5 semne și simptome ale intoleranței la lactoză

Lactoza este un tip de zahăr, găsit în mod natural în laptele mamiferelor.
Intoleranța la lactoză este o afecțiune caracterizată de simptome precum: dureri de stomac, balonare, gaze și diaree, provocate de malabsorbția lactozei.
La om, o enzimă cunoscută sub numele de lactază este responsabilă pentru descompunerea lactozei, în procesul digestiv. Acest lucru este deosebit de important la sugari, care au nevoie de lactază pentru a digera laptele matern.
Cu toate acestea, pe măsură ce copiii cresc, ei produc din ce în ce mai puțin lactază.
Până ajung la maturitate, în jur de 70% dintre oameni nu mai produc suficientă lactază pentru a digera corect lactoza din lapte, lucru care duce la anumite simptome atunci când consumă lactate. Acest lucru este mai frecvent la persoanele din afara Europei.
Unele persoane pot dezvolta intoleranță la lactoză după o intervenție chirurgicală sau din cauza unor boli gastro-intestinale, cum ar fi anumite infecții virale sau bacteriene.
Iată 5 dintre cele mai frecvente semne și simptome ale intoleranței la lactoză.
1. Dureri de stomac și balonare
Durerea de stomac și balonarea sunt simptome frecvente ale intoleranței la lactoză, atât la copii, cât și la adulți.
Când organismul nu reușește să descompună lactoza, aceasta trece prin intestin până ajunge la colon (sursă).
Carbohidrații cum ar fi lactoza nu pot fi absorbiți de celulele care acoperă colonul, dar pot fi fermentați și descompuși de bacteriile naturale care trăiesc acolo, cunoscute sub numele de microflora intestinală (sursă).
Această fermentare determină eliberarea acizilor grași cu lanț scurt, precum și a următoarelor gaze: hidrogen, metan și dioxid de carbon (sursă).
Creșterea acizilor și gazelor rezultați din acest proces poate duce la dureri de stomac și crampe. Durerea este de obicei localizată în jurul buricului și în jumătatea inferioară a abdomenului.
Senzația de balonare este cauzată de creșterea nivelului de apă și a gazelor din colon, care determină întinderea peretelui intestinal, cunoscută și sub denumirea de distensie (sursă).
Interesant este că, gradul de balonare și durere nu este legat de cantitatea de lactoză ingerată, ci de sensibilitatea individului la senzația distensiei. Prin urmare, frecvența și severitatea simptomelor poate varia semnificativ de la individ la individ (sursă 1, sursă 2).
În cele din urmă, balonarea, distensia și durerea pot duce la greață sau chiar vărsături, pentru unele persoane. Acest lucru este rar, dar a fost observat în unele cazuri, inclusiv la copii (sursă 1, sursă 2).
Este important să rețineți că durerile de stomac și balonarea sunt simptome frecvente în viața unui om, care ar putea rezulta din alte cauze, precum mâncatul în exces, alte tipuri de malabsorbție, infecții, medicamente și boli.
2. Diaree
Diareea este definită ca și o frecvență crescută a scaunului, precum și o lichiditate sau volum excesiv a acestuia. (sursă).
Intoleranța la lactoză provoacă diaree prin creșterea volumului de apă din colon, lucru care crește volumul și conținutul de lichid al scaunului. Este mai frecvent la bebeluși și copii, decât la adulți (sursă 1, sursă 2).
În colon, microflora fermentează lactoza în acizi grași și gaze cu lanț scurt. Majoritatea dintre acești acizi, dar nu toți, sunt absorbiți înapoi în colon. Acizii rămași și lactoza cresc cantitatea de apă pe care corpul o eliberează în colon (sursă 1, sursă 2).
În general, mai mult de 45 grame de carbohidrați trebuie să ajungă în colon pentru a provoca diaree. Pentru lactoză, acesta este echivalentul consumului de 750 ml până la 1 litru de lapte, presupunând că lactoza nu este digerată înainte de a ajunge la colon (sursă).
Cu toate acestea, nu toți carbohidrații care cauzează diaree provin din lactoză. De fapt, între 2% și 20% din carbohidrații consumați vor ajunge la colon nedigerați, la persoanele sănătoase (sursă).
Există multe alte cauze ale diareei, în afară de intoleranța la lactoză. Acestea includ schimbări ale dietei, alte tipuri de malabsorbție, medicamente, infecții și boli inflamatorii intestinale (sursă).
3. Gaz excesiv
Fermentarea lactozei din colon crește producția următoarelor gaze: hidrogen, metan și dioxid de carbon (sursă 1, sursă 2).
La persoanele cu intoleranță la lactoză, microflora colonului devine foarte bună la fermentarea lactozei, în acizi și gaze. Acest lucru are ca rezultat fermentarea unei cantități mai mari de lactoză în colon, lucu care crește și mai mult flatulența (sursă).
Cantitatea de gaz produsă poate fi diferită de la o persoană la alta, datorită diferențelor care apar în eficiența microflorei, precum și a ratei de reabsorbție a gazelor de către colon (sursă).
Interesant este că gazele produse prin fermentarea lactozei nu au miros. De fapt, mirosul de flatulență provine din descompunerea proteinelor în intestin, nu a carbohidraților (sursă).
4. Constipație
Constipația se caracterizează prin scaune tari, rare, senzații de mișcări intestinale incomplete, disconfort la nivelul stomacului și balonare (sursă).
