6 motive pentru care nu vă este foame dimineața

Cu toții am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.
Chiar dacă această vorbă populară spune asta, nu înseamnă că vă este neapărat foame dimineața. Și dacă nu vă este foame, prima masă a zilei poate deveni o provocare.
Deși, în unele cazuri, lipsa apetitului de dimineață ar putea fi un semn al unei probleme grave, cel mai probabil este perfect normală și nu prezintă motive de îngrijorare.
Iată 6 cauze posibile pentru care s-ar putea să nu vă fie foame dimineața.
1. Ați mâncat mult cu o seară înainte
Unul dintre principalele motive pentru care s-ar putea să nu fie foame atunci când vă treziți este că ați mâncat mult la cină sau ați consumat snack-uri noaptea târziu.
Acest lucru poate fi valabil pentru dvs, mai ales dacă cina a fost bogată în grăsimi sau proteine. Acești macronutrienți pot încetinii golirea stomacului și vă pot face să vă simțiți plini pentru mai mult timp – chiar și în dimineața următoare (sursă 1, sursă 2).
Proteinele, în special, pot să modifice semnificativ nivelul hormonilor care reglează foamea și pofta de mâncare, inclusiv grelina, peptida-1 asemănătoare glucagonului, peptida YY și colecistochinina (sursă).
În mod similar, mesele bogate în grăsimi pot modifica nivelurile anumitor hormoni asociați cu pofta de mâncare și sentimentul de plenitudine, ducând la scăderea apetitului (sursă 1, sursă 2).
Dacă preferați să savurați o cină consistentă și să consumați micul dejun mai târziu, în dimineața următoare, nu este o problemă – atâta timp cât vă asigurați că obțineți nutrienții de care aveți nevoie pe tot parcursul zilei și rămâneți hidratați.
2. Nivelurile hormonale se schimbă peste noapte
În timpul somnului și pe parcursul nopții, nivelurile mai multor hormoni din corpul dvs. fluctuează destul de mult. Acest lucru vă poate afecta pofta de mâncare.
Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, tind să fie mai mari dimineața.
Se crede că acest hormon suprimă pofta de mâncare, prin încetinirea ritmului în care stomacul dvs. se golește și prin grăbirea descompunerii carbohidraților din ficat și mușchi, pentru a vă alimenta corpul (sursă 1, sursă 2).
Mai mult, un studiu a observat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, au fost mai mici dimineața în comparație cu o seară înainte. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce vă simțiți mai puțin înfometați când vă treziți (sursă).
Unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon care facilitează sentimentul de plenitudine, pot fi, de asemenea, mai mari dimineața. Cu toate acestea, studiile au dus la rezultate mixte (sursă).
Rețineți că aceste fluctuații hormonale sunt naturale și nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă experimentați modificări bruște sau extreme ale apetitului, luați în considerare o vizită la medic.
3. Vă simțiți anxioși sau deprimați
Atât anxietatea, cât și depresia vă pot afecta semnificativ apetitul.
În plus față de simptome normale, precum tulburările de somn, oboseala și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale poftei de mâncare (sursă).
În același timp, anxietatea poate crește nivelul anumitor hormoni ai stresului, care vă reduc pofta de mâncare (sursă).
Cu toate acestea, anxietatea și depresia afectează diferit pe toți oamenii. Unele studii au descoperit în schimb că aceste condiții sunt legate de un apetit crescut, pentru unii oameni (sursă 1, sursă 2).
Dacă vă confruntați cu anxietate sau depresie și bănuiți că acestea vă pot afecta apetitul sau alte aspecte ale sănătății, discutați cu un medic pentru a stabili cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.
4. De la sarcină
Greața de dimineață este o problemă frecventă, care se caracterizată prin vărsături. Afectează în jur de 80% dintre femei în timpul sarcinii (sursă).
Deși această greață vă poate afecta în orice moment al zilei, ea apare adesea dimineața – de aici și numele ei. În majoritatea cazurilor, situația se îmbunătățește sau chiar dispare, după 14 săptămâni de sarcină (sursă).
Grețurile matinale vă pot reduce pofta de mâncare. Într-un studiu efectuat pe 2.270 de femei însărcinate, 34% au raportat că mănâncă mai puțin la începutul sarcinii (sursă).
Pe lângă grețurile matinale, sarcina poate provoca și alte simptome care reduc apetitul, cum ar fi indigestia, balonarea și golirea întârziată a stomacului (sursă).
Dacă vă mențineți hidratați, consumați cantitați mici de mâncare, dormiți destul și vă mențineți casa bine ventilată, pentru a evita mirosurile care declanșează greața, puteți reduce simptomele și vă puteți crește pofta de mâncare.
5. Sunteți bolnavi
Atunci când nu vă simțiți bine, adesea apare o scădere a poftei de mâncare.
În special, infecțiile respiratorii, cum ar fi o răceală obișnuită, gripa și pneumonia, sunt cunoscute ca și factori care vă pot face să vă simțiți mai puțin înfometați (sursă 1, sursă 2, sursă 3).
În unele cazuri, aceste infecții vă limitează și simțurile gustului și ale mirosului, lucru care vă poate reduce pofta de mâncare (sursă).
Anumite infecții, cum ar fi gripa, pot provoca, simptome care reduc pofta de mâncare, inclusiv greața și vărsăturile (sursă).
Rețineți că este deosebit de important să rămâneți hidratați și să vă alimentați corpul cu substanțe nutritive atunci când sunteți bolnavi, chiar dacă nu vă este foame. Supa, ceaiul fierbinte, bananele, biscuiții și merele sunt câteva opțiuni ușoare de mâncat, pentru atunci când nu vă simțiți bine.
6. Alte cauze fundamentale
În plus față de factorii mai comuni enumerați mai sus, există și alte posibile motive pentru care nu aveți apetit atunci când vă treziți.
Iată câteva potențiale cauze adiționale ale diminuării apetitului dimineața:
- Luați anumite medicamente. Multe tipuri de medicamente, inclusiv diureticele și antibioticele, pot reduce din apetit (sursă 1, sursă 2).
- Îmbătrânești. Scăderea poftei de mâncare este frecventă în rândul bătrânilor și poate fi cauzată de modificări ale nivelurilor de energie, hormoni, gust sau miros (sursă).
- Aveți o problemă cu tiroida. Pierderea apetitului poate fi un semn al hipotiroidismului sau al funcției tiroidiene scăzute (sursă).
- Sarcină. Estrogenul, un hormon sexual feminin, care crește în timpul ovulației, vă poate suprima pofta de mâncare (sursă).
- Aveți o afecțiune cronică. Anumite afecțiuni, cum ar fi bolile hepatice, insuficiența cardiacă, bolile renale, HIV și cancerul pot provoca pierderea poftei de mâncare (sursă 1, sursă 2, sursă 3, sursă 4, sursă 5).
Dacă bănuiți că o afecțiune de bază poate să contribuie la lipsa voastră de apetit dimineața, consultați un medic.
Ce puteți să faceți
Dacă nu vă este foame atunci când vă treziți, este ideal să așteptați puțin înainte de a lua micul dejun.
Uneori, doar după ce ați făcut duș, v-ați îmbrăcat și ați început să vă pregătiți pentru ziua respectivă, s-ar putea să vă vină apetitul.
Dacă tot nu vă este foame, puteți încerca să mănâncați o porție mică, densă în nutrienți, pentru a vă stimula pofta de mâncare. Încercarea unui mic-dejun popular în familia dvs., poate să vă stârnească pofta de mâncare.
Iată câteva idei sănătoase și delicioase de mic dejun:
- iaurt cu fructe de padure si granola
- fulgi de ovăz cu lapte de cocos, afine și ananas (rețeta)
- smoothie cu spanac, fructe proaspete și proteine
- omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză
- pâine prăjită cu avocado și ou
Nu este o problemă dacă preferați să omiteți cu totul micul dejun. Doar asigurați-vă că obțineți substanțele nutritive de care aveți nevoie în timpul zilei, vă hidratați destul și ignorați eventualele efecte negative, cauzate de faptul că nu mâncați dimineața, precum durerile de cap, oboseala sau iritabilitatea.
În cele din urmă, dacă bănuiți că o stare de sănătate subiacentă ar putea să contribuie la pierderea poftei de mâncare, discutați cu un medic pentru a stabili cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.
Retețele noastre de mic-dejun:
https://www.retetefaragluten.ro/categorii/mic-dejun-fara-gluten/
Concluzia
Există mai multe motive pentru care este posibil să nu aveți poftă de mâncare atunci când vă treziți.
În unele cazuri, ar putea fi rezultatul unei mese copioase cu o seară înainte, fluctuații naturale ale nivelului de hormoni, sarcină sau senzație de rău.
Uneori, poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi anxietatea, depresia sau o altă problemă de sănătate. Dacă bănuiți că una dintre aceste probleme ar putea să fie cauza, luați legătura cu un medic..
Așteptați puțin după ce v-ați trezit înainte de a consuma micul dejun, experimentarea cu ingrediente noi sau stabilirea unor obiceiuri sănătoase, prin creerea unei rutine de dimineață, vă pot ajuta să vă sporiți apetitul dimineața.
Un comentariu Ascunde comentariile
Comentariile sunt închise.
[…] Glutenul și anxietatea Cele mai bune 5 făinuri fără gluten pentru diabet 6 motive pentru care nu vă este foame dimineața […]