8 alimente care pot provoca mâncărime ca reacție alergică

O gamă largă de afecțiuni pot provoca mâncărimea pielii, acesta fiind adesea doar un simptom obișnuit al unei alergii alimentare.
Alergiile alimentare sunt de obicei cauzate de expunerea la anumite proteine specifice din alimente. Sistemul imunitar le vede ca pe niște „atacatori” și produce anticorpi împotriva lor (sursă).
Identificarea potențialilor alergeni din dieta dvs. este cea mai bună cale de a evita simptomele adverse ale unei alergii alimentare, inclusiv mâncărimea.
Iată 8 alimente care pot provoca mâncărime ca și reacție alergică.
1. Grâul
Grâul este una dintre cele mai cultivate culturi de cereale din întreaga lume (sursă).
Este, de asemenea, unul dintre cei mai frecvenți alergeni alimentari, afectând aproximativ 1% dintre copii și adulți (sursă).
Alergiile la grâu sunt cauzate de expunerea la proteinele din grâu, inclusiv albumina, gliadina, globulina și glutenul. Acest lucru poate provoca anumite probleme precum mâncărime, probleme digestive și respiratorii (sursă).
Unele cercetări arată că alergiile la grâu sunt mai frecvente în rândul celor cu afecțiuni subiacente, cum ar fi astmul, eczemele sau alergiile sezoniere (sursă).
Este important să citiți cu atenție etichetele alimentelor, deoarece grâul se găsește uneori și în produse precum sosuri de salată, sosuri, supe și carne procesată.

2. Arahide
Alergiile la arahide nu sunt doar una dintre cele mai frecvente alergii alimentare, ci și una dintre cele mai periculoase (sursă).
Pentru cei cu această alergie, anumite proteine găsite în arahide pot declanșa un răspuns imun în organism (sursă).
Alergiile la arahide sunt adesea caracterizate de erupții cutanate și alte simptome, cum ar fi umflăturile de sub piele, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și probleme digestive (sursă).
În cazurile severe, alergiile la arahide pot provoca, de asemenea, anafilaxie, o reacție alergică care poate pune viața în pericol (sursă).
Cercetările arată că persoanele cu astm și alergie la arahide prezintă un risc ridicat de reacții adverse (sursă).
În unele cazuri, uleiul de arahide rafinat poate fi sigur pentru cei cu alergie la arahide. Cu toate acestea, trebuie evitate uleiurile de arahide presate la rece sau nerafinate.
3. Crustacee
Crustaceele sunt speciile de pește cu coajă tare sau un exterior asemănător unei cochilii, incluzând creveți, homari, calamari, crabi și stridii.
Alergiile la crustacee sunt de obicei cauzate de un tip de proteine cunoscute sub numele de tropomiozină (sursă).
În cazurile ușoare, o reacție alergică la crustacee poate provoca simptome precum urticarie, erupții cutanate și mâncărime (sursă).
În cazurile mai severe poate provoca tensiune arterială scăzută, respirație șuierătoare și chiar anafilaxie, care poate fi fatală.
În timp ce unele persoane cu alergie la crustacee prezintă reacții adverse la absolut toate crustaceele, altele trebuie să evite doar anumite tipuri.

4. Soia
Deși alergiile la soia sunt frecvente la sugari și copii, se estimează că acestea pot afecta până la 0,5% din populația generală (sursă 1, sursă 2).
Această alergie este cauzată de o reacție la proteinele din soia, care se găsește în multe produse pe bază de soia, cum ar fi boabele de soia, edamame, miso, tofu și tempeh (sursă).
Alergiile la soia pot provoca mai multe efecte secundare, inclusiv dermatita atopică, care se caracterizează prin mâncărime și inflamații ale pielii (sursă).
De asemenea, poate provoca alte efecte adverse asupra sănătății, inclusiv umflături, furnicături în jurul gurii, dureri de stomac și respirație șuierătoare.
Deși persoanele cu alergie la soia ar trebui să evite toate produsele pe bază de soia, unele ingrediente procesate, precum uleiul de soia rafinat și lecitina din soia (un aditiv alimentar) pot fi adesea consumate în siguranță (sursă 1, sursă 2).
5. Lapte de vacă
Alergia la laptele de vacă este o problemă predominantă pentru sugari și copii.
Laptele de vacă conține peste 20 de proteine, dar zerul și cazeina sunt cele mai comune pentru alergii (sursă).
Pentru cei care sunt alergici la ele, expunerea poate provoca umflarea buzelor, limbii sau gâtului, precum și mâncărimi sau furnicături în jurul gurii.
De asemenea, poate duce la vărsături, diaree, crampe, respirație șuierătoare și anafilaxie (sursă).
Tratamentul implică evitarea produselor lactate și a alimentelor care conțin lapte de vacă, inclusiv iaurt, brânză, unt și înghețată.

6. Ouă
Alergiile la ouă sunt de obicei cauzate de proteine specifice găsite în albușurile de ou, inclusiv ovalbumină, ovotransferină, lizozimă din albuș și ovomucină (sursă).
Unul dintre principalele simptome ale unei alergii la ouă este urticaria, care poate face ca pielea să devină roșie și umflată (sursă).
De asemenea, poate provoca o serie de probleme digestive, inclusiv vărsături, diaree și dureri de stomac.
În timp ce unii oameni care sunt alergici la ouăle de găină s-ar putea bucura de alte tipuri de ouă, inclusiv ouă de rață, de gâscă sau de prepeliță, alții pot fi nevoiți să le evite cu totul (sursă).
7. Nuci
Prin acest termen ne referim la orice fel de nuci care cresc în copaci, inclusiv migdale, caju, fistic, alune și sortimentul de nuci din Brazilia.
Alergiile la nuci sunt foarte frecvente, afectând aproximativ 4,9% din populația mondială (sursă).
Reacțiile alergice sunt cauzate de proteinele specifice din nucile copacilor, inclusiv oleozine, legumine, viciline și albumine.
Unele dintre simptomele cauzate de o reacție alergică la nuci includ mâncărime, furnicături, umflarea gurii și roșeață a pielii (sursă).
Adesea, persoanele cu alergie la nuci pot simții o reacție alergică la anumite tipuri de nuci de copac. Cu toate acestea, din cauza riscului de contaminare în producția de alimente, este adesea recomandat să evitați cu totul nucile (sursă).

8. Pește
Alergiile la pești sunt cauzate de o reacție alergică la anumite specii, cum ar fi tonul, somonul, somnul și codul.
Acest lucru este cauzat de anumite proteine specifice găsite în pești, inclusiv parvalbumine.
Pentru cei cu această alergie, expunerea la aceste proteine poate provoca simptome precum urticarie, mâncărime, dureri de stomac și congestie nazală (sursă).
Unele persoane pot fi alergice doar la anumite tipuri de pește (sursă).
Totuși, din cauza cross-contaminării, celor cu alergie la pește li se recomandă să evite orice fel de pești.
Concluzia
Mai multe alimente pot provoca mâncărime ca și reacție alergică.
În majoritatea cazurilor, acest lucru este cauzat de proteinele specifice găsite în alimentele menționate mai sus, pe care sistemul imunitar le identifică ca și dăunătoare.
Dacă aveți mâncărimi ale pielii sau alte simptome și bănuiți că ați putea avea o alergie alimentară, discutați imediat cu medicul dvs. pentru a stabili cel mai bun tratament.