Aceasta poate fi un alt indiciu al intoleranței la lactoză, deși este un simptom mult mai rar decât diareea.
Deoarece bacteriile din colon fermentează lactoză nedigerată, ele produc gaz metan. Se crede că metanul încetinește perioada necesară alimentelor pentru a se deplasa prin intestin, ducând la constipație la unele persoane (sursă).
Până în prezent, efectele constipante ale metanului au fost studiate doar la persoanele cu sindromul intestinului iritabil și cu creștere excesivă a bacteriilor din intestin. Prin urmare, constipația nu este, în mod obișnuit, asociată cu intoleranța la lactoză, deși a fost raportată ca și simptom (sursă 1, sursă 2, sursă 3, sursă 4).
Alte cauze ale constipației includ deshidratarea, lipsa de fibre din dietă, anumite medicamente, sindromul intestinului iritabil, diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson și hemoroizii (sursă).
5. Alte simptome
În timp ce simptomele primare ale intoleranței la lactoză sunt de natură gastro-intestinală, unele studii de caz au raportat și alte simptome, precum (sursă 1, sursă 2, sursă 3):
- Dureri de cap
- Oboseală
- Pierderea concentrării
- Dureri musculare și articulare
- Afte bucale
- Probleme la urinare
- Eczeme
Cu toate acestea, aceste simptome nu au fost stabilite cu certitudine ca aparținând intoleranței la lactoză, aceasta putând avea alte cauze (sursă 1, sursă 2).
În plus, unele persoane cu alergie la lapte își pot atribui, în mod eronat, simptomele intoleranței la lactoză.
Până la 5% dintre oamenii de pe pământ au alergie la laptele de vacă, aceasta fiind mai frecventă la copii (sursă).
Alergia la lapte și intoleranța la lactoză nu sunt legate între ele. Cu toate acestea, acestea apar frecvent împreună, ceea ce poate face mai dificilă identificarea cauzelor simptomelor (sursă).
Simptomele unei alergii la lapte includ (Sursa de încredere):
- Erupții cutanate și eczeme
- Vărsături, diaree și dureri de stomac
- Astm
- Anafilaxie
Spre deosebire de intoleranța la lactoză, alergia la lapte poate pune viața în pericol, deci este important să obțineți un diagnostic precis al simptomelor, în special pentru copii.
Ce trebuie să faceți dacă aveți simptome
Deoarece simptomele intoleranței la lactoză sunt destul de generale, este important să obțineți un diagnostic precis înainte de a renunța la lactatele din dieta dvs (sursă).
De fapt, s-a demonstrat că mulți oameni care cred că au intoleranță la lactoză, deoarece au experimentat simptomele, absorb lactoză în mod normal.
Medicii adesea diagnosticează intoleranța la lactoză folosind testul respirației cu hidrogen. Aceasta implică ingerarea a 50 grame de lactoză și testarea nivelurilor ridicate de hidrogen din respirație, care sunt cauzate de bacteriile care fermentează lactoza în colon (sursă 1, sursă 2).
Interesant este că până la 20% dintre persoanele cu malabsorbție a lactozei nu vor primii teste pozitive, iar unele persoane care au fost testate pozitiv nu vor avea deloc simptome (sursă 1, sursă 2).
Acest lucru se datorează faptului că nu toate persoanele cu malabsorbție au intoleranță la lactoză.
Intoleranța la lactoză este definită de prezența simptomelor menționate mai sus și aceast lucru depinde de cât de sensibilă este o persoană la efectele malabsorbției, precum și de cantitatea de lactoză din dieta sa (sursă).
Tratamentul intoleranței la lactoză implică, de obicei, restricționarea sau evitarea alimentelor cu conținut ridicat de lactoză, cum ar fi laptele, brânza și înghețata (sursă 1).
Cu toate acestea, persoanele cu intoleranță la lactoză pot tolera adesea până la 240 ml de lapte, mai ales atunci când este consumat pe tot parcursul zilei. Acest lucru este echivalentul a 12-15 grame de lactoză (sursă 1, sursă 2).
În plus, oamenii tolerează adesea mai bine produsele lactate fermentate, cum ar fi brânza și iaurtul, astfel încât aceste alimente pot ajuta oamenii să își satisfacă nevoia de calciu, fără a provoca simptome (sursă 1, sursă 2).
Linia de fund
Intoleranța la lactoză este foarte frecventă, afectând până la 70% dintre persoanele din întreaga lume.
Cele mai frecvente simptome includ dureri de stomac, balonare, diaree, constipație, gaze, greață și vărsături.
Au fost raportate și alte simptome, cum ar fi dureri de cap, oboseală și eczeme, dar acestea sunt mai rare și nu sunt bine stabilite. Uneori, oamenii atribuie în mod eronat simptomele unei alergii la lapte, cum ar fi eczemele, intoleranței la lactoză.
Dacă aveți simptome de intoleranță la lactoză, un test de respirație cu hidrogen vă poate ajuta să determinați dacă aveți malabsorbție a lactozei sau simptomele dvs. sunt cauzate de altceva.
Tratamentul presupune reducerea sau eliminarea surselor de lactoză din dieta dumneavoastră: lapte, smântână și înghețată.
Gravitatea simptomelor diferă de la persoană la persoană, deci este important să aflați ce cantitate de lactate este potrivită pentru dvs.
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] Lactoză: intoleranța la lactoză este asociată cu multe simptome digestive, inclusiv balonare. Lactoza este principalul carbohidrat din lapte (sursă). […]