10 vitamine și suplimente pentru hipertensiunea arterială, fără gluten
Peste 30% din populația lumii are tensiune arterială ridicată, fiind considerată ca cel mai important factor de risc pentru bolile de inimă și pentru moartea timpurie.
Cu toate acestea, există numeroase „strategii” care vă pot ajuta să reduceți tensiunea arterială, spre exemplu:
- urmarea unei diete sănătoase
- renunțarea la fumat
- consumul redus de alcool
- activitate fizică și reducerea grăsimii corporale.
Mai mult, s-a demonstrat că anumite suplimente ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Iată 10 suplimente care pot ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale:
1. Magneziu
Magneziul este un mineral esențial pentru multe funcții ale corpului, inclusiv pentru reglarea tensiunii arteriale.
Studiile arată că suplimentele de magneziu pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric în corp – o moleculă de semnalizare care ajută la relaxarea vaselor de sânge.
O analiză a unui număr de 11 studii aleatorii a constatat că magneziul, administrat în porții de 365-450 mg pe zi, luat într-o perioadă de 3 luni jumătate, a redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu afecțiuni cronice.
O altă analiză a 10 studii efectuate pe peste 200.000 de persoane a sugerat că un aport alimentar mai mare de magneziu vă poate proteja împotriva hipertensiunii arteriale. Pentru fiecare creștere zilnică de 100 mg de magneziu, a fost sesizată o reducere cu 5% a riscului de hipertensiune arterială.
Mineral citrat de magneziu – 200mg – Solgar Magnesium
2. Vitamina D
Cercetările arată că persoanele cu tensiune arterială crescută tind să aibă doze mai scăzute de vitamina D în sânge, decât cele fără această afecțiune.
Studiile demonstrează, de asemenea, că nivelurile mai ridicate de vitamina D din sânge pot ajuta la protejarea împotriva tensiunii.
O revizuire a datelor la peste 300,000 persoane a constatat că cei cu cele mai ridicate niveluri de vitamina D au avut cu până la 30% risc mai redus de hipertensiune arterială, comparativ cu cei cu niveluri mai scăzute.
Citrat de calciu cu vitamina D3 – 250mg – Solgar Citrat de calciu
3. Vitaminele B
Mai multe dintre vitaminele B vă pot ajuta să reduceți nivelul tensiunii arteriale.
S-a demonstrat că suplimentele cu vitamina B2 (riboflavină) ajută la reducerea tensiunii arteriale la adulții cu mutații genetice – metilentetrahidrofolat reductază (MTHFR), care fac tensiunea arterială mai probabilă.
Suplimentele cu acid folic – vitamina B9 – pot reduce, de asemenea, tensiunea la persoanele cu boli de inimă. În plus, un aport mai mare de folat la tinerii adulți poate proteja împotriva acestei afecțiuni mai târziu în viață.
Complex de vitamina B – B1, B2, B3, B6, B12 – Solgar Complex B
4. Potasiu
Potasiul este poate cel mai cunoscut supliment nutritiv pentru reglarea tensiunii arteriale. Studiile sugerează că prin creșterea aportului dvs. de potasiu cu alimente sau suplimente ajută la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale.
Potasiul ajută la relaxarea vaselor de sânge și acționează prin creșterea procentajului de sodiu eliminat prin urină.
23 de studii au arătat că suplimentele de potasiu au dus la o scădere modestă, dar semnificativă a tensiunii arteriale.
Recenziile arată că aceste suplimente sunt sigure și eficiente, dar par să fie mai eficiente la persoanele care urmează diete cu conținut ridicat de sodiu.
Potasiu 99mg – Kal Potasiu
5. Vitamina C
Vitamina C este un nutrient solubil în apă, de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa sănătos. Deși rezultatele studiului sunt mixte, cercetările recente sugerează că suplimentele cu vitamina C pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Într-o verificare a 8 studii efectuate pe persoanele cu tensiune arterială crescută, administrarea a 300-1.000 mg pe zi de vitamina C a redus semnificativ nivelul acesteia.
Acest studiu sugerează că persoanele cu niveluri scăzute ale acestei vitamine prezintă un risc mai mare de tensiune arterială decât cele cu nivel optim de vitamina C.
Vitamina C+, 1000 mg, Solgar Vitamina C
6. Usturoiul
Usturoiul are o varietate de beneficii, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și riscul de boli de inimă.
Adăugarea unui supliment de usturoi la dieta dvs. poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. În 12 studii, suplimentele de usturoi au redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu o medie de 8,3 mmHg și respectiv 5,5 mmHg.
Cercetătorii au estimat că vă poate ajuta, de asemenea, să reduceți riscul unui accident vascular, atac de cord și boli coronariene cu până la 40%.
Ulei de usturoi, Solgar Usturoi
7. Uleiul de pește
Uleiul de pește poate îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea inflamațiilor și a nivelului de lipide din sânge. Studiile arată că cei cu tensiune arterială crescută pot beneficia de suplimente cu doze mari de ulei de pește.
Într-o analiză, administrarea grăsimilor omega-3 EPA și DHA, inclusiv suplimente de ulei de pește, a dus la reduceri semnificative de 4,51 și 3,05 mmHg ale tensiunii arteriale sistolice și, respectiv, diastolice, la persoanele cu tensiune arterială crescută care nu luau medicamente.
În plus, cercetările observă că nivelurile mai ridicate de omega-3 din sânge pot proteja împotriva hipertensiunii arteriale.
Omega 3 cu putere dublă, Solgar
8. Probiotice
Probioticele sunt bacterii „bune” pentru organism, care se găsesc în mod natural în intestin. Suplimentele care conțin aceste bacterii sunt strâns legate de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv tensiunea arterială scăzută.
În nouă studii, suplimentele probiotice au redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale, comparativ cu grupurile de control.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că tratamentul a fost mai eficient atunci când au fost luate mai multe tulpini de probiotice, iar suplimentele au fost luate timp de cel puțin 8 săptămâni.
Probiotice cu acidophilus avansat, Solgar Probiotice
9. Melatonină
Melatonina este un hormon produs de corpul tău pe care îl poți lua și ca supliment. Deși aceste suplimente sunt utilizate în mod frecvent pentru a promova un somn mai bun, ele au asociate și alte beneficii pentru sănătate.
În 5 studii, suplimentele de melatonină au redus semnificativ nivelulul tensiunii arteriale în comparație cu grupurile de control.
Un alt studiu a sugerat că producția scăzută de melatonină poate fi un factor de risc pentru hipertensiunea arterială la femei.
Melatonină și l-teanină – Solgar Melatonină
10. Ghimbir
O analiză a 6 studii a constatat că, atunci când este administrat în doze de 3 grame (sau mai mult) pe zi, timp de mai puțin de 8 săptămâni, suplimentele de ghimbir au redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu vârsta de sub 50 de ani.
Într-un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 37 de persoane cu sindrom metabolic – un grup de afecțiuni care cresc riscul bolilor de inimă – administrarea a 2 grame de pulbere de ghimbir pe zi a scăzut semnificativ nivelurile de tensiune arterială, trigliceride și zahăr din sânge.
Pulbere de ghimbir, Organic India Ghimbir
Precauții
În timp ce mai multe suplimente pot reduce nivelul tensiunii arteriale, nu înseamnă că fiecare supliment este sigur.
Este important de știut că multe suplimente pot interfera cu medicamentele obișnuite, inclusiv medicamente pentru tensiunea arterială.
Mai mult decât atât, în timp ce a lua prea puțin dintr-un supliment se poate dovedi a fi ineficient pentru reducerea tensiunii arteriale, a lua prea mult poate avea efecte secundare.
Astfel, trebuie să vă consultați întotdeauna medicul înainte de a adăuga un supliment în rutina dumneavoastră. Medicul vă poate ajuta să găsiți o doză sigură și eficientă pe baza nevoilor dumneavoastră.
Concluzia
Cercetările arată că unele suplimente pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acestea includ magneziu, potasiu, vitamina D, melatonină, usturoi și ulei de pește.
În timp ce adăugarea unuia sau a mai multora dintre aceste suplimente poate fi avantajoasă, trebuie mai întâi să discutați cu medicul pentru a vă asigura că suplimentul este necesar, sigur și eficient.
Surse:
https://www.nature.com/articles/s41581-019-0244-2
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28215150/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627949/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5338151/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573024/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6618207/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356990/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4094332/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325831/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5395164/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28024910/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21768529/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32010325/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054797/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25047574/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30861561/