10 beneficii dovedite ale ceaiului verde

Ceaiul verde este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.
Este plin antioxidanți care aduc multe beneficii pentru sănătate, spre exemplu:
- îmbunătățește funcția creierului
- pierderea de grăsime
- protejează împotriva cancerului
- scăderea riscului de boli de inimă
Pe lângă acestea sunt mai multe potențiale beneficii pentru sănătate.
Iată 10 beneficii posibile pentru sănătate ale ceaiului verde.
1. Conține compuși bioactivi sănătoși
Ceaiul verde este mai mult decât o băutură foarte hidratantă.
Planta de ceai verde conține o serie de compuși sănătoși, care ajung și în produsul final (sursă).
Ceaiul este bogat în polifenoli, compuși naturali care au multiple beneficii pentru sănătate, precum reducerea inflamației și sprijin pentru combaterea cancerului.
Ceaiul verde conține o catehină numită galat de epigalocatechină (EGCG). Catechinele sunt antioxidanți naturali care ajută la prevenirea deteriorării celulelor, oferind și alte beneficii.
Aceste substanțe pot reduce formarea de radicali liberi în organism, protejând celulele și moleculele de daune. Acești radicali liberi joacă, de asemenea, un rol în îmbătrânire și în mai multe tipuri de boli.
EGCG este unul dintre cei mai puternici compuși din ceaiul verde. Cercetările i-au testat capacitatea de a ajuta la tratarea diferitelor boli. Se pare că acesta este unul dintre principalii compuși care îi conferă ceaiului verde proprietățile sale medicinale (sursă).
Ceaiul verde are, de asemenea, cantități mici de minerale care vă pot ajuta cu starea de sănătate.
Încercați să cumpărați o marcă de ceai verde de calitate superioară, deoarece unele dintre mărcile de calitate inferioară pot conține cantități excesive de fluor (sursă).
Chiar dacă alegeți un brand de calitate inferioară, beneficiile depășesc orice risc.
2. Poate îmbunătăți funcția creierului
Ceaiul verde face mai mult decât să vă mențină atenți, poate de asemenea să contribuie și la îmbunătățirea funcției creierului.
Ingredientul cheie activ este cofeina, un stimulent cunoscut.
Nu conține la fel de multă cofeina ca și cafeaua, dar suficient pentru a produce un răspuns în corpul utilizatorului, fără a provoca efectele nervoase asociate cu consumul de prea multă cofeină.
Cofeina afectează creierul, blocând un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. În acest fel, crește activitatea neuronilor și concentrația neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina și norepinefrina (sursă 1, sursă 2).
Cercetările au arătat, în mod constant, că aceasta poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria (sursă).
Cu toate acestea, cofeina nu este singurul compus din ceaiul verde care stimulează creierul. De asemenea, conține aminoacidul L-teanină, care poate traversa bariera hematoencefalică (sursă).
Teanina crește activitatea neurotransmițătorului inhibitor GABA, care are efecte anti-anxietate. De asemenea, crește nivelurile de dopamină și producția de unde alfa (sursă 1, sursă 2, sursă 3).
Studiile arată că cofeina și L-teanina pot avea efecte sinergice. Aceasta înseamnă că, combinația celor două poate avea efecte extrem de puternice în îmbunătățirea funcției creierului (sursă 1, sursă 2).
Datorită L-teaninei și a dozei mici de cofeină, ceaiul verde poate fi un tip diferit de cafea.
Mulți oameni declară că au niveluri de energie mai stabile și că sunt mult mai productivi, atunci când beau ceai verde, în comparație cu cafeaua.

3. Crește arderea grăsimilor
Dacă vă uitați pe lista de ingrediente pentru orice supliment de ardere a grăsimilor, este probabil să conțină ceai verde.
Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetărilor, ceaiul verde poate crește arderea grăsimilor și rata metabolică (sursă).
Într-un studiu care a implicat 10 bărbați sănătoși, administrarea extractului de ceai verde a crescut numărul de calorii arse cu 4%. Într-un alt grup efectuat pe 12 bărbați sănătoși, extractul de ceai verde a crescut oxidarea grăsimilor cu 17%, comparativ cu cei care au consumat o substanță placebo (sursă 1, sursă 2).
Cu toate acestea, unele studii privind ceaiul verde nu arată o creștere semnificativă a metabolismului, astfel încât efectele pot varia de la un individ la altul și de modul în care a fost realizat studiul (sursă).
Cofeina poate îmbunătăți, de asemenea, performanța fizică, prin mobilizarea acizilor grași din țesutul adipos și utilizarea lor ca și un surplus de energie (sursă 1, sursă 2).
Două studii de revizuire au arătat faptul că, cofeina poate crește performanța fizică cu aproximativ 11-12% (sursă 1, sursă 2).
4. Antioxidanții pot reduce riscul de cancer
Cancerul este cauzat de creșterea necontrolată a celulelor. Este una dintre principalele cauze de deces din lume.
Cercetările au arătat că daunele oxidative pot duce la inflamații cronice, care pot duce la boli cronice, inclusiv cancer. Antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva daunelor oxidative (sursă).
Ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți puternici.
Cercetările au legat compușii de ceai verde de un risc redus de cancer, în următoarele studii:
- Cancer mamar. O analiză cuprinzătoare a studiilor observaționale a constatat că femeile care au băut cel mai mult ceai verde aveau un risc cu aproximativ 20-30% mai mic de a dezvolta cancer de sân, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei (sursă).
- Cancer de prostată. Un alt studiu a observat că bărbații care beau ceai verde prezintă un risc mai mic de cancer de prostată avansat (sursă).
- Cancer colorectal. O analiză a 29 de studii a arătat că cei care consumă ceai verde au cu 42% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal (sursă).
Multe studii observaționale indică faptul că, consumatorii de ceai verde au mai puține șanse de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, dar sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a confirma aceste efecte (sursă 1, sursă 2).
Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate, evitați să adăugați lapte în ceai. Unele studii sugerează că poate reduce valoarea antioxidantă a unor ceaiuri (sursă).
5. Poate proteja creierul de îmbătrânire
Ceaiul verde nu numai că poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, dar vă poate proteja creierul pe măsură ce îmbătrâniți.
Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă, fiind cea mai frecventă cauză de demență la bătrâni (sursă).
Boala Parkinson este o altă boală neurodegenerativă, care implică moartea neuronilor producători de dopamină din creier.
Mai multe studii arată că, compușii de catechină din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor din eprubete, scăzând riscul de demență (sursă 1, sursă 2, sursă 3).

