Ce este Tapioca și pentru ce este bună?
Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc. Se compune din carbohidrați puri și conține foarte puține proteine, fibre sau substanțe nutritive.
Tapioca a devenit recent foarte populară ca și o alternativă fără gluten a grâului și a altor cereale.
Cu toate acestea, există o mulțime de controverse chiar în acest sens. Unii susțin că are numeroase beneficii pentru sănătate, în timp ce alții spun că ar putea fi dăunătoare.
Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre tapioca.
Ce este tapioca?
Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc, un tubercul care este originar din America de Sud.
Rădăcina de manioc este relativ ușoară de cultivat, fiind un aliment dietetic în mai multe țări din Africa, Asia și America de Sud.
Tapioca este foarte aproape de a fi un amidon pur și are o valoare nutrițională foarte mică.
Fiind naturală fără gluten, poate servi ca și un înlocuitor pentru grâu, la coacere și gătit, de persoanele care urmează o dietă fără gluten.
Tapioca este un produs uscat și de obicei vândut ca și făină albă, fulgi sau perle.
Cum este făcută?
Producția variază în funcție de locații, dar implică întotdeauna stoarcerea lichidului amidonos din rădăcina de manioc măcinată.
Odată ce lichidul amidonos este stors, apa se lasă să se evapore. Când toată apa se evaporează, pulberea fină de tapioca apare.
Apoi, pulberea este prelucrată în forma dorită, cum ar fi fulgi sau perle.
Perlele sunt cea mai comună formă. Sunt adesea folosite în ceai cu bule, budinci și deserturi, sau pentru îngroșarea sosurilor.
Datorită procesului de deshidratare, fulgii și perlele trebuie înmuiate sau fierte înainte de a fi consumate.
Acestea se pot dubla în dimensiune și devin „umflate” și translucide.
Făina de tapioca este adesea confundată cu făina de manioc, care este practic rădăcina de manioc măcinată. Dar tapioca este lichidul amidinos care este extras din rădăcina de manioc măcinată.
La ce este folosită?
Tapioca este un produs fără gluten care are multe utilizări:
- Pâine fără gluten: făina de tapioca poate fi utilizată în rețetele de pâine, deși este adesea combinată și cu alte tipuri de făină.
- Turte: este adesea utilizată pentru a face turte sau scovergi. Pot fi folosite la mic dejun, cină sau desert.
- Budinci și deserturi: Perlele sunt folosite pentru a face budinci, deserturi, gustări sau ceai cu bule.
- Îngroșător: Poate fi folosită ca și agent de îngroșare pentru supe și sosuri. Este ieftină, are o aromă neutră și o putere considerabilă de îngroșare.
- Agent de legare: se adaugă la burgeri, nuggets și aluat pentru a îmbunătăți calitatea texturii și nivelul de umiditate.
Valori nutriționale
Tapioca este un amidon aproape pur, deci este alcătuit aproape în întregime din carbohidrați.
Conține doar cantități nesimnificative de proteine, grăsimi și fibre.
În plus, conține doar cantități mici de nutrienți. Cele mai multe dintre ele se ridică la mai puțin de 0,1% din cantitatea zilnică recomandată pentru o porție.
28 de grame de perle uscate de tapioca conțin 100 de calorii, oferind energie, fără substanțe nutritive esențiale.
Din cauza lipsei sale de proteine și substanțe nutritive, tapioca este, din punct de vedere nutrițional, inferioară majorității de cereale și făinuri.
Beneficii de sănătate pentru tapioca
Tapioca nu are multe beneficii pentru sănătate, dar este fără gluten.
Este perfectă pentru diete restricționate
Mulți oameni sunt alergici sau intoleranți la grâu.
Pentru a-și gestiona simptomele, trebuie să urmeze o dietă destul de restricționată.
Deoarece tapioca nu conține în mod natural gluten, poate fi un înlocuitor excelent pentru produsele pe bază de grâu sau porumb.
Cu toate acestea, se recomandă să o combinați și cu alte făinuri, cum ar fi făina de migdale sau făină de cocos, pentru a crește cantitatea de nutrienți din preparate.
Conține un amidon rezistent
După cum sugerează și numele, amidonul rezistent este rezistent la digestie și funcționează ca și fibrele din sistemul digestiv.
Amidonul rezistent a fost strâns legat de o serie de beneficii pentru sănătatea generală.
Hrănește bacteriile „prietenoase” din intestin, reducând astfel inflamația și numărul de bacterii dăunătoare.
De asemenea, poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți metabolismul glucidelor și insulinei, sporind sentimentul de plentitudine.
Cu toate acestea, având în vedere conținutul scăzut de nutrienți, este probabil o idee mai bună să vă luați aportul de amidon rezistent din alte alimente. Acestea includ cartofii sau orezul gătit, leguminoasele și bananele verzi.
Aspecte negative de sănătate
Atunci când este procesată corect, tapioca nu pare să aibă multe efecte negative asupra sănătății.
Cele mai multe efecte negative provin din consumul de rădăcină de manioc slab procesată.
În plus, tapioca poate fi nepotrivită pentru diabetici, deoarece este formată aproape doar din carbohidrați.
Produsele de manioc prelucrate necorespunzător vă pot otrăvi
Rădăcina de manioc conține, în mod natural, un compus toxic numit linamarină. Aceasta este transformată în cianură de hidrogen în corpul dumneavoastră și poate provoca otrăvirea cu cianură.
Ingerarea rădăcinii de manioc slab procesată este strâns legată de otrăvirea cu cianură, o boală paralitică numită konzo și chiar moartea.
Au existat epidemii de konzo în țările africane care se bazează pe o dietă de manioc amar procesat insuficient, în timpul războaielor sau secetei.
Tapioca din comerț nu conține, în general, niveluri dăunătoare de linamarină și este sigură de consumat.
Alergia la manioc
Nu există multe cazuri documentate de reacții alergice la manioc sau tapioca.
Cu toate acestea, persoanele alergice la latex pot prezenta reacții, din cauza cross-reactivității.
Asta înseamnă că organismul nu face diferența între compușii din manioc și alergenii din latex, provocând o reacție alergică.
Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul fructului din latex.
Cum să gătești Tapioca
Tapioca poate fi utilizată într-o varietate de moduri, inclusiv pentru gătit și coacere. Cu toate acestea, majoritatea rețetelor sunt destinate deserturilor îndulcite cu zahăr.
Faina de tapioca
Din prisma gătitului, acesta este un ingredient excelent. Se îngroașă repede, are o aromă neutră și oferă sosurilor și supelor un aspect mătăsos.
Această făină este adesea amestecată cu alte făinăuri în diferite rețete, atât pentru a-și sporii valoarea nutritivă, cât și calitatea texturii.
Perle de tapioca
Perlele de tapioca trebuie fierte înainte de a le mânca. Raportul este de obicei de 1 parte perle uscate, pentru 8 părți de apă.
Amestecul se fierbe la foc mare. Se amestecă constant, pentru a împiedica perlele să se lipească de fundul cratiței.
Când perlele încep să plutească, reduceți focul la mediu și lăsați-le să fiarbă timp de 15-30 de minute, amestecând ocazional.
Cratița se scoate de pe foc, se acoperă și se lăsă să stea pentru încă 15-30 de minute.
Ceai cu bule
Perlele de tapioca sunt adesea folosite în ceaiul cu bule, o băutură rece, dulce și foarte gustoasă.
Ceaiul cu bule, cunoscut și sub numele de ceai boba, constă de obicei din ceai preparat cu perle de tapioca, sirop, lapte și cuburi de gheață.
Ceaiul cu bule este adesea preparat cu perle negre de tapioca, care sunt ca perlele albe, doar că au orez brun în compoziție.
Rețineți că ceaiul cu bule este, de obicei, plin de zahăr adăugat și ar trebui consumat cu moderație.
Concluzia
Tapioca este amidon aproape pur și conține foarte puțini nutrienți. Singură nu are beneficii impresionante pentru sănătate sau efecte adverse.
Cu toate acestea, uneori poate fi utilă pentru persoanele care au nevoie să evite glutenul.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19445264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19445264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25753138/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10594702/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24228189/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19445264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20654676/