14 dintre cele mai frecvente semne de intoleranță la gluten
Intoleranța la gluten, boala celiaca și sensibilitatea la gluten sunt probleme destul de frecvente.
Se caracterizează prin reacții adverse la gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară.
Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten.
Este o boală autoimună care afectează aproximativ între 250.000 și 1 milion de români și poate duce la deteriorarea sistemului digestiv.
Cu toate acestea, 0,5-13% dintre oameni pot avea, de asemenea, sensibilitate la gluten non-celiacă, o formă mai ușoară de intoleranță la gluten, care poate provoca în continuare probleme.
Ambele forme de intoleranță la gluten pot provoca simptome variate, dintre care multe nu au legătură cu digestia.
Iată cele 14 semne și simptome principale ale intoleranței la gluten.
1. Balonare
Balonarea este atunci când simți că ți s-a umflat burta sau că aceasta este plină de gaz după ce ai mâncat.
Deși balonarea este foarte frecventă și poate avea multe explicații, poate fi, de asemenea, un semn de intoleranță la gluten.
De fapt, senzația de balonare este una dintre cele mai frecvente plângeri ale persoanelor sensibile sau intolerante la gluten.
Un studiu a arătat că 87% dintre persoanele care au suspectat sensibilitate la gluten non-celiacă au prezentat balonări.
2. Diaree sau constipație
Ocazional, diareea și constipația sunt normale, dar pot fi un motiv de îngrijorare dacă se întâmplă în mod regulat.
Acestea sunt, de asemenea, un simptom comun al intoleranței la gluten.
Persoanele cu boală celiacă suferă de inflamații la nivelul intestinului subțire după ce au consumat gluten.
Acest lucru dăunează mucoasei intestinale și duce la o absorbție slabă a nutrienților, rezultând în disconfort digestiv semnificativ și diaree frecventă sau constipație.
Cu toate acestea, glutenul poate provoca, de asemenea, simptome digestive la unii oameni care nu au boală celiacă.
Peste 50% dintre persoanele sensibile la gluten se confruntă în mod regulat cu diaree, în timp ce aproximativ 25% prezintă constipație.
În plus, persoanele cu boală celiacă pot prezenta fecale urât mirositoare datorită absorbției slabe a nutrienților.
Diareea frecventă poate provoca unele probleme majore de sănătate, cum ar fi pierderea de electroliți, deshidratare și oboseală.
3. Durerea abdominală
Durerea abdominală este foarte frecventă și poate avea numeroase explicații.
Cu toate acestea, este, de asemenea, cel mai frecvent simptom al unei intoleranțe la gluten.
Până la 83% dintre persoanele intolerante la gluten suferă dureri abdominale și disconfort după ce au consumat gluten.
4. Dureri de cap
Mulți oameni suferă de dureri de cap sau migrene din când în când.
Migrenele sunt o afecțiune obișnuită, 10-12% din populația occidentală le experimentează în mod regulat.
Interesant este faptul că studiile au arătat că indivizii intoleranți la gluten pot fi mai predispuși la migrene decât alții.
Dacă aveți dureri de cap regulate sau migrene fără nicio cauză aparentă, ar putea fi de la o sensibilitate la gluten.
5. Senzație de oboseală
Simțirea oboselii este foarte frecventă și de obicei nu este legată de o boală anume.
Cu toate acestea, dacă te simți în mod constant foarte obosit, atunci ar trebui să te gândești la cauza de bază.
Persoanele cu intolerantă la gluten sunt foarte predispuse la oboseală, mai ales după ce au consumat alimente care conțin gluten.
Studiile au arătat că 60-82% dintre persoanele cu intolerantă la gluten se confruntă în mod obișnuit cu oboseală frecventă.
În plus, intoleranța la gluten poate provoca anemie prin carenta de fier, care la rândul său va provoca mai multă oboseală și lipsă de energie.
6. Probleme de piele legate de intoleranța la gluten
Intoleranta la gluten vă poate afecta și pielea.
O afecțiune a pielii numită dermatită herpetiformă este modul în care pielea se manifestă la boala celiacă.
Toți cei care au boala sunt sensibili la gluten, dar mai puțin de 10% dintre pacienți au simptome digestive care indică boala celiacă.
Mai mult, alte câteva boli ale pielii s-au îmbunătățit în timp ce pacienții urmau o dietă fără gluten. Acestea includ:
- Psoriazis: O boală inflamatorie a pielii caracterizată prin descuamarea și înroșirea pielii.
- Alopecia areata: o boală autoimună care are ca efect pierderea părului.
- Urticarie cronică: o afecțiune a pielii caracterizată prin leziuni recurente și mâncărime.
7. Depresie
Depresia afectează aproximativ 6% din adulți în fiecare an. Simptomele pot fi foarte invalidante și pot implica sentimente de deznădejde și tristețe.
Persoanele cu probleme digestive par a fi mai predispuse atât la anxietate, cât și la depresie, în comparație cu persoanele sănătoase.
Acest lucru este deosebit de frecvent în rândul persoanelor care suferă de boală celiacă.
Există câteva teorii despre modul în care intoleranta la gluten poate determina depresia. Acestea includ:
- Niveluri anormale de serotonină: Serotonina este un neurotransmițător care permite celulelor să comunice. Este cunoscut ca unul dintre hormonii „fericirii”. Cantități scăzute ale acesteia au fost legate de depresie.
- Exorfine din gluten: Aceste peptide se formează în timpul digestiei unora dintre proteinele din gluten. Acestea pot interfera cu sistemul nervos central, ceea ce poate crește riscul de depresie.
- Modificări ale microbiotei intestinale: Creșterea cantităților de bacterii dăunătoare și scăderea cantităților de bacterii benefice pot afecta sistemul nervos central, crescând riscul de depresie.
Mai multe studii au arătat că persoanele deprimate cu intoleranță la gluten doresc să continue o dietă fără gluten, deoarece se simt mai bine, chiar dacă simptomele lor digestive ar putea să nu fie rezolvate.
Acest lucru sugerează că expunerea la gluten poate induce sentimente de depresie, indiferent de simptomele digestive.
8. Pierderea în greutate inexplicabilă
O schimbare neașteptată a greutății este adesea un motiv de îngrijorare.
Deși poate proveni din diverse motive, pierderea inexplicabilă în greutate este un efect secundar comun al bolii celiace nediagnosticate.
Într-un studiu efectuat la pacienții cu boală celiacă, două treimi au pierdut în greutate în cele șase luni de dinainte de diagnostic.
Pierderea în greutate poate fi explicată de o varietate de simptome digestive, împreună cu o absorbție slabă a nutrienților.
9. Anemie prin carență de fier
Anemia prin carență de fier este cea mai comună deficiență de nutrienți din lume!
Deficitul de fier provoacă simptome precum un volum scăzut de sânge, oboseală, dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap și slăbiciune.
În boala celiacă, absorbția nutrienților din intestinul subțire este afectată, rezultând o cantitate redusă de fier, care este absorbită din alimente.
Anemia prin carență de fier poate fi printre primele simptome ale bolii celiace pe care medicul dumneavoastră le observă.
Studii recente sugerează că deficiența de fier poate fi semnificativă atât la copii, cât și la adulți cu boală celiacă.
10. Anxietate
Anxietatea poate afecta 3-30% dintre persoanele din întreaga lume.
Implică sentimente de îngrijorare, nervozitate, neliniște și agitație. Mai mult, merge adesea mână în mână cu depresia.
Persoanele cu intoleranță la gluten par a fi mai predispuse la tulburări de anxietate și panică decât persoanele sănătoase.
În plus, un studiu a arătat că până la 40% dintre persoanele cu sensibilitate la gluten au declarat că au experimentat în mod regulat anxietate.
11. Tulburări autoimune
Boala celiacă este o boală autoimună care determină sistemul imunitar să vă atace tractul digestiv după ce ați consumat gluten.
În mod interesant, faptul că aveți această boală autoimună vă face mai predispuși la alte boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiană autoimună.
Mai mult, tulburările autoimune ale tiroidei pot fi un factor de risc pentru apariția tulburărilor emoționale și depresive.
Acest lucru face, de asemenea, boala celiacă mai frecventă la persoanele care au alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, bolile autoimune ale ficatului și bolile inflamatorii intestinale.
Cu toate acestea, sensibilitatea la gluten non-celiacă nu a fost asociată cu un risc crescut de tulburări autoimune, malabsorbție sau deficiențe nutriționale.
12. Dureri articulare și musculare
Există numeroase motive pentru care oamenii experimentează dureri articulare și musculare.
Există o teorie conform căreia cei cu boală celiacă au un sistem nervos supra-sensibil.
Prin urmare, pot avea o limită mai mică de activare a neuronilor senzoriali care provoacă durere la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Mai mult, expunerea la gluten poate provoca inflamații la persoanele sensibile. Inflamația poate duce la dureri extinse, inclusiv la nivelul articulațiilor și mușchilor.
13. Amorțeala piciorului sau brațului
Un alt simptom surprinzător al intoleranței la gluten este neuropatia, care implică furnicături sau amorțeală în brațe și picioare.
Această afecțiune este frecventă la persoanele cu diabet zaharat și deficit de vitamina B12. Poate fi cauzată și de toxicitate și de consumul de alcool.
Cu toate acestea, persoanele cu boală celiacă și sensibilitate la gluten par să aibă un risc mai mare de a suferi amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor, în comparație cu grupurile de oameni sănătoași.
Deși nu se cunoaște cauza exactă, unii au legat acest simptom de prezența anumitor anticorpi legați de intoleranța la gluten.
14. Creier încețoșat
„Ceață cerebrală” se referă la sentimentul prin care nu poți gândi clar.
Oamenii au descris-o prin dificultăți de gândire, senzație de tulburare și oboseală mentală.
A avea „mintea în ceață” este un simptom obișnuit al intoleranței la gluten, care afectează până la 40% dintre indivizii cu această afecțiune.
Acest simptom poate fi cauzat de o reacție la anumiți anticorpi din gluten, dar motivul exact este necunoscut.
Concluzia
Intoleranța la gluten poate avea numeroase simptome.
Cu toate acestea, rețineți că majoritatea simptomelor de pe lista de mai sus pot avea și alte explicații.
Cu toate acestea, dacă experimentați în mod regulat unele dintre ele fără o cauză aparentă, este posibil să reacționați negativ la glutenul din dieta dumneavoastră.
În acest caz, ar trebui să consultați un medic sau să încercați temporar să eliminați glutenul din dieta dvs. pentru a vedea dacă vă ajută.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25583468
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24885375/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25789300/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21224837/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23126519/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25047419/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24885375/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9814827
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16436335
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16436335
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0016605/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9548616/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922675/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27492679
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27492679
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21694802/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22034470/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24885375/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9647032
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18056028/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22447132
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11859051/