6. Poate reduce respirația urât mirositoare
Catechinele din ceaiul verde au, de asemenea, beneficii pentru sănătatea bucală.
Studiile efectuate pe eprubete sugerează că, catechinele pot suprima creșterea bacteriilor, scăzând potențialul risc de infecții (sursă 1, sursă 2, sursă 3).
Bacteria „Streptococcus mutans” este o bacterie comună din gură. Provoacă formarea plăcii bacteriene și este un factor care contribuie la apariția cariilor dentare.
Studiile indică faptul că, catechinele din ceaiul verde pot inhiba creșterea bacteriilor orale în laborator, dar nu există dovezi care să ateste că, consumul de ceai verde are efecte similare (sursă 1, sursă 2, sursă 3, sursă 4).
Cu toate acestea, există unele dovezi că ceaiul verde poate reduce respirația urât mirositoare (sursă 1, sursă 2).
7. Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2
Ratele diabetului de tip 2 cresc în ultimele decenii. Această condiție afectează acum în jur de 400 de milioane de oameni de pe toată planeta (sursă).
Diabetul de tip 2 implică un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate fi cauzat de rezistența la insulină sau incapacitatea de a produce insulină.
Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge (sursă).
Un studiu efectuat pe indivizi japonezi, a constatat că, cei care au băut cel mai mult ceai verde aveau un risc cu 42% mai mic de diabet de tip 2 (sursă).
Potrivit unei revizuiri a 7 studii cu un total de 286.701 de persoane, consumatorii de ceai verde au avut un risc cu 18% mai mic de diabet (sursă).
8. Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces la nivel mondial (sursă).
Studiile arată că, ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru aceste boli, inclusiv îmbunătățirea nivelului colesterolului total și a nivelului de colesterol LDL (rău) (sursă).
Ceaiul verde crește, de asemenea, capacitatea antioxidantă a sângelui, care protejează particulele LDL de oxidare (sursă 1, sursă 2).
Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc, este posibil să nu fie surprinzător faptul că persoanele care consumă regulat ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare (sursă 1, sursă 2, sursă 3).
9. Vă poate ajuta să slăbiți
Având în vedere că ceaiul verde poate crește rata metabolică pe termen scurt, este clar că te-ar putea ajuta să slăbești.
Mai multe studii arată că ceaiul verde poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, în special în zona abdominală (sursă 1, sursă 2).
Unul dintre aceste studii a ținut 12 săptămâni, implicând 240 de persoane cu obezitate.
Cei din grupul de ceai verde au avut scăderi semnificative în procentul de grăsime corporală, greutatea corporală, circumferința taliei și grăsimea abdominală, comparativ cu cele din grupul de control (sursă).
Cu toate acestea, unele studii nu arată o creștere semnificativă, statistic, a pierderii în greutate cu ceaiul verde, astfel încât cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a confirma acest efect (sursă).

10. Vă poate ajuta să trăiți mai mult
Având în vedere că unii compuși din ceaiul verde pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă, este normal că ar putea să vă ajute să trăiți mai mult.
Într-un studiu, cercetătorii au studiat 40.530 de adulți japonezi de peste 11 ani. Cei care au băut cel mai mult ceai verde – 5 sau mai multe căni pe zi – au avut semnificativ mai puține șanse de a muri în timpul perioadei de studiu (sursă).
- Moartea din toate cauzele: cu 23% mai mică la femei, cu 12% mai mică la bărbați
- Moarte din cauza bolilor de inimă: 31% mai mică la femei, 22% mai mică la bărbați
- Deces din cauza accidentului vascular cerebral: 42% mai mic la femei, 35% mai mic la bărbați
Un alt studiu care a implicat 14.001 de japonezi în vârstă a constatat că cei care au băut cel mai mult ceai verde au prezentat cu 76% mai puține șanse de a muri, în perioada de studiu de 6 ani (sursă).
Concluzia
Ceaiul verde are o serie de beneficii pentru sănătate.
Acesta vă ajuta să vă simțiți mai bine, să pierdeți în greutate și să reduceți riscul de boli cronice, de aceea vă recomandăm să integrați ceaiul verde în dieta voastră.
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] dintre cele mai bune fainuri fără gluten 10 beneficii dovedite ale ceaiului verde Conexiunea dintre stres și […]