8 alimente și băuturi de evitat dacă suferiți de artrită

Artrita este o afecțiune destul de comună, în care sunt apar inflamații cronice la nivelul articulațiilor. Aceasta provoacă dureri și leziuni ale articulațiilor, oaselor și a altor părți ale corpului, în funcție de tipurile următoare (sursă):
Osteoartrita, care nu este inflamatorie, este cea mai frecventă – deși există peste 100 de tipuri ale acestei boli. Până la 47% dintre femei și 40% dintre bărbați pot fi diagnosticați cu osteoartrită pe parcursul vieții (sursă).
Artrita reumatoidă (reumatismul) și artrita psoriazică sunt afecțiuni inflamatorii care sunt considerate boli autoimune. Guta este un alt tip comun de artrită inflamatorie (sursă).
Cercetările arată că schimbările dietetice, cum ar fi eliminarea anumitor alimente și băuturi din dietă, pot reduce severitatea simptomelor, la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită, precum și îmbunătățirea calității vieții în general.
Iată 8 alimente și băuturi de evitat, dacă aveți artrită.
1. Alimente care conțin gluten
Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară și triticale. Unele cercetări îl leagă de o inflamație crescută și sugerează că, o dietă fără gluten poate reduce simptomele artritei (sursă 1, sursă 2).
Mai mult, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc crescut de a dezvolta artrita reumatoidă. De asemenea, cei cu boli autoimune, au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace, decât populația generală (sursă 1, sursă 2).
În special, un studiu din 2018, efectuat pe 66 de persoane cu reumatism, a constatat că o dietă vegană și fără gluten a redus semnificativ activitatea bolii și inflamația (sursă 1, sursă 2).
Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă doar o dietă fără gluten ar ajuta persoanele cu artrită.
2. Zaharuri adăugate
Ar trebui să vă limitați aportul de zahăr, indiferent de ce afecțiune suferiți, dar mai ales dacă aveți artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, sucuri, înghețată și în numeroase alte alimente, inclusiv unele mai puțin evidente, cum ar fi sosul pentru grătar.
Un studiu efectuat pe 217 de persoane cu poliartrită reumatoidă, a remarcat faptul că, dintre 20 de alimente, sucul îndulcit cu zahăr și deserturile au fost cei mai frecvenți factori agravatori de simptome reumatice (sursă).
Mai mult, băuturile zaharoase vă pot crește semnificativ riscul de artrită.
De exemplu, într-un studiu efectuat pe 1.209 adulți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, cei care au băut băuturi îndulcite cu fructoză de 5 ori pe săptămână, sau mai mult, au fost de 3 ori mai susceptibili de a avea artrită, decât cei care au consumat o cantitate mai mică sau nu au consumat deloc băuturi îndulcite (sursă).
Mai mult, un studiu amplu, efectuat pe aproape 200.000 de femei, a asociat consumul de suc îndulcit cu zahăr cu un risc crescut de reumatism (sursă).
3. Carne roșie sau procesată
Unele cercetări spun că simptomele de inflamație ale artirtei se pot înrăutați dacă consumați carne roșie sau procesată.
De exemplu, dietele care conțin o cantitate mare de carne roșie și procesată, arată niveluri mari de markeri inflamatori, precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și homocisteina (sursă 1, sursă 2).
Un studiu efectuat pe 217 de persoane cu reumatism, a constatat, de asemenea, că simptomele sunt înrăutațite de carnea roșie. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie din dieta dvs. poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie (sursă 1, sursă 2).
În schimb, pentru dietele pe bază de plante, care exclud carnea roșie, s-a dovedit că reduc simptomele artritei (sursă).

4. Alimente foarte procesate
Produsele ultraprocesate, cum ar fi fast food-ul, cerealele pentru micul dejun și produsele de panificație, sunt de obicei pline de cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente, potențial inflamatorii, toate putând agrava simptomele artritei.
Cercetările sugerează că dietele bogate în alimente foarte procesate vă pot crește riscul de artrita, contribuind la inflamație și la alți factori de risc, precum obezitatea (sursă 1, sursă 2).
Mai mult, într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu reumatism, cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultra-procesate au prezentat factori de risc crescuți ai bolilor de inimă, inclusiv niveluri mai ridicate de hemoglobină glicată (HbA1c), un marker al controlului glicemiei (sursă).
Ca atare, alimentele procesate vă pot agrava starea generală de sănătate și pot crește riscul de apariție a altor boli.
5. Alcoolul
Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, oricine are artrită inflamatorie ar trebui îl evite sau chiar restricționeze.
Un studiu efectuat pe 278 de persoane cu spondiloartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în primul rând măduva spinării și articulațiile sacroiliace – a legat consumul de alcool de leziuni ale coloanei vertebrale (sursă).
Studiile au arătat, de asemenea, că alcool-ul poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută (sursă 1, sursă 2, sursă 3).
Mai mult, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrită, deși nu toate studiile au găsit o legătură între ele (sursă 1, sursă 2).

6. Anumite uleiuri vegetale
Dietele bogate în grăsimi omega-6 și sărace în grăsimi omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei și poliartritei reumatoide (sursă 1, sursă 2)
Aceste grăsimi sunt necesare pentru o bună sănătate. Cu toate acestea, un raport dezechilibrat dintre omega-6 și omega-3 poate crește inflamația (sursă).
Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, și creșterea aportului de alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștii grași, pot ameliora simptomele artritei (sursă).
7. Alimente bogate în sare
Reducerea sării din dieta dvs. poate fi o alegere bună pentru persoanele cu artrită. Alimentele bogate în sare includ supa la conservă, pizza, anumite brânzeturi, carne procesată și numeroase alte alimente procesate.
Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că artrita a fost mai severă la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare, decât la cei care au urmat o dietă care conținea niveluri normale de sare (sursă).
În plus, un studiu efectuat pe o perioadă de 62 de zile, pe șoareci, a arătat că o dietă săracă în sare a scăzut severitatea artritei, comparativ cu o dietă bogată în sare. Șoarecii hrăniți cu dieta cu conținut scăzut de sare, au avut o descompunere mai mică a cartilajului și a distrugeri oaselor, precum și markeri inflamatori mai mici, decât șoarecii hrăniți cu dieta bogată în sare (sursă).
Interesant este faptul că cercetătorii au sugerat că, aportul ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru bolile autoimune, cum ar fi artrita inflamatorie (sursă 1, sursă 2).
Un studiu efectuat pe 18.555 de persoane a legat aportul ridicat de sodiu de un risc crescut de artrită (sursă).

8. Alimente bogate în glicare
Produsele bogate în glicare (AGE) sunt moleculele create din reacții între zaharuri și proteine, sau grăsimi. Acestea există în mod natural în alimentele animale gătite și se formează din anumite metode de gătit (sursă).
Alimentele bogate în proteine și grăsimi, care sunt prăjite în tigaie sau la grătar, arse sau fierte, sunt printre cele mai bogate surse dietetice de AGE. Acestea includ slănină, friptură la grătar, pui prăjit și hot dog la grătar (sursă).
Cartofii prăjiți, brânza, margarina și maioneza sunt, de asemenea, bogate în AGE (sursă).
Când glicarele se acumulează în cantități mari în corpul dumneavoastră, poate apărea stresul oxidativ. Stresul oxidativ și formarea de AGE sunt legate de progresia bolii la persoanele cu artrită (sursă 1, sursă 2).
De fapt, s-a dovedit că persoanele cu artrită inflamatorie ar avea niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât persoanele fără artrită. Acumularea glicarelor în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea și progresia osteoartritei (sursă 1, sursă 2).
Înlocuirea alimentelor AGE cu alimente nutritive, cum ar fi legumele, fructele și peștele, pot reduce valorile AGE-ului în corpul dvs (sursă).
Concluzia
Dacă aveți artrită, o dietă sănătoasă și un stil de viață vă pot ajuta să reduceți simptomele.
Cercetările arată că ar trebui să evitați anumite alimente și băuturi, inclusiv alimentele foarte procesate, carnea roșie, cele bogate în zaharuri adăugate și prăjiturile.
Rețineți că factorii stilului de viață, cum ar fi nivelul de activitate fizică, greutatea corporală și fumatul sunt vitale pentru gestionarea artritei.
omentarii Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] snack-uri delicioase fără gluten 8 alimente și băuturi de evitat dacă suferiți de artrită Totul despre quinoa – valori nutriționale și beneficii pentru […]
[…] 8 alimente și băuturi de evitat dacă suferiți de artrită […]