12 mâncăruri de evitat cu sindromul colonului iritabil
Alimentele specifice care declanșează această boală sunt diferite pentru toată lumea, deci nu este posibil să întocmim o singură listă cu mâncăruri de evitat cu sindromul colonului iritabil.
O dietă sănătoasă înseamnă să consumi o mare varietate de alimente nutritive. Cu toate acestea, persoanele cu sindrom de colon iritabil (SCI) pot observa că anumite alimente declanșează simptome digestive incomode.
Acestea fiind spuse, mulți oameni vor observa că evitarea unora dintre cele mai frecvente declanșatoare de SCI – cum ar fi lactatele, glutenul și alimentele prăjite – rezultă în:
- mișcări intestinale mai regulate
- mai puține crampe
- reducerea balonărilor
1. Glutenul
Glutenul este un grup de proteine găsite în cereale, inclusiv secară, grâu și orz, care pot provoca probleme unor persoane cu SCI.
Afecțiunile bolii celiace și a sensibilității la gluten împărtășesc simptomele cu SCI, predominant legat de diaree.
Cercetările sugerează că o dietă fără gluten poate îmbunătăți simptomele SCI la aproximativ jumătate din persoanele studiate, în cadrul unui studiu din 2015.
Unii medici recomandă persoanelor cu SCI să încerce să evite glutenul pentru a vedea dacă simptomele lor se ameliorează. Dacă descoperiți că glutenul vă agravează simptomele, poate doriți să încercați o dietă fără gluten.
Mai mult, există multe alternative nutritive la cerealele care conțin gluten, inclusiv:
- quinoa
- sorg
- ovăz
- hrişcă
- faina de migdale
- făină de cocos
2. Fibre insolubile
Fibrele dietetice, în general, ajută la menținerea unui intestin sănătos. Alimente care sunt bogate în fibre:
- cereale integrale
- legume
- fructe
Există două tipuri de fibre găsite în alimente:
- insolubile
- solubile
Majoritatea alimentelor vegetale conțin atât fibre insolubile, cât și fibre solubile, dar unele alimente sunt bogate într-un singur tip.
- Fibrele solubile sunt concentrate în fasole, fructe și produse de ovăz.
- Fibrele insolubile sunt concentrate în produse din cereale integrale și legume.
Fibrele solubile sunt o alegere excelentă pentru majoritatea persoanelor cu SCI. Colegiul American de Gastroenterologie recomandă administrarea suplimentelor de fibre solubile, cum ar fi psyllium, ca tratament ieftin și eficient pentru SCI.
Pe de altă parte, ei spun că fibrele insolubile, cum ar fi tărâțele de grâu, pot agrava durerea și balonarea.
Toleranța fibrelor diferă de la persoană la persoană. Alimentele bogate în fibre insolubile pot agrava simptomele la unele persoane, dar altele cu SCI nu au probleme cu aceste alimente. În plus, unele alimente bogate în fibre solubile, cum ar fi fasolea, pot provoca probleme.
După cum puteți vedea, dieta și acest simptom sunt extrem de individualizate și este posibil ca anumite alimente bogate în fibre să nu fie bune pentru dvs., în timp ce altele ar putea îmbunătăți simptomele.
Dacă alimentele de acest gen cauzează simptome neplăcute, încercați să luați suplimente de fibre solubile.
3. Produse lactate
Produsele lactate pot cauza probleme persoanelor cu SCI din mai multe motive.
În primul rând, multe tipuri de lactate sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate duce la diaree. Trecerea la lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi vă poate reduce simptomele.
În al doilea rând, mulți oameni cu acest simptom declară că laptele este un factor declanșator al simptomelor lor, deși nu este clar dacă persoanele cu SCI sunt mai susceptibile de a avea o intoleranță la lactoză.
Dacă simțiți că produsele lactate sau laptele cauzează probleme digestive, luați în considerare trecerea la laptele pe bază de plante și brânza sau cașcavalul pe bază de soia.
Dacă trebuie să renunțați la lactate complet, concentrați-vă pe consumul altor alimente bogate în calciu, cum ar fi:
- verdețuri
- fasole
- nuci
- sardine
- semințe
Alegerea alimentelor bogate în calciu este recomandată în locul suplimentelor de calciu, deoarece suplimentele pot face mai mult rău decât bine în majoritatea cazurilor, așa cum a fost subliniat într-un studiu din 2017 (vedeți mai jos).
4. Alimentele prăjite
Poate cele mai importante mâncăruri de evitat cu sindromul colonului iritabil, cartofii prăjiți și alte alimente prăjite, sunt destul de frecvente într-o dietă tipică. Consumul lor în exces poate provoca probleme de sănătate. Conținutul ridicat de grăsime poate fi deosebit de greu pentru sistem, pentru persoanele cu SCI.
Prăjirea alimentelor poate schimba de fapt compoziția chimică a alimentelor, făcându-le mai greu de digerat, ceea ce duce la simptome digestive incomode.
Pentru o opțiune mai sănătoasă, încercați să gătiți pe grătar sau să coaceți alimentele voastre preferate.
5. Fasole și leguminoase
Fasolea, linte și mazăre sunt în general o sursă excelentă de proteine și fibre, dar pot provoca simptome pentru SCI. Acestea conțin compuși numiți oligozaharide, care sunt rezistente la digestie, de către enzimele intestinale.
În timp ce fasolea poate ajuta la constipație, acestea sunt de asemenea accentuate:
- gazele
- balonările
- crampele
Încercați să evitați fasolea pentru a vedea dacă acest lucru vă ajută cu ameliorarea simptomele SCI. Sau, atunci când mănânci fasole sau linte, înmuierea lor în apă peste noapte, și apoi clătirea lor înainte de gătit poate ajuta organismul să le digere mai ușor.
6. Cafeina
Unii oameni preferă cafeaua de dimineață pentru reglarea transului digestiv. Dar, ca toate băuturile cu cofeină, cafeaua are un efect laxativ asupra intestinelor, care poate provoca diaree.
Cafeaua, băuturile răcoritoare și băuturile energizante care conțin cofeină pot fi declanșatoare de simptome pentru persoanele cu SCI.
Dacă aveți nevoie de un plus de energie, vă recomandăm să luați o mică gustare sau să mergeți la o plimbare rapidă, bineînțeles, dacă vă permite timpul.
7. Alimentele procesate
Alimentele procesate tind să conțină o cantitate mare de:
- sare adăugată
- zahăr
- grăsime
Exemple de alimente procesate includ:
- chipsuri
- mese congelate preambalate
- carne procesată
- alimente prăjite
Consumul a unui număr mare din aceste alimente poate duce la probleme de sănătate pentru oricine. În plus, conțin adesea aditivi sau conservanți care ar putea declanșa apariția sindromul colonului iritabil.
Un studiu a constatat că a consuma 4 porții de alimente ultra procesate pe zi a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta SCI, împreună cu:
- cancer
- obezitate
- tensiune arterială crescută
Când este posibil, prepararea meselor acasă sau cumpărarea produselor proaspete este întotdeauna o alternativă sănătoasă.
8. Îndulcitori fără zahăr
Îndulcitorii fără zahăr sunt frecvenți în:
- bomboane fără zahăr
- gumă
- majoritatea băuturilor dietetice
- apă de gură
Înlocuitorii zahărului utilizați în mod obișnuit includ:
- alcoolii de zahăr
- îndulcitorii artificiali
- îndulcitorii naturali cu zero calorii, cum ar fi stevia
Indulcitorii artificiali, care pot avea efecte negative asupra sănătății, pot conține ingrediente precum:
- sucraloză
- acesulfam de potasiu
- aspartam
Acest studiu arată, de asemenea, că alcoolii din zahăr sunt greu de absorbit de organism, în special la persoanele cu sindromul colonului iritabil, cauzând:
- gaze
- disconfort digestiv
- efecte laxative
Alcoolii obișnuiți din zahăr care pot provoca simptome ale SCI includ:
- sorbitol
- manitol
Citirea ingredientelor de pe etichete a produselor fără zahăr vă va ajuta să evitați acești compuși.
9. Ciocolata
Batoanele și bomboanele de ciocolată pot declanșa SCI, deoarece sunt adesea bogate în grăsimi și zahăr, și conțin de obicei lactoză și cofeină. Unii oameni se confruntă cu constipație după ce au mâncat ciocolată.
Există câteva opțiuni vegane pentru iubitorii de ciocolată pe care persoanele cu acest sindrom le consideră adesea mai tolerabile.
10. Alcoolul
Băuturile alcoolice sunt un factor declanșator al sindromului colonului iritabil. Acest lucru este cauzat de modul în care organismul digeră alcoolul. De asemenea, alcoolul poate duce la deshidratare, care poate afecta digestia.
Berea este o opțiune deosebit de riscantă, deoarece conține adesea gluten, iar vinurile și băuturile mixte pot conține cantități mari de zahăr.
Limitarea băuturilor alcoolice poate ajuta la reducerea simptomelor. Dacă alegeți să beți alcool, luați în considerare o bere certificată fără gluten sau o băutură fără îndulcitori artificiali sau adaos de zahăr.
11. Usturoiul și ceapa
Usturoiul și ceapa sunt agenți aromatizanți excelenți pentru mâncarea dvs., dar pot de asemenea provoca gaze.
Crampele pot rezulta din usturoiul și ceapa crude și chiar și versiunile gătite ale acestor alimente pot fi declanșatoare.
12. Broccoli și conopidă
Broccoli și conopida sunt dificile de digerat pentru organism – motiv pentru care pot declanșa simptome la cei cu SCI.
Când intestinul dvs. descompune aceste alimente, acesta provoacă gaze și constipație, chiar și pentru persoanele fără acest sindrom.
Gătirea legumelor le face mai ușor de digerat, așa că încercați să prăjiți sau să sotați broccoli și conopida, dacă sistemul dvs., digestiv nu le poate digera crude.
Ce să mănânci în schimb
Mulți medici recomandă ca persoanele cu SCI să urmeze o dietă cu conținut scăzut de FODMAP. Această dietă se concentrează pe limitarea alimentelor bogate în anumite tipuri de carbohidrați.
FODMAP înseamnă oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli. Acestea sunt carbohidrați fermentabili, cu lanț scurt.
Potrivit Școlii Medicale Harvard, cercetările sugerează că intestinul subțire nu poate absorbi cu ușurință alimentele care conțin FODMAP. Acestea pot provoca balonări, gaze și dureri de stomac.
Alimentele care conțin FODMAPS includ:
- majoritatea produselor lactate
- unele fructe, inclusiv mere, cireșe și mango
- unele legume, inclusiv fasole, linte, varză și conopidă
- grâu și secară
- sirop de porumb, cu conținut mare de fructoză
- îndulcitori precum sorbitol, manitol și xilitol
Evitând alimentele de mai sus, vă puteți bucura în continuare de o gamă largă de alte alimente cu conținut FODMAP scăzut.
Pentru început, toate alimentele care nu conțin carbohidrați sau care au un conținut scăzut de FODMAP sunt permise în această dietă. Acestea includ:
- pește și alte tipuri de carne
- ouă
- unt și uleiuri
- brânzeturi tari
Alte alimente sănătoase cu conținut FODMAP scăzut de care vă puteți bucura includ:
- produse lactate fără lactoză
- unele fructe, inclusiv banane, afine, struguri, kiwi, portocale și ananas
- unele legume, inclusiv morcovi, țelină, vinete, fasole verde, kale, dovleac, spanac și cartofi
- quinoa, orez, mei și făină de porumb
- tofu mediu
- semințe de dovleac, semințe de susan și semințe de floarea soarelui
Dieta scăzută FODMAP implică faze de eliminare și reintroducere a diferitelor alimente, și este dificil de urmat fără ajutorul unui medic.
Concluzia
Este important să ne amintim că digestia alimentelor declanșatoarele sunt diferite pentru fiecare persoană în parte. Unele persoane cu SCI pot tolera alimentele pe care altele nu le pot.
Cunoașteți-vă corpul și aflați ce alimente vă fac să vă simțiți cel mai bine, și limitați-le pe cele care provoacă orice fel de simptome neplăcute.
Păstrarea unui jurnal cu alimente și simptome vă poate ajuta să vă dați seama ce alimente să consumați și care sunt acele mâncăruri de evitat cu sindromul colonului iritabil.
Dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar cu dieta dvs., programarea unei vizite la un dietetician este o alegere bună.
Surse:
https://www.mdpi.com/2072-6643/7/12/5541/htm
https://gi.org/wp-content/uploads/2018/07/IBS-Monograph-2018.pdf
https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1949
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jch.13010
https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/a-new-diet-to-manage-irritable-bowel-syndrome