Cele mai bune 5 făinuri fără gluten pentru diabet
Dacă aveți diabet, poate fi o provocare să găsiți foarte multe rețete sănătoase cu un conținut scăzut de carbohidrați.
Modificarea ingredientelor sau cantitaților din rețete, cu scopul de a vă satisface nevoile, ar fi una dintre cele mai ușoare și eficiente modalități de a obține un preparat adecvat pentru diabet.
Dacă faceți frecvent acest lucru, trebuie să schimbați des anumite ingrediente, precum făina, cu o alternativă cu conținut scăzut de carbohidrați.
Din fericire, există mai multe opțiuni de făină care sunt ideale pentru persoanele cu diabet.
Iată câteva dintre cele mai bune opțiuni de făină pentru persoanele cu diabet, alături de câteva pe care poate doriți să le limitați sau chiar să le evitați:
1. Făină de migdale
Făina de migdale este obținută prin mărunțirea fină a migdalelor, fiind o alternativă excelentă fără gluten pentru făina obișnuită.
Aceasta are un conținut scăzut de carbohidrați, fiind bogată în proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă. Aceasta are un indice glicemic scăzut, un instrument utilizat pentru a măsura cât de mult vă afectează anumite alimente nivelul zahărului din sânge.
Are o aromă delicată de nuci și poate fi folosită în multe rețete, inclusiv brioșe, prăjituri, biscuiți și pâine, în locul făinii de grâu.
În general, este un raport de 1:1 între făina de migdale și făina obișnuită.
2. Făină de cocos
Făina de nucă de cocos este un tip de făină obținută prin uscarea și măcinarea cărnii de nucă de cocos.
În comparație cu făina obișnuită, are un conținut mai scăzut în carbohidrați și mai bogat în fibre, lucru care poate încetini absorbția zahărului în fluxul sanguin, pentru a sprijini o mai bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge.
Are o aromă ușor dulce și poate fi folosită într-o varietate de rețete, inclusiv prăjituri și pâini.
Totuși, nu uitați să ajustați rețetele în consecință, dacă utilizați făină de nucă de cocos în locul făinii de grâu, deoarece absoarbe mai mult lichid și poate să confere alimentelor o textură uscată și granuloasă.
În general, veți avea nevoie de aproximativ 4 ori mai puțină făină de cocos pentru cantitatea de făină albă și poate fi necesar să măriți cantitatea totală de lichid concomitent cu cantitatea de făină de cocos adăugată la rețetă.
3. Făină de năut
Este făcută din fasole de garbanzo uscată, care a fost măcinată într-o pulbere fină, fiind un substitut ideal de făină pentru persoanele cu diabet.
Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de proteine, care poate ajuta la prevenirea rezistenței la insulină, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a regla eficient nivelul zahărului din sânge.
Are o aromă bogată de nuci, potrivită atât pentru rețetele dulci, cât și pentru cele sărate, cum ar fi prăjiturile, lipile, clătitele și fursecurile.
De asemenea, are o textură naturală densă și bune proprietăți de legare a ingredientelor, fiind un excelent substitut vegan și fără gluten pentru făina de grâu.
În general, veți avea nevoie de mai puțină făină de năut, înlocuind aproximativ jumătate din cantitatea de făină obișnuită cu făină de năut.
4. Făină de ovăz
Făina de ovăz este o făină destul de populară, obținută prin măcinarea ovăzului, până când acesta atinge o consistență asemănătoare pulberii.
Făina de ovăz nu este doar o sursă bună de proteine și fibre, ci conține și beta glucan, un tip specific de fibre care s-a dovedit că scade nivelul zahărului din sânge, la persoanele cu diabet zaharat.
Făina de ovăz are o aromă ușoară de nuci și poate ajuta la înmuierea produselor coapte, oferindu-le în același timp o textură unică și gumată.
Deși este posibil să faceți câteva ajustări, făina de ovăz poate fi utilizată în majoritatea rețetelor care necesită făină albă, inclusiv prăjituri, pâini și clătite.
Este posibil să fie nevoie să folosiți puțin mai multă făină de ovăz atunci când înlocuiți făina obișnuită. Va trebui să folosiți cu o treime mai multă făină de ovăz față de cantitatea de făină obișnuită.
5. Făină de hrișcă
Făina de hrișcă are o aromă bogată, pământească și este ideală pentru coacerea rapidă a pâinii.
Datorită lipsei de gluten, tinde să aibă o natură sfărâmicioasă. Pentru a produce un rezultat optim, aceasta poate fi combinată cu alte făini fără gluten, cum ar fi făina de orez brun, sau cu gumă de guar.
Conține o varietate de vitamine B și este bogată în fier, folat, magneziu, zinc, mangan și fibre. Făina de hrișcă are, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți, în special polifenol rutina, care are proprietăți antiinflamatorii.
Conținutul său ridicat de fibre îi conferă făinii de hrișcă un indice glicemic scăzut spre mediu, iar studiile arată că aceasta reduce nivelul zahărului din sânge cu până la 19%.
Făinuri de folosit mai rar
Deși există multe opțiuni de făină disponibile pentru persoanele cu diabet, există câteva tipuri pe care poate doriți să le utilizați mai rar.
Aceste soiuri de făină sunt extrem de bogate în carbohidrați și sărace în fibre, proteine sau grăsimi sănătoase pentru inimă. Ca atare, pot provoca creșteri bruște ale nivelul zahărului din sânge.
Iată câteva dintre făinurile pe care ar trebui să le folosiți mai rar:
- făină universală
- faină de porumb
- făină de mei
- făină de orez alb
- faină de patiserie
Concluzia
Există o mulțime de opțiuni de făină ideale pentru persoanele cu diabet, pe care le puteți încorpora cu ușurință în rețetele dvs. preferate.
Asigurați-vă că aceste soiuri de făină au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt bogate în fibre, proteine sau grăsimi sănătoase pentru inimă.
Pe cât posibil folosiți această triere pentru a menține un nivel optim de zahăr în sânge.
Surse:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1681957/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994556/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/583168/nutrients
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/583168/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31466731/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25561108/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18167074/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14640572/
omentarii Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] și anxietatea Cele mai bune 5 făinuri fără gluten pentru diabet 6 motive pentru care nu vă este foame […]
[…] Cele mai bune 5 făinuri fără gluten pentru diabet Totul despre blogul și magazinul „Rețete fără gluten” 5 moduri de a reduce anxietatea 11 alimente și băuturi de evitat de către diabetici […]