia semnificativ în funcție de tipurile de boabe utilizate. Acestea pot conține între 4-9 grame de proteine și 1-6 grame de fibre într-o porție de 60 de grame.
În cea mai mare parte, pastele multigrain pot fi o alternativă bună la pastele obișnuite pentru cei cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten.
Pastele multicereale sunt, de asemenea, adesea mai apropiate ca gust și textură de pastele tradiționale. Cu toate acestea, este important să acordați o atenție deosebită etichetei.
Penne din orez, porumb și naut – Byodo
REZUMAT
Pastele multigrain sunt fabricate din cereale precum porumb, mei, hrișcă, quinoa, orez și amarant. Este adesea o alternativă apropiată de pastele obișnuite în ceea ce privește gustul și textura, dar profilul nutritiv poate varia în funcție de ingredientele sale.
Concluzia
Deși pastele ar fi putut fi considerate odată de neperceput pentru cei care urmează o dietă fără gluten, acum există o mulțime de opțiuni disponibile.
Asigurați-vă că optați pentru produse care sunt certificate fără gluten și verificați atent eticheta ingredientelor pentru a evita cross-contaminarea și efectele secundare adverse.
În plus, asociați aceste paste fără gluten cu alte ingrediente nutritive pentru a maximiza beneficiile potențiale pentru sănătate și pentru a menține o dietă sănătoasă.
Surse:
https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5707/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083390
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083390
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569112/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042778/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28303049/
https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/45018026
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29762481/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12792658
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] Cele mai bune 6 tipuri de paste fără gluten […]