7 mâncăruri de evitat și 7 de mâncat pentru celiaci


Multe persoane evită glutenul, un grup de proteine care se găsește în grâu, orz și secară, datorită preferințelor personale sau din cauza unei afecțiuni medicale.
Persoanele celiace sau cu sensibilitate la gluten trebuie să evite toate mâncărurile ce conțin gluten, pentru buna gestionare a simptomelor. Multe mâncăruri sănătoase sunt fără gluten, iar peste 75 dintre acestea le puteți găsi pe site-ul nostru.
Mai jos am listat 7 tipuri de mâncăruri pe care să le evitați, precum și 7 pe care le puteți mânca în siguranță, dacă evitați glutenul din varii motive.
Mâncăruri de evitat
1. Cereale ce conțin gluten
Cerealele ce pot conține gluten includ:
- grâu
- orz
- secară
- triticale
De notat este faptul că ovăzul nu conține gluten, dar poate fi contaminat în timpul procesului de fabricație.
2. Majoritatea pâinilor, biscuiților și lipiilor
Cele mai multe pâini, biscuiți și lipii pot să conțină gluten. Singurul mod în care vă puteți asigura de acest lucru ar fi să verificați lista de ingrediente a alimentelor.
Dacă suferiți de intoleranță la gluten, evitați următoarele:
- pâine albă
- pâine integrală de grâu
- pâine de secara
- pâine cu maia
- biscuiți necertificați
- tortilla din grâu sau porumb (contaminate)
- covrigi
3. Anumite condimente
Deși condimentele nu par, la prima vedere, a fi o sursă de gluten, multe dintre cele găsite pe piață pot fi contaminate cu gluten, chiar dacă nu îl conțin, în mod natural. Acestea includ:
- sos de soia
- muștar
- sosuri pentru salate
- untul de arahide
- amestecuri de condimente
- ketchup
Ca și alternativă, vă puteți face propriile condimente sau puteți cumpăra unele care sunt certificate fără gluten:
4. Cele mai multe produse de patiserie
Produsele de patiserie sunt în general făcute din făină de grâu, sau alte cereale ce conțin gluten. Așadar, persoanele cu intoleranță la gluten trebuie să evite aceste mâncăruri:
- prăjituri
- produse de patiserie
- gogoși
- brioșe
- clătite și vafe
5. Pastele din grâu
Pastele sunt o mâncare de bază în multe culturi. Deși există alternative fără gluten, cele mai multe paste tradiționale sunt făcute cu cereale ce conțin gluten:
- tăiței
- spaghete
- găluște
6. Unele gustări
Mâncărurile de tip gustare sau snack sunt o sursă comună de gluten ascuns. Gustările ce conțin gluten includ:
- covrigei
- batoane de cereale
- batoane cu ciocolată
- chipsuri
- batoane energizante
- cookie-uri
- dulciuri
7. Anumite băuturi
Alcoolul și glutenul au fost tot timpul un subiect sensibil, deoarece ca și la toate alimentele există riscul de cross-contaminare. Chiar dacă alcoolul de bază nu conține gluten in mod natural, există posibilitatea ca producătorul să fi adăugat coloranți sau aditivi care să conțina gluten.
Aflați din această listă sau din articolul de mai jos, ce băuturi pot să conțin gluten:
- berea
- whiskyul
- vinul
- amestecurile de cocktailuri
Mâncăruri de consumat
1. Fructele și legumele


Fructele și legumele sunt fără gluten în mod natural. Totuși trebuie reținut faptul că anumite produse, precum amestecurile de legume făcute cu multe soiuri de condimente, pot conține gluten. Următoarele sunt câteva opțiuni de legume și fructe:
- mere
- avocado
- fructe de pădure
- banane
- citrice
- prune
- piersici
- spanac
- varză
- ceapă
- cartofi dulci
- broccoli
- conopidă
- morcovi
- ardei
- dovlecei de nucă
- dovlecel
- varză de Bruxelles
- ciuperci
2. Leguminoasele
Fasolea și lintele nu conțin gluten, motiv pentru care sunt utilizate în mod obișnuit ca și ingredient principal pentru paste și alte produse fără gluten:
- fasole neagră
- năut
- fasole roșie
- fasole cannellini
- mazăre
- fasole adzuki
3. Cerealele fără gluten și produsele din cereale
Deși multe cereale nu sunt bune pentru cei cu intoleranță la gluten, unele cereale sunt mai mult decât sigure. Acestea includ:
- hrişcă
- mei
- sorg
- ovăz
- orez sălbatic
- porumb
- orez brun
- pâine fără gluten, biscuiți și alte produse de patiserie fabricate din aceste cereale
Pentru a scădea riscul contaminării, asigurați-vă că vă achiziționați produsele doar dacă sunt certificate ca fiind fără gluten.
4. Proteine animale
Proteinele animale enumerate mai jos sunt în mod natural fără gluten:
- ouă
- carne
- carne din păsări de curte
- peşte
- crustacee
- produse lactate precum iaurtul și brânza
5. Alune și semințe
Alunele și semințele nu conțin gluten și sunt o sursă de grăsimi excelentă de nutrienți. Ca și plus, acestea pot fi transformate în făină fără gluten. Câteva alegeri bune de alune și semințe includ:
- semințe de dovleac
- semințe de floarea soarelui
- caju
- migdale
- unt de arahide
- nuci de macadamia
- unt de migdale
- alune de pădure
- nuci braziliene
- fistic
6. Unele condimente
Următoarele condiment sunt sigure de consumat pentru o dietă fără gluten:
- oțet de mere
- ierburi proaspete precum busuioc, rozmarin și coriandru
- pesto
- majoritatea tipurilor de salsa
- cele mai multe plante uscate și condimente
- aminos de nucă de cocos
- hummus (rețetă)
- guacamole (rețetă)
- varza murata
- tahini (rețetă)
- muştar
7. Grăsimi sănătoase și uleiuri
Cele mai multe surse de grăsimi sunt lipsite de gluten:
- iaurt
- brânză
- ulei de măsline
- ulei de avocado
- nuci, semințe și unturi de nuci
- avocado
- nuca de cocos neîndulcită, precum și uleiul de cocos
Concluzie
Mâncărurile cu gluten includ multe cereale, precum și cele mai multe pâini, paste și produse de patiserie. Numeroase condimente și mâncăruri procesate conțin de asemenea gluten.
Este cel mai bine să vă concentrați pe numeroasele mâncăruri sănătoase pe care le puteți mânca. Acestea includ legumele, fructele, ouăle, peștele, migdalele, semințele, lactatele, precum și cerealele fără gluten.