8 dintre cele mai bune făinuri fără gluten
Făina este un ingredient des întâlnit în compoziția multor mâncăruri, predominant în rețetele de patiserie, panificație și deserturi. Este folosită destul de des ca și întăritor pentru sosuri sau supe.
Cele mai multe produse sunt făcute din făină de grâu, dar în comparație cu acum câțiva ani, acum există nenumărate alternative de făină fără gluten, fiecare având un gust diferit și o textură aparte.
Mai jos am listat 8 dintre cele mai bune făinuri fără gluten:
1. Făina de orez
Făina de orez este considerată a fi o făină integrală, conținând tărâțe, germeni și endosperme.
Are o aroma de alune și poate fi folosită pentru a îngroșa sosuri, pentru prepararea de alimente de panificație sau preparate cu pește sau pui. Făina de orez este utilizată, de obicei, pentru a face tăiței și poate fi combinată cu alte făinuri fără gluten, pentru pâine sau prăjituri.
Această făină are un nivel ridicat de proteine și fibre, ambele având calitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge și greutatea corporală.
Este de asemenea bogată în fier, vitamina B, magneziu, mangan și un compus din plante numit lignan. Cercetătorii sugerează că lignanele ajută organismul să lupte împotriva problemelor cardiovasculare.
Pentru a evita contaminarea cu gluten, căutați o făină de orez certificată.
2. Făina de porumb
Făina de porumb este făcută din tot miezul cerealei, incluzând germenul și endospermul, fiind des folosită ca și întăritor pentru lichide sau sosuri, sau pentru a face tortilla și pâine.
Făina de porumb se găsește în varietăți albe și galbene, putând fi combinată cu alte făinuri fără gluten pentru majoritatea rețetelor.
Are un nivel ridicat de fibre și antioxidanți, care pot aduce anumite beneficii sănătății, mai ales ochilor, prin scăderea degenerării care vine odată cu înaintarea în vârstă.
Are de asemenea un conținut ridicat de vitamina B6, tiamină, magneziu și seleniu.
3. Făina de ovăz
Făina de ovăz este obținută prin pisarea boabei de ovăz. Aceasta oferă produselor de patiserie, și nu numai, mai multă aromă, în comparație cu făina universală, având o textură mai fărâmițoasă.
Coacerea cu făină de ovăz va face cel mai probabil produsul final mai umed decât de obicei. Din cauză că îi lipsește glutenul, puteți să îi adăugați gumă de guar pentru a obține un rezultat mai pufos.
Ovăzul conține un tip de fibră solubilă numită beta glucan, care are beneficii enorme pentru sănătate. Această fibră poate ajuta la scăderea colesterolului LDL și la reglarea nivelului de insulină.
Este bogată in proteine, magneziu, fosfor, vitamine B și antioxidanți din grupul de avenantramide.
Ovăzul si făina de ovăz pot fi contaminate cu gluten, depinzând de felul în care au fost crescute și procesate.
4. Făina de cocos
Făina de cocos este făcută din carne de nucă de cocos uscată, oferind o nuanță subtilă de cocos.
Textura ei ușoară produce rezultate similare cu făina obișnuită, fiind ideală pentru pâini și deserturi. Rețineți că făina de cocos absoarbe mult mai multă apă decât făina normală.
Are un conținut ridicat de acid din grăsimi saturate. Acest lanț mediu de trigliceride poate să ofere multă energie corpului dumneavoastră și vă poate ajuta să scădeți colesterolul „rău”, în combinație cu conținutul fibros al făinii.
Studiile arată că, conținutul de fibră ar putea menține nivelul optim de zahăr din sânge, întrucât nu îl face să se ridice.
Făina de cocos este o bună opțiune pentru cei cu alergii. Poate fi însă contaminată în procesul de fabricație, așa că aveți grijă când o cumpărați.
5. Făina de tapioca
Făina de tapioca este făcută din amidon lichid, extras din rădăcină de manioc, în America de Sud.
Această făină este folosită pentru a îngroșa supe și sosuri, care nu au un gust și o aromă atât de perceptibilă. De asemenea poate fi folosită în combinație cu alte făinuri fără gluten, în rețete de pâine!
Pe lângă carbohidrați, făina de tapioca are puțini nutrienți in formă de fibră, proteine sau micronutrienți, și este considerată ca fiind fără calorii.
Un aspect important adus de făina de tapioca este conținutul rezistent de amidon, care funcționează ca o fibră. Rezistentă la digestie, ajută la îmbunătățirea nivelului de insulină, crește apetitul și are și alte beneficii digestive.
6. Faina de teff
Teff este una dintre cele mai mici cereale din lume, având 1/100 din dimensiunea unui sâmbure de grâu.
Acesta are o varietate de culori, de la alb sau roșu, până la maro închis. Culorile deschise au o aromă nepronunțată, în timp ce nuanțele mai închise au un gust mai pământesc.
Făina de teff a fost folosită în mod tradițional pentru a face injera, o pâine etiopiană fermentată, asemănătoare aluatului. Acum este folosit și pentru rețete, precum clătitele sau anumite gustări.
Are un conținut ridicat de proteine, ce amplifică senzația de plenitudine și care pot reduce pofta de mâncare.
Conținutul său ridicat de fibre poate stabiliza nivelul zahărului din sânge și ajută la pierderea în greutate.
Mai mult decât atât, conține mai mult calciu decât toate celelalte cereale, fiind singura cereală antică care conține vitamina C.
7. Faina de sorg
Făina de sorg este produsă de mai bine de 5.000 de ani. Sorgul nu conține gluten în mod natural și este clasată în primele 5 din lume, ca și popularitate.
Are o culoare luminoasă, precum și o aromă ușoară și dulce. Considerată o făină densă, este adesea amestecată cu alte făinuri fără gluten sau utilizată în rețete care necesită cantități mici de făină.
Boabele de sorg sunt bogate în fibre și proteine, lucru care poate ajuta la încetinirea absorbției de zahăr. De asemenea, conține cantități mari de fier mineral, precum și antioxidanți, care vă ajută să luptați cu inflamațile.
Făina de sorg poate fi contaminată cu gluten în timpul procesului de fabricație. Verificați întotdeauna ca aceasta sa fie certificată fără gluten.
8. Faina de hriscă
Făina de hrișcă are o aromă bogată, pământească și este ideală pentru coacerea rapidă a pâinii.
Datorită lipsei de gluten, tinde să aibă o natură sfărâmicioasă. Pentru a produce un rezultat optim, acesta poate fi combinată cu alte făini fără gluten, cum ar fi făina de orez brun.
Conține o varietate de vitamine B și este bogată în fier, folat, magneziu, zinc, mangan și fibre. Făina de hrișcă are, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți, în special polifenol rutina, care are proprietăți antiinflamatorii.
Hrișca poate fi contaminată în timpul procesării sau transportului. Asigurați-vă că verificați eticheta.
În concluzie
Există o varietate mare de alternative pentru făina din grâu pentru persoanele cu boala celiacă, sensibilitate la gluten non-celiacă sau pentru cei care evită glutenul din alte motive.
Unele făinuri fără gluten au mai mulți nutrienți decât altele, făcându-le niște alegeri sănătoase de inclus în dietă.
Multe dintre ele necesită ajustări în rețete, fiind necesar să combinați mai multe tipuri de făinuri până ajungeți la rezultatul optim.
Dacă aveți nevoie de făină fără gluten, asigurați-vă că ați comparat nutrienții, gustul și compoziția rețetelor înainte să alegeți făina.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24158434/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16079511/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23571649/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17180807/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13129460/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411276/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19445264/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-5491.2010.02923.x
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19158230/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4571201/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17719